ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων

Από τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκαν στην Ανθήλη
Από τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκαν στην Ανθήλη
Η ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, η συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και η ανάγκη ενίσχυσης της διαπάλης με τις δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, ως προϋποθέσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, τονίστηκαν κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/9 στην Ανθήλη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων Ανθήλης - Λαμίας, Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Δομοκού.

Την εισήγηση έκανε ο Χρήστος Πάσουλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακρακώμης, υπογραμμίζοντας τη σφοδρή επίθεση που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά από κυβερνήσεις και ΕΕ, όπως και την αναγκαιότητα ίδρυσης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ως μόνο τρόπο απόκρουσης της επίθεσης αυτής. Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία ενίσχυσης της συμμαχίας με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς και τη σημασία της διαπάλης με τις δυνάμεις των μεγαλοαγροτών στο κίνημα.

Στηλιτεύτηκαν όλες εκείνες οι στρατηγικές και πολιτικές που διαμορφώνονται με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων στην ΕΕ, οι πολιτικές που υψώνουν τείχη στους μικρομεσαίους αγρότες ώστε να τους οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στην εγκατάλειψη της γης και της παραγωγής, στη συγκέντρωσή τους σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι ασυντήρητο και επικίνδυνο, τα αρδευτικά δίκτυα απαρχαιωμένα, τα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα ανύπαρκτα. Ο Χρ. Πάσουλας αναφέρθηκε επίσης στο νέο Ασφαλιστικό και τη φοροεπιδρομή που πλήττει και τους αγρότες, στην αντιλαϊκή πολιτική που βάζει στο στόχαστρο συνολικά τους εργαζόμενους και το λαό.

Πλούσια συζήτηση για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης αρκετοί αντιπρόσωποι, όπως ο Γιάννης Μαρούλης από τον Αγροτικό Σύλλογο Πελασγίας, που αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές παραγωγού σε ελιά και ελαιόλαδο, ο Κώστας Ζαρκαδούλας, από τον Αγροτικό Σύλλογο Στυλίδας, που μίλησε για την ελλειπή δακοκτονία, ο Γιάννη Παπαδογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Δομοκού, ο οποίος ανέδειξε το πρόβλημα των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, η Βάσω Παπαλέξη από τον Αγροτικό Σύλλογο Πελασγίας, που τόνισε την ανάγκη να μπει η γυναίκα αγρότισσα στον αγώνα και ο Θανάσης Καϊδατζής, ο οποίος υπογράμμισε το στόχο για μαζικότερη συμμετοχή των γυναικών στα όργανα του αγροτικού κινήματος.

Στο συνέδριο παραβρέθηκε ο Βαγγέλης Μπούτας, εκπροσωπώντας την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Στο χαιρετισμό του κάλεσε τους αγρότες που συμμετείχαν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια που ξεκίνησε με τη σύσταση της Ομοσπονδίας για την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος στο νομό Φθιώτιδας, αλλά και πανελλαδικά.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας Αλέξης Αλεξόπουλος και ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων OAEE Φθιώτιδας Γιαν. Παπαδημητρίου. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ακόμα εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ και Δημοσίου, καθώς και της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας.

Η διαδικασία έκλεισε με την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Κινητοποίηση για τις σχολικές καθαρίστριες στη Ζίτσα

Από την κινητοποίηση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στην Ελεούσα
Από την κινητοποίηση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στην Ελεούσα
Συλλαλητήριο για την επιστροφή των απολυμένων σχολικών καθαριστριών του δήμου Ζίτσας στις θέσεις εργασίας τους πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ) την περασμένη Δευτέρα στην Ελεούσα.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή Ζίτσας απέλυσε 15 εργαζόμενες που δούλευαν για χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων, προκηρύσσοντας διαγωνισμό μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα, χρησιμοποιεί το αισχρό επιχείρημα ότι πρέπει «να φάνε κι άλλοι ψωμί», προσπαθώντας να φέρει τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους σε αντιπαράθεση με τους ανέργους.

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά σε κάθε χώρο. Παλεύουμε για καθαρά σχολεία για τα παιδιά της εργατικής τάξης. Παλεύουμε για την ανάπτυξη εκείνη που βάζει στο επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών», τόνισε στην ομιλία της η αντιπρόεδρος του ΕΚΙ, Αλίκη Γιώτη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Τάκης Τζίμας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Ζίτσας, μεταφέροντας την υποστήριξή του στις εργαζόμενες.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε επιστολή που έστειλαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της Ελεούσας, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον αγώνα των καθαριστριών. «Κατανοούμε τη θέση σας ως εργαζόμενες γυναίκες και πιθανώς μητέρες φίλων και συμμαθητών μας. Είμαστε στο πλευρό σας, θα πολεμήσουμε μαζί σας δείχνοντας αλληλεγγύη και ανθρωπιά, όπλα απαραίτητα σε τέτοιου είδους αγώνες», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς

Στα 196 ανήλθαν χτες τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ερχόμενο διάστημα αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πλην της νότιας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνεται: Αμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και διενέργεια της 2ης δόσης 3 μήνες μετά την 1η δόση ή - εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό - το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η.

Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι σοβαρές και διαχρονικές ευθύνες του αστικού κράτους: Η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη έχει παρουσιαστεί εδώ κι ένα χρόνο περίπου και δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης. Χαρακτηριστικά, δεν πάρθηκαν μέτρα έγκαιρου εμβολιασμού των παιδιών σε κοινότητες όπου διαχρονικά καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως οι κοινότητες των Ρομά. Ακόμη και τώρα, οι οδηγίες που δίνονται πετούν την ευθύνη σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970 να ψάξουν μόνοι τους αν πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι, αντί να εξασφαλίζεται η άμεση δυνατότητα σχετικής εξέτασης μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πληρώνονται συμβασιούχοι μετά από κινητοποιήσεις

Την πληρωμή 202 συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους της Λάρισας, που παρέμεναν απλήρωτοι για 2,5 μήνες, είχαν ως αποτέλεσμα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις γι' αυτό το ζήτημα που οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ν. Λάρισας.

Χτες, κατά τη συνέλευση των εργαζομένων, η οποία έγινε στο δημαρχείο Λάρισας στη διάρκεια στάσης εργασίας που είχε κηρύξει ο Σύλλογος, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα με τον επίτροπο ξεπεράστηκε και θα πληρωθούν άμεσα 202 συμβασιούχοι.

Δεν θα πληρωθούν, όμως, οι υπόλοιποι 27 συμβασιούχοι, με το πρόσχημα ότι δεν εργάζονται σε «ανταποδοτικές υπηρεσίες». Η απόφαση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, που έδωσε διορία μέχρι την ερχόμενη Τρίτη για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους, ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, ότι για εκείνη τη μέρα κηρύσσει στάση εργασίας (11 π.μ. - 1.30 μ.μ.), ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των εργαζομένων στο δημαρχείο Λάρισας.

Δίκη συνδικαλιστών στους ΟΤΑ

Σήμερα αναμένεται να γίνει η δίκη των 35 μελών του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ, όπως ήταν συγκροτημένο το 2011. Αιτία για τη δίωξη των συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων και 7 στελεχών του ΠΑΜΕ, ήταν η πολυήμερη απεργία του κλάδου τον Οκτώβρη του 2011. Κυβέρνηση και αστική Δικαιοσύνη είχαν τότε επικαλεστεί προσχηματικά την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη ρύπανση, εξαιτίας της μη αποκομιδής των σκουπιδιών. Η συγκεκριμένη δίκη έχει αναβληθεί μέχρι τώρα εφτά φορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ