ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληρό ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι

Πρόταση Ανάν για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Απο την βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Δαμασκού
Απο την βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Δαμασκού
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Ολοένα σκληρότερο γίνεται το ενδοϊμπεριαλιστικό διπλωματικό «παζάρι», ενόψει της Συνόδου για τις εξελίξεις στη Συρία που συγκαλεί το Σάββατο στη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Ανάν θα καταθέσει έναν «οδικό χάρτη αρχών και κατευθύνσεων προς μια πολιτική μετάβαση στη Συρία», ο οποίος προβλέπει άμεσο τερματισμό των μαχών, απόσυρση στρατού και ενόπλων, ελεύθερη μετακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας και δημοσιογράφων, αλλά και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχουν «πρόσωπα και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, τα οποία με τη στάση τους δεν υποσκάπτουν την αποκλιμάκωση».

Πρόκειται για μια φράση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής του Ασαντ, αλλά ταυτόχρονα και της απομάκρυνσής του. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο και της μη συμμετοχής σε αυτήν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας αξιωματούχων της αντιπολίτευσης. Σε πρώτο επίπεδο, η πρόταση Ανάν στηρίζεται από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Η πλευρά που ήδη διατυπώνει σοβαρές αντιρρήσεις είναι αυτή της αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει στην πάγια θέση της ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής αναφορά στην αναγκαιότητα αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία. Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει σαφές αν η συριακή αντιπολίτευση θα επιμείνει σε αυτήν τη σκληρή στάση μέχρι τέλους, ιδιαίτερα εφόσον οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τη στηρίζουν - π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία -, εμφανιστούν διαλλακτικότερες και αποδεχτούν το σχέδιο Ανάν.

Εντός Συρίας, σειρά εκρήξεων συγκλόνισε, χτες, το κέντρο της Δαμασκού με στόχο όλων το κεντρικό δικαστήριο της χώρας. Δεν προκλήθηκαν θύματα αλλά το πλήγμα είχε σαφώς συμβολικό χαρακτήρα: ότι μπορεί να χτυπηθεί και η καρδιά της πρωτεύουσας. Στη Χομς, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι ούτε χτες κατάφερε να εκκενώσει αμάχους, τραυματίες και αρρώστους, ενώ συγκρούσεις σημειώνονταν στην Ντούμα. Το θερμόμετρο ανεβαίνει και στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, καθώς ο τουρκικός στρατός άρχισε, από χτες, να αναπτύσσει στη συνοριογραμμή ισχυρές αντιαεροπορικές πυραυλικές συστοιχίες με εντολή να ανοίξουν πυρ σε οτιδήποτε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονία στελέχους της «Χαμάς»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΑΜΜΑΝ.--

Νεκρός βρέθηκε από σφαίρες αγνώστων μέσα στο σπίτι του σε προάστιο της συριακής πρωτεύουσας στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», ένα από τα τελευταία στελέχη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που έμειναν στη Δαμασκό τους τελευταίους μήνες κατά τους οποίους σταδιακά αποσύρει τις αντιπροσωπείες της από τη Συρία η οργάνωση. Πηγές προσκείμενες στην οργάνωση διέρρεαν ότι πίσω από τη δολοφονία θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι βρίσκεται η ισραηλινή μυστική υπηρεσία «Μοσάντ», κάτι που φυσικά δεν μπορεί άμεσα τουλάχιστον να επιβεβαιωθεί.

Ο δολοφονηθείς Καμάλ Χουσεΐν Γκχανάτζ ήταν ένας από τους υπαρχηγούς του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», Μαμπχούχ, που δολοφονήθηκε, σχεδόν με βεβαιότητα, από τη «Μοσάντ», σε ξενοδοχείο του Ντουμπάι το Γενάρη του 2010. Το θέμα έθιξαν κατά τη συνάντησή τους, στο Αμμάν της Ιορδανίας, και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα με τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ.

ΣΥΝΟΔΟΣ MERCOSUR
Παραγουάη και σχέσεις με Κίνα στο επίκεντρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Με διαφορετική ατζέντα από την προγραμματισμένη εδώ και καιρό ξεκίνησε χτες η Σύνοδος της Κοινής Αγοράς του Νότου - Mercosur στην Μεντόσα της Αργεντινής. Κύριο θέμα το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Παραγουάη (ιδρυτικό μέλος του οργανισμού), όπου με συνοπτικές διαδικασίες αποπέμφθηκε ο Πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο, ωστόσο αναμένεται να καταληχθεί και συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα, που δυναμώνει τη διείσδυσή της στη Λατινική Αμερική.

Η κυβέρνηση που ορκίστηκε με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φεντερίκο Φράνκο (του φιλελεύθερου κόμματος που είχε αρχικά συμμαχήσει με το Λούγκο) έχει αποκλειστεί από τη Σύνοδο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των υπολοίπων χωρών-μελών (Ουρουγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή και Βενεζουέλα - ειδικά στην τελευταία η Γερουσία της Παραγουάης μέχρι σήμερα δεν έχει επικυρώσει την ένταξή της η οποία υπογράφτηκε το 2006) χθες συνεδρίασαν με αποκλειστικό θέμα τα μέτρα ή τις τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν προς το καθεστώς Φράνκο, με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες να δηλώνει ότι «θα πρέπει να ανασταλεί και η ιδιότητά της ως μέλος». Πρόταση που ενδεχομένως θα βρει αντιρρήσεις εκ μέρους της Βραζιλίας, αφού σημαντική μερίδα της αστικής τάξης, έχει ισχυρά συμφέροντα στην Παραγουάη. Παράλληλα, σήμερα κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί και η κοινή Σύνοδος με την Ενωση Χωρών της Νοτίου Αμερικής-Unasur πάντα με αντικείμενο την επιβολή μέτρων κατά της Παραγουάης.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Παραγουάης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις αλλά στην περίπτωση εξόδου από το Mercosur δε θα χάσουν.

Την ίδια στιγμή στην Παραγουάη συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς Φράνκο ενώ οι δικηγόροι του έκπτωτοι Προέδρου Λούγκο, που συνεχίζει να λειτουργεί ως «εν ενεργεία πρόεδρος» όπως και «η κυβέρνηση του» ανακοίνωσαν ότι θα καταφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Σπίθα» νέας τριβής η διαδικασία ορκωμοσίας

ΚΑΪΡΟ.--

Μετ' εμποδίων προχωρά η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προς τον Μουχάμαντ αλ Μούρσι, το νικητή των προεδρικών εκλογών, ηγετικό στέλεχος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» με διαρκή τον κίνδυνο λαϊκής έκρηξης. Το «παζάρι» για την εξεύρεση ισορροπίας στη νομή της εξουσίας ανάμεσα στις δύο πλευρές - στρατό και ισλαμιστές - που εκπροσωπούν διαφορετικά τμήματα της αιγυπτιακής αστικής τάξης εξελίσσεται με εντατικούς πλην όχι πάντα αποτελεσματικούς ρυθμούς και έτσι με την ορκωμοσία του Προέδρου να έχει οριστεί για το Σάββατο στις 30 Ιουνίου, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ενώπιον ποιας αρχής θα ορκιστεί ο Πρόεδρος.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, σε μια ακόμη επίδειξη δύναμης με απώτερο στόχο να δώσει σαφή μηνύματα για το ποιος συνεχίζει να διοικεί τη χώρα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Αμυνας θα παραμείνει υπό τον έλεγχό του, με υπουργό τον στρατάρχη Ταντάουι, και διέρρεε ότι υπάρχει μόνο μια διαδικασία ορκωμοσίας και αυτή είναι ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αυτό προβλέπει το Συνταγματικό Διάταγμα που εκδόθηκε πριν από περίπου τρεις βδομάδες και με γνώμονα το οποίο διαλύθηκε το κοινοβούλιο καθώς κρίθηκε «παράνομη» η εκλογή του 1/3 των εδρών και μετέφερε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο τη νομοθετική εξουσία, τον έλεγχο του προϋπολογισμού, αλλά και την εποπτεία της επιτροπής που εκπονεί το σύνταγμα.

Αν ο Μούρσι ορκιστεί ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου σημαίνει ότι αποδέχεται το περιεχόμενο του διατάγματος, το οποίο οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν καταγγείλει ως συνταγματικό πραξικόπημα και επιμένουν να επανέλθει σε λειτουργία το κοινοβούλιο, ακόμη και αν χρειαστεί να διεξαχθούν συμπληρωματικές εκλογές μόνο για τις έδρες που έχουν πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι στο κοινοβούλιο οι ισλαμιστές έχουν διασφαλίσει πλειοψηφία, γι' αυτό και τώρα επιμένουν να γίνει η ορκωμοσία ενώπιον του κοινοβουλίου.

ΧΙΛΗ - ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Αγρια καταστολή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για άλλη μια φορά το κέντρο της χιλιανής πρωτεύουσας Σαντιάγο καθώς η αστυνομία και ειδικά οι καραμπινιέροι επιτέθηκαν με εξαιρετική βιαιότητα στη συγκέντρωση μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού στην πλατεία Ιτάλια. Η συγκέντρωση γινόταν χτες με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα της φοιτητικού κινήματος με αίτημα «δημόσια και ποιοτική Παιδεία».

Ο στόχος της καταστολής στην έναρξη της συγκέντρωσης ήταν προφανής: να αποτραπεί η πορεία της προς το προεδρικό μέγαρο και να διαλυθεί εν τη γενέσει της. Για το λόγο αυτό μάλιστα επιτέθηκαν με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Οι χτεσινές διαδηλώσεις ήταν οι πρώτες σε εθνικό επίπεδο που διοργανώθηκαν από κοινού από τον Εθνικό Συντονισμό των μαθητών Λυκείου, τη Συντονιστική Συνέλευση των μαθητών του Λυκείου (ACES) και την Confech (Συνομοσπονδία των Χιλιανών φοιτητών), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ενάντια στην «εμπορευματοποίηση της Παιδείας» και μέχρι τη δικαίωση του αιτήματος για «δημόσια και ποιοτική Παιδεία».

To αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στη Ρόδο

Συνολικά τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα πλέουν κοντά στη Μ. Ανατολή

Καθώς η κρίση στη Συρία κλιμακώνεται μετά και από την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από την αεράμυνα της Δαμασκού, οι ΗΠΑ ενισχύουν με ισχυρότατες δυνάμεις τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Μάλιστα, ένα από τα τρία αεροπλανοφόρα που κατευθύνονται στην περιοχή, το «USS Dwight D. Eisenhower», μαζί με τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία που το ακολουθούν, θα προσεγγίσει για ελλιμενισμό τη Ρόδο και αναψυχή του προσωπικού το διάστημα 13 - 16 Ιούλη, όπως επιβεβαιώνουν ελληνικές στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις δημόσιες αμερικανικές ανακοινώσεις, οι δυνάμεις που θα προσεγγίσουν στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα είναι: Το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln CSG» με την CVW 2 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών που εντάσσεται στην περιοχή ελέγχου του 5ου αμερικανικού στόλου, η οποία εκτείνεται από τα στενά του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα, τα στενά του Ορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Στην περιοχή ευθύνης του 5ου στόλου κατευθύνεται και το αεροπλανοφόρο «USS Enterprise CSG» με την CVW 1 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών. Το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», το οποίο θα προσεγγίσει τη Ρόδο, σύμφωνα με τις αμερικανικές ανακοινώσεις κατευθύνεται για να ενταχθεί στην περιοχή ευθύνης του 5ου και του 6ου αμερικανικού στόλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο.

Εκτός από τα τρία αεροπλανοφόρα, στην περιοχή κατευθύνεται και το «USS Iwo Jima ARG», στο οποίο επιβαίνει η αμφίβια μονάδα 24th MEU.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ