Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

Παραιτήσεις υπουργών και έγκριση, από τους υπόλοιπους, σχεδίου για σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για την υπόθεση Χαρίρι

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά τις παραιτήσεις των σιιτών υπουργών από την κυβέρνηση αλλά και ενός χριστιανού, χτες. Ολα αυτά, ενώ απέτυχε η πρώτη απόπειρα διαλόγου για σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εντούτοις, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε, χτες, σε έγκριση του σχεδίου του ΟΗΕ, που προβλέπει δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τους ενόχους της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το Φλεβάρη του 2005, κίνηση που εκτιμάται ότι οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα.

Με παρόντες μόνο τους 18 από τους 24 υπουργούς, η κυβέρνηση Σινιόρα ενέκρινε το σχέδιο, που, βέβαια, για να εφαρμοστεί θα πρέπει να επανεγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να επανέλθει στη Βηρυτό προς κοινοβουλευτική έγκριση. Την αξία της χτεσινής έγκρισης αμφισβητούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης Σινιόρα, επισημαίνοντας ότι μετά τις παραιτήσεις «δεν εκπροσωπούνται αναλογικά, όπως προβλέπει το σύνταγμα, όλες οι θρησκευτικές κοινότητες, στην κυβέρνηση, άρα δεν είναι νόμιμη».

Την άποψη αυτή εξέφρασε και ο Πρόεδρος Λαχούντ. Το Σάββατο παραιτήθηκαν 5 σιίτες υπουργοί των «Χεζμπολάχ» και Αμάλ, ενώ χτες παραιτήθηκε ο Χριστιανός υπουργός Περιβάλλοντος, που θεωρείται σύμμαχος του Λαχούντ. Υπέρ της θέσης ότι πλέον η κυβέρνηση Σινιόρα δε «νομιμοποιείται να κυβερνά και να αποφασίζει» τάχτηκε και ο Χριστιανός στρατηγός Μισέλ Αούν, που αναδείχτηκε ενισχυμένος από τις τελευταίες εκλογές και έχει συμπράξει σε αρκετά θέματα με τη «Χεζμπολάχ».

Η σιιτική οργάνωση ζητά μεγαλύτερο μερίδιο στην εξουσία για την ίδια και τους συμμάχους της, μέσα από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, επικαλούμενη και την αύξηση της επιρροής της μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ το καλοκαίρι. Την προοπτική αυτή απορρίπτουν οι νυν κυβερνώντες (αντι-συριακό μπλοκ) εκτιμώντας ότι εξυπηρετεί, πάλι, τα συμφέροντα της Δαμασκού.

Αλληλεγγύη εμπράκτως

Τις ευχαριστίες της σε όσους βοήθησαν εκφράζει η ΕΕΔΔΑ, που ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Καμπάνιας «για να πάνε τα παιδιά του Λιβάνου σχολείο», συγκεντρώθηκε υλικό 7 τόνων (σχολικά είδη, τρόφιμα και φάρμακα), που απεστάλη, ήδη, στη Λαϊκή Μέριμνα Λιβάνου. Επίσης, συγκεντρώθηκαν και 9.700 ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά άλλων αναγκαίων υλικών από εκπρόσωπο της ΕΕΔΔΑ, που θα μεταβεί γι' αυτό στο Λίβανο. Εκτιμάται ότι της βοήθειας θα επωφεληθούν 2.000 μαθητές του δημοτικού στο νότιο Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ