ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούλη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Αδιαφάνεια και φιέστες

Συνέντευξη με τον Θανάση Γιαννούση

Πέντε μήνες απομένουν από την έναρξη των εκδηλώσεων "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα". Πέντε μήνες οι οποίοι δεν αρκούν ούτε για τα τριτεύουσας σημασίας έργα (ανακαινίσεις κτιρίων κλπ.) υποδομής, ώστε να στεγαστούν ευπρεπώς οι εκδηλώσεις. Για τα προβλήματα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" μας μιλά ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης",Θανάσης Γιαννούσης.

- Γίνεται ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σχετικά με την κατάσταση του Οργανισμού και τις αποφάσεις του;

- Η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον δήμαρχο ως πρόεδρο του "ΟΠΠ" είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ποτέ δε φροντίζει να κατατοπίσει το ΔΣ όσον αφορά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και την πορεία των υποθέσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.Είχα προτείνει, κατ' επανάληψη, να δημοσιεύεται στον Τύπο η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του ΔΣ του Οργανισμού και είχα αξιώσει αντίγραφο της ημερήσιας διάταξης του Οργανισμού στο ΔΣ, ώστε το Σώμα να λαμβάνει γνώση ποιες μέρες γίνονται αυτές οι συνεδριάσεις και με ποια θέματα. Αλλά και αυτό ποτέ δεν τηρήθηκε. Με πρόταση της παράταξής μας, επίσης, ζητήσαμε και συγκροτήθηκε από το ΔΣ επιτροπή για την παρακολούθηση του Οργανισμού ΠΠ.

Η επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε αλλά - προφανώς όχι τυχαία - ποτέ δε συνήλθε σε συνεδρίαση, ούτε ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Οργανισμού.

-Πώς εκτιμάτε το έργο που επιτελείται λίγους μόλις μήνες πριν την έναρξη του θεσμού;

- Η πορεία του Οργανισμού έξι μήνες πριν το 1997, είναι ιδιαίτερα απογοητευτική. Ανακηρύχτηκε η Θεσσαλονίκη ως "Πολιτιστική Πρωτεύουσα το Μάη του 1992. Εκτοτε και μέχρι τον Οκτώβρη του 1993, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, και ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρός της Τζαννής Τζανετάκης,υποσχόταν συνεχώς ότι "θα διέθεταν μεγάλα κεφάλαια" για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η Θεσσαλονίκη, όμως, παρέμεινε μόνο με τις υποσχέσεις. Απ' το Δεκέμβρη του1993 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά διαστήματα, συνέχισε την τακτική των υποσχέσεων. Τούτο επαναλήφθηκε από τον Παπανδρέου,από τον Λαλιώτη και τον Τσοχατζόπουλο.Το 1994, παραμονές των δημοτικών εκλογών, ο Κ. Λαλιώτης στη Θεσσαλονίκη είχε υποσχεθεί ότι θα διατιθόταν για τη Βόρεια Ελλάδα, και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη, "ένα τεράστιο ποσό πολλών δισεκατομμυρίων". Ομως δεν έγινε τίποτα. Το 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέληξε να χρηματοδοτήσει την "ΠΠ" για έργα με 52 δισ., εκ των οποίων θα παρακρατούνταν το 18% για ΦΠΑ και θα απέμεναν 40 δισ. Αλλά και το ποσό αυτό δεν παρασχέθηκε παρά μόνο διάφορα μικρά κονδύλια.Επόμενα, από απόψεως υποδομής βρισκόμαστε ακόμα στα σχέδια και στις υποσχέσεις. Τα μνημεία βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Οπως παρέμειναν μετά το σεισμό. Και τα διάφορα έργα ακόμη βρίσκονται στο στάδιο των "μελετών". Στην ουσία, μόνο μερεμέτια και δευτερεύουσας φύσεως εργασίες γίνονται.Αλλά και τα προγράμματα λειτουργίας και τα προγράμματα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και αυτά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

- Πολλά γράφονται και λέγονται σχετικά με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τον Οργανισμό "ΠΠ" και την αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τα έργα και τις αποφάσεις του.

- Οσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των πόρων θα μπορούσα να πω αδίστακτα, ότι πρόκειται για τον πιο σπάταλο Οργανισμό. Διατίθενται τεράστια ποσά για φιέστες και δημόσιες σχέσεις. Προσλαμβάνεται προσωπικό χωρίς κανένα προγραμματισμό. Εξέδωσε, λ.χ., δύο ημερολόγια με τεράστιο κόστος.

Οργάνωσε, με την ευκαιρία της παρουσίασης του καλλιτεχνικού προγράμματος, μια δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο, με πλούσιο δείπνο, στο οποίο παραβρέθηκαν περίπου 1.000 άτομα!

Στα χέρια του Οργανισμού "ΠΠ" κάθε έργο, και το πιο ασήμαντο και κάθε εκδήλωση έχει τεράστιο κόστος. Οι αρχές της διαφάνειας, της νοικοκυροσύνης, της αναγκαίας συμπίεσης των δαπανών και της περισυλλογής δεν έχουν καμιά σχέση με την "ΠΠ" και τους εκπροσώπους της.

Μήπως καταλήξει ο θεσμός φεστιβάλ μακράς διάρκειας μετά πολλών δαπανών;

- Συσχετίζοντας την "ΠΠ" με τις γιορτές για τα 2.300 χρόνια από κτήσεως της Θεσσαλονίκης που έγιναν το 1985, διαπιστώνουμε ότι βαδίζουμε στα ίδια σπάταλα και άναρχα χνάρια και ότι κυριαρχεί το ίδιο πνεύμα της έλλειψης προγραμματισμού και οργάνωσης.

Και το 1985 διατέθηκαν μεγάλα κονδύλια για τα 2.300 χρόνια της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να παραμείνει για την πόλη κανένα απολύτως έργο, σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού. Προβλέπω ότι το ίδιο θα συμβεί και με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Α. Ν.

Με αυγουστιάτικο φεγγάρι

Φεστιβάλ Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, Σύμης

Θέατρο, μουσική, χορό, με αυγουστιάτικο φεγγάρι, θα προσφέρουν οι εκτός των "τειχών" της πρωτεύουσας δήμοι. Οσοι, λοιπόν, θα βρεθείτε στο Ρέθυμνο,τη Μυτιλήνη,τη Σύμη,αλλά και στην Αττική,μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Στο Ρέθυμνο,στα πλαίσια του Ι Αναγεννησιακού Φεστιβάλ:

"Ερωφίλη",από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και το Αμφιθέατρο του Σπ. Ευαγγελάτου (2, 3/8). Αναγεννησιακά τραγούδια με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων (4/9). Χοροθέατρο "Ναυσικά" και "Ζορμπάς ο Ελληνας" (6/8) και στις 7/8 το χορόδραμα "Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα".Χορογραφία, σκηνοθεσία, λιμπρέτο Σ. Σμαήλου.Μουσική περιήγηση στα κάστρα και τα καστέλια της βενετοκρατούμενης Κρήτης, με τον Μ. Μουντάκη (9/8). Συναυλία με κινηματογραφικές επιτυχίες παρουσιάζει η Δημοτική Ορχήστρα Ρεθύμνου (10/8). Ισπανική μουσική του 15ου και 16ου αιώνα (16/8). Θέατρο "Τζένη Καρέζη", "Βασιλιάς Ληρ" σε σκηνοθεσία Λ. Τριβιζά (17, 18/8). Βραδιά μουσικής με το Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής (20/8). "Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας" από τη Θεατρική Ομάδα "ΟΜΜΑ" (21/8). Σύνολο μπαρόκ μουσικής "Αφέκτους" (22/8). "Μάνα κουράγιο" του Μπρεχτ από το Θεσσαλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σ. Ντουφεξή (23/9). Θέατρο Τέχνης, "Ο μικρός πρίγκιπας" του Εξιπερί σε θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία Μ. Κουγιουμτζή (24/8). Χορός και μουσική της Αναγέννησης (26/8). Εθνικό Θέατρο, "Εκκλησιάζουσες" σε διασκευή - σκηνοθεσία Α. Βουτσινά (28/8). "Υπηρέτης δύο αφεντάδων" του Γκολντόνι από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (30, 31/8). Συναυλία κλασικής μουσικής με τη Δημοτική Πειραματική Συμφωνική Ορχήστρα Ρεθύμνου (2/9). Δημοτικό Θέατρο Ρεθύμνου, "Φιλοκτήτης" σε σκηνοθεσία Μ. Ζαχαράκη (7, 8/9).

* * *

Τον Αύγουστο, στο Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης φιλοξενούνται: Ρεσιτάλ πιάνου των Ιωάννας - Μαρίας Αβραάμ και Μάγδας Νικολαϊδου (4/8). Συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς (5/8). Συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου,αφιερωμένη στον Απόστολο Καλδάρα με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής.Τραγουδούν οι: Ελένη Δήμου, Μιχάλης Δημητριάδης, Φαίη Μάτσου, Ηλίας Μακρής (8/8). Συναυλία των Διονύση Τσακνή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (12/8). "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" του Γ. Χάσεκ με τον Δημήτρη Πιατά,σε σκηνοθεσία Β. Σειληνού (13/8). Τραγούδια της Κωνσταντινούπολης και της Λέσβου με το συγκρότημα "Εν Χορδαίς" (16/8). Ρεσιτάλ πιάνου του Ούβε Μάτσκε (17/8). "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" του Πιραντέλο,από την "Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης", σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου (19/8). Συναυλία της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου με τραγούδια σύγχρονου ηλεκτρικού ήχου τζαζ (21/8).

* * *

  • Η συνέχεια των εκδηλώσεων στη Σύμη προβλέπει: Συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Μελίνας Τανάγρη (1/8). Ρεσιτάλ Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου (2/8). Επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ Σύμης, με τους: Θάνο Μικρούτσικο, Δήμητρα Γαλάνη, Κώστα Θωμαϊδη (3/8). Ρεσιτάλ πιάνου Ντόρας Μπακοπούλου (4/8) και Ντιάνας Βρανούση (5/8). Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη,από τον Ψαραντώνη (6/8). Παραδοσιακοί χοροί από το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (7/8). Εκδήλωση της Ενωσης Γυναικών Σύμης (8/8). Ρεσιτάλ πιάνου του Π. Γιαλουράκη (9/8). Θέατρο Αγοράς της Πάτρας, "Ο άνδρας και ο έρως" του Αλ. Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Ε. Στιβανάκη (10/8). Θεατρική Ομάδα Δημοτικού Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Σύμης, "Τα παντρολογήματα" του Κ. Φαρμακίδη (11/8). Μουσική ροκ (12/8). Παραδοσιακοί χοροί με το Λύκειο Ελληνίδων της Ρόδου (13/8). Ελληνικά τραγούδια με τη Μουσική Ομάδα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καλαμαριάς (14, 15/8). Συναυλία ροκ (16/8). Η ρεμπέτικη κομπανία της Γερμανικής Σχολής (17/8). Ρεσιτάλ πιάνου με την Λήδα Μασούρα (18/8). Λογοτεχνική βραδιά (19/8). Αφιέρωμα στον Γ. Γεννηματά (20/8). Χοροί και τραγούδια της Καρπάθου από τον Ομιλο Καρπαθίων Νέων (22/8). Ρεσιτάλ πιάνου με τον Ν. Βενετοκλή (24/8). Δωδεκανησιακή λογοτεχνική βραδιά (25/8). Μουσική εκδήλωση (26/8) και μουσική βραδιά (27/8). Παράσταση Καραγκιόζη από τον Γιάνναρο (28/8). Μεγάλη συναυλία με την Δούκισσα (31/8).

"Βασιλιάς Ληρ", με το "Θέατρο Τζένης Καρέζη", στο Φεστιβάλ Ρεθύμνου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ