Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συρία - Ιράν, πάλι, είτε ως πιθανοί «συνομιλητές» είτε ως απειλές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Ανοιχτός σε νέες ιδέες», αλλά κατηγορηματικός ότι «το Ιράν θα πρέπει να μη συμμετάσχει σε καμία συζήτηση ακόμη και αν αφορά στο Ιράκ όσο δεν τερματίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου» δήλωνε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους συναντήθηκε με την Ομάδα Μελέτης για τη στρατηγική στο Ιράκ, όπου συμμετέχουν ισάριθμοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί υπό τον πρώην ΥΠΕΞ Τζέιμς Μπέικερ, ενώ διογκώνεται η φημολογία που θέλει πολλούς «συμμάχους» να πιέζουν για «έναρξη διαλόγου με Συρία - Ιράν, έτσι ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη σταθεροποίηση του Ιράκ και στην αποκλιμάκωση της βίας», με απώτερο στόχο τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να ορίσει χρονοδιάγραμμα και επανέλαβε ότι θα περιμένει το τελικό πόρισμα της Ομάδας και ότι «μια ενδεχόμενη αποχώρηση εξαρτάται από τις συνθήκες στο Ιράκ». Σε Συρία - Ιράν αναμενόταν να αναφερθεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο Σίτι του Λονδίνου, καλώντας τες να «αναλάβουν τις ευθύνες τους για το Ιράκ», κάτι που έπραξε ανοιχτά ο υπουργός Αμυνάς του. Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο τρίτος «σθεναρός πρόθυμος» σύμμαχος, ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Για την «επιρροή των γειτονικών χωρών» συνομίλησαν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός αλ Μάλικι με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Αμερικανό στρατηγό Τζον Αμπιτζάιντ. Την ίδια ώρα, τα τελευταία 24ωρα η χώρα βυθιζόταν σε λουτρό αίματος.

Μόνο την Κυριακή, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι με τον μεγαλύτερο απολογισμό όταν καμικάζι σκότωσε 35 και τραυμάτισε 60 σε στρατολογικό κέντρο στη Βαγδάτη. Χτες, σε διάφορα επεισόδια σκοτώθηκαν περισσότεροι από 27 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 11 σιίτες όταν καμικάζι στόχευσε λεωφορειάκια στη σιιτική Σάαμπ, τραυματίζοντας άλλους 18. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τις 2 τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν συνολικά 5 Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά και 4 Βρετανοί, στη Βασόρα, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ