ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ
Ο κίνδυνος δεν αφορά απλά ηλικιωμένους, σημειώνει ο ΠΟΥ

Ενα βρέφος 6 βδομάδων έχασε τη ζωή του στις ΗΠΑ

Σε προσωρινό νοσοκομείο στη Γαλλία

Copyright 2020 The Associated

Σε προσωρινό νοσοκομείο στη Γαλλία
Το 1 εκατομμύριο πλησιάζουν τα διεθνώς επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού (SARS-COV-2) που βέβαια είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά, αν συνυπολογίσει κανείς τα πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες τεστ που γίνονται στις περισσότερες χώρες, στο όνομα του μικρότερου δυνατού κόστους.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 981.258 και τα θύματα είχαν φτάσει τα 50.253.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισήμαναν χτες ότι «η ιδέα σύμφωνα με την οποία η (ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός) COVID-19 πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους είναι με βάση τα γεγονότα εσφαλμένη». Ο αρμόδιος για την Ευρώπη γραμματέας του Οργανισμού Χανς Κλούγκε είπε ότι «η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για μια σοβαρή μορφή της ασθένειας» και πρόσθεσε ότι έχουν παρατηρηθεί σοβαρά κρούσματα και ανάμεσα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, με πολλούς να χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και κάποιους να καταλήγουν. Εξάλλου, εκτός από την πρόσφατη περίπτωση της 12χρονης στο Βέλγιο που έχασε τη ζωή της από την επιδημία, μιας 16χρονης στη Γαλλία, ενός 17χρονου στις ΗΠΑ, μιας 13χρονης στη Βρετανία, αλλά και άλλων παιδιών ή εφήβων σε Βρετανία, Ιταλία κ.τ.λ., χτες έγινε γνωστή και η απώλεια ενός βρέφους μόλις 6 βδομάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού σημείωσε ακόμα ότι ποσοστό από 10% έως 15% των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 50 ετών υποφέρουν από μια μέτρια έως σοβαρή μόλυνση εξαιτίας του ιού. Περίπου το 80% των ανθρώπων που πέθαναν παρουσίαζαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, ιδιαίτερα καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη. Ο Κλούγκε κατέληξε ότι η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη «σε κάθε ηλικία».

Οσον αφορά στην διεθνή εξάπλωση της επιδημίας, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές:

Στις ΗΠΑ, θύματα και κρούσματα είχαν φτάσει τις 5.343 και 228.978 από 4.516 και 205.036 που καταγράφονταν χτες.

Στην Ιταλία, τα θύματα ήταν 13.915 και τα κρούσματα 115.242 από 12.428 και 105.792.

Στην Ισπανία, 10.003 και 110.238 από 8.269 και 94.417.

Στη Γαλλία, 4.032 και 56.989 (σύμφωνα με προχτεσινοβραδινά στοιχεία).

Στη Βρετανία, 2.921 και 33.718 από 1.789 και 25.150.

Στη Γερμανία, 997 και 81.728 από 682 και 68.180.

Στην Ολλανδία, τα θύματα είχαν φτάσει τα 1.339 από 864.

Στην Κίνα

Στη Κίνα χτες το πρωί οι αρχές είχαν καταγράψει (μετά το 24ωρο της 1ης Απρίλη) 35 νέα κρούσματα, όλα «εισαγόμενα», σύμφωνα τουλάχιστον με τις αρχές. Εξαιτίας ανησυχίας για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν άτομα που έρχονται από άλλες χώρες και έχουν προσβληθεί, οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο σε όσους έχουν ξένα διαβατήρια και έδωσαν εντολή για σημαντική μείωση του αριθμού των διεθνών πτήσεων (μέχρι και 134 ανά βδομάδα), μεταξύ άλλων δόθηκε εντολή να εκτελούνται με προτεραιότητα οι επιστροφές φοιτητών και άλλων Κινέζων που θέλουν να επιστρέψουν σπίτι τους. Ακόμα, σε κάποιες πόλεις επανέρχονται μέτρα περιορισμού.

Επανέρχεται η συζήτηση για την «αναμόρφωση της ΕΕ»

Βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που σιγόβραζαν στην ΕΕ εδώ και καιρό βγαίνουν πάλι στην επιφάνεια, με αφορμή την αντιμετώπιση της επιδημίας και την προσπάθεια κάθε μερίδας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου να μειώσει τη δική του χασούρα, ακόμα και να αυξήσει τη χασούρα ανταγωνιστών του.

Πρώτη η ιταλική αστική τάξη, καθώς η κερδοφορία και η θέση της στην ευρωπαϊκή και διεθνή κατάταξη - που «πιεζόταν» βέβαια ήδη και προ πανδημίας - ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τους όρους παραμονής της στην Ευρωένωση, για την ίδια τη λειτουργία και το μέλλον της ΕΕ. Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι «τα εθνικιστικά ένστικτα, στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες, θα είναι πολύ δυνατά, αν η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και πρόσθεσε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο - όπου εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες ειδικά από Γερμανία, Ολλανδία για την έκδοση «κορονο-ομολόγων» - υποστήριξε ότι η Ρώμη δεν ζητά από την Ευρώπη την αμοιβαιοποίηση όλου του δημόσιου χρέους της Ιταλίας, «αλλά να αντιδράσει δυναμικά για να βγουν οι χώρες από το τσουνάμι αυτό».

Από τη δική του μεριά, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο απαντώντας σε πρόσφατο ερώτημα της «Κοριέρε ντε λα Σερα» για το αν κρύβουν κάτι παραπέρα οι συνεχείς ευχαριστίες της κυβέρνησης Κόντε προς Ρωσία και Κίνα, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν νέα γεωπολιτικά σενάρια». Ωστόσο, επισήμανε ότι οι παραπάνω χώρες ήταν απ' τις πρώτες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ρώμης για βοήθεια, για να καταλήξει ότι «όχι, δεν πρόκειται για νέα εποχή "Ψυχρού Πολέμου", πρόκειται για την πραγματικότητα, ή αν θέλετε καλύτερα για "Realpolitik" (σ.σ. "άσκηση πολιτικής βασισμένη στο ρεαλισμό")». Ενδιαφέρουσες ήταν όμως και οι επισημάνσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Μάνλιο ντι Στέφανο, στην εφημερίδα «Ιλ Ντούμπιο», που σημείωσε στις 24 Μάρτη ότι «όταν περάσει αυτή η έκτακτη κατάσταση, πρέπει να ξανασκεφτούμε τις λειτουργίες της ΕΕ... Αυτή η πανδημία αποτελεί ένα "συναγερμό" για όλους όσοι ισχυρίζονται ότι η ΕΕ δε μπορεί να αλλάξει... Τώρα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι, αν είναι απαραίτητο, κάποιες ρυθμίσεις, λειτουργίες πρέπει να "σπάσουν", ειδικά όσον αφορά την οικονομία. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την προσέγγιση και μετά την κρίση αυτή, συνολικά, για να αναμορφωθεί η ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί ότι τελικά ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών...». Καταλήγοντας και περιγράφοντας περιθώρια - που φυσικά και το ιταλικό κεφάλαιο εξακολουθεί να μελετά - αναπροσαρμογής της ΕΕ ώστε να αναμετρηθεί με αξιώσεις με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, είπε ότι «τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά (την πανδημία) στην ΕΕ, εξαιτίας των ελαττωμάτων και των αδυναμιών της, που ήταν ήδη γνωστές αλλά κάποιες πλέον βρίσκονται σε δημόσια θέα. Και όταν κάποιος γνωρίζει πια τις αδυναμίες σου, πρέπει να τις θεραπεύσεις το συντομότερο δυνατόν, αν θες να τα καταφέρεις. Θα χρειαστούμε ένα νέο μοντέλο (σ.σ. για την ΕΕ) και η Ιταλία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή γι' αυτό...». Τέλος, αξίζει να καταγραφεί ότι όταν κλήθηκε να αξιολογήσει ειδικά τον τρόπο που η Κίνα αντέδρασε στην επιδημία, εκτίμησε ότι «η Κίνα έδρασε γοργά και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι κατέστη ικανή γι' αυτό εξαιτίας ενός κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού συστήματος που διαφέρει σημαντικά από το δυτικό μοντέλο...».

Ανησυχία για «Italexit» από το ίδρυμα «Ζακ Ντελόρ»

Αλλά και στη Γαλλία, διευρύνεται η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ. Ο διευθυντής της «δεξαμενής σκέψης» «Ινστιτούτο "Ζακ Ντελόρ"» Σεμπαστιάν Μαγιάρ δήλωσε: «Η αναμενόμενη ύφεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική κρίση και τελικά να ενισχύσει τις εθνικιστικές δυνάμεις». Και διακρίνοντας αυξημένες πιθανότητες για ένα «Italexit», συνέχισε: «Ειδικά στην ιδιαίτερα πληγείσα Ιταλία, οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην αλληλεγγύη των παραδοσιακών εταίρων. Οι Ιταλοί έχουν ήδη γίνει πολύ καχύποπτοι με την Ευρώπη. Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένα "Italexit"... Μια Ευρώπη χωρίς την Ιταλία είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος. Μετά το Brexit, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι ακόμα μια χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ, ειδικά ένα ιδρυτικό μέλος. Εκτός από την Ιταλία, απειλούνται και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με οικονομική στασιμότητα...».

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ξανά ότι οι διακρατικές συμμαχίες του κεφαλαίου δεν είναι αιώνιες και άφθαρτες. Η «επανεξέταση» και η «αναπροσαρμογή» τους στις εκάστοτε συνθήκες αφορούν το πώς καλύτερα εξυπηρετούνται οι ανάγκες των μονοπωλιακών συμφερόντων που κάθε πλευρά εκπροσωπεί. Από αυτή την πλευρά διαμορφώνονται και αναμορφώνονται συμμαχίες και άξονες, με μόνο σταθερό χαρακτηριστικό την οργάνωση και κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά, εργατικά στρώματα.

Νέες κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Κίνας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανήλθε με κατηγορίες κατά της Κίνας για χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας οι οποίοι σύμφωνα με την Ουάσινγκτον επιδρούν τώρα στις διαστάσεις που έχει πάρει η εξάπλωση.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα φαίνονται «κάπως ωραιοποιημένα». Μέλη του Κογκρέσου επικαλέστηκαν χτες έρευνα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία η κινεζική κυβέρνηση ψεύδεται όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων αλλά και των κρουσμάτων της επιδημίας στην επικράτειά της, και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σας υποστήριξε ότι «ο κόσμος πληρώνει τώρα τα λάθη της Κίνας».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, χαρακτήρισε «αναίσχυντα» τα σχόλια αυτά για τις ανακοινώσεις του Πεκίνου και επανέλαβε ότι η Κίνα είναι ανοιχτή και διαφανής σε ό,τι αφορά την επιδημία, αλλά και ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να πολιτικοποιούν ένα θέμα υγείας και να επικεντρωθούν στην ασφάλεια των ανθρώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ