Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πρόοδο» στο διάλογο επιδιώκει η Ράις με τη νέα επίσκεψή της

Απελευθέρωσε, χτες, το Ισραήλ 198 Παλαιστινίους κρατουμένους σε μια κίνηση «καλής θέλησης», μάλλον προς την Ουάσιγκτον, παρά προς τους Παλαιστινίους

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Για έβδομη φορά από το Νοέμβρη έφτασε, χτες αργά το απόγευμα, στο Ισραήλ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Σκοπός της νέας επίσκεψης της Κοντολίζα Ράις, όπως δήλωνε η ίδια, είναι «να ενθαρρύνει» Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να προχωρήσουν στη διαδικασία διαλόγου για την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Η Ράις παραδέχτηκε, φθάνοντας στο Ισραήλ, ότι τα βήματα της επανέναρξης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου είναι εξαιρετικά αργά μέχρι στιγμής και πιθανότατα δε θα επιτευχθεί κάποιου είδους οριστική συμφωνία μέχρι τα τέλη του χρόνου, οπότε και τελειώνει η προεδρική θητεία Μπους, κάτι που ο Λευκός Οίκος επιδίωκε διακαώς.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον φέρεται να θέλει να ασκήσει πιέσεις στις δύο πλευρές ώστε να καταλήξουν σε μια «προσωρινή και πρώτη» συμφωνία σημείων, πριν την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να φανεί ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος υπό την αιγίδα της αμερικανικής διπλωματίας. Η ίδια η Ράις, πάντως, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, προτίμησε να πει ότι οι δύο εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις δε φαίνονται να βρίσκονται στο επίπεδο που χρειάζεται για να υπάρξει έστω και μια «προσωρινή» συμφωνία.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε χτες, λίγες ώρες πριν την άφιξη Ράις, στην προσυμφωνημένη απελευθέρωση 198 Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και δύο βαρυποινίτες που έχουν, ήδη, εκτίσει πολλά χρόνια φυλακής για φονικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης επαναλάμβανε ότι πρόκειται για μια «κίνηση καλής θέλησης προς τον Πρόεδρο Αμπάς». Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά την άφιξή της, εξαίροντας την ισραηλινή απόφαση.

Οι απελευθερωθέντες έγιναν πρώτα δεκτοί από τον Πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα, όπου πραγματοποιήθηκε μικρή τελετή με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου. Κατά την ομιλία του ο Αμπάς επανέλαβε το πάγιο αίτημα των Παλαιστινίων για απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων, που υπολογίζεται ότι αγγίζουν τις εννιά χιλιάδες.

Εφτασαν στη Γάζα

Αργά το βράδυ του Σαββάτου και με κάποιες ώρες καθυστέρηση, έφτασαν στο λιμάνι της πόλης της Γάζας τα δύο πλοία των 44 ακτιβιστών από 17 χώρες που είχαν αναχωρήσει την Παρασκευή από τη Λάρνακα, με στόχο να σπάσουν, σε μια συμβολική κίνηση, τον ισραηλινό αποκλεισμό. Παρά τις απειλές, το ισραηλινό ναυτικό, τελικά, αρκέστηκε στο να νεκρώσει για αρκετή ώρα τα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης των δύο πλοιαρίων και τα συνόδευσε μέχρι την ακτογραμμή. Εντούτοις, έβαλλε κατά του πλήθους των Παλαιστινίων που είχε συγκεντρωθεί στο λιμάνι, με πολλούς από αυτούς να έχουν επιβιβαστεί σε βάρκες για να υποδεχτούν εν πλω τους ακτιβιστές.

Κάποιοι από τους ακτιβιστές θα παραμείνουν στη Γάζα για να συμμετάσχουν σε κοινωνικά προγράμματα και σε προγράμματα ανοικοδόμησης. Κάποιοι άλλοι θα αναχωρήσουν, πάλι διά θαλάσσης, καθώς το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι εφόσον δεν εισήλθαν στη Λωρίδα διά μέσου Ισραήλ, δε θα φύγουν διά ισραηλινού εδάφους, εντός της εβδομάδας. Ολη η ομάδα συναντήθηκε, την Κυριακή, με τον πρωθυπουργό της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, στον οποίο επανέλαβαν το κεντρικό σύνθημα της όλης προσπάθειάς τους: «Ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει το λαό αυτής της γης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ