ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επένδυση στον κοινό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα

Συνέντευξη παρουσίασης της μπριγάδας της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Αλληλεγγύης που βρέθηκε στη χώρα του Μπολίβαρ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Για κάθε λαό που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, όπως σήμερα ο λαός της Βενεζουέλας, έχει μεγάλη σημασία η έκφραση της έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης: Το να βρίσκονται στο πλευρό του άνθρωποι που όχι απλά θα βάψουν ένα σχολείο, αλλά θα γνωρίσουν από κοντά την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό, θα μεταφέρουν αυτή την αλήθεια πίσω στις πατρίδες τους, θα σφυρηλατήσουν την κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των εργαζομένων. Και αμφίδρομα ο αγώνας των Βενεζουελανών δυναμώνει τους αγώνες όλων των άλλων λαών. Αυτό βεβαίωσε χτες η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου την εμπειρία της Μπριγάδας Αλληλεγγύης που οργάνωσε τον περασμένο Αύγουστο, η οποία μετά την ολοκλήρωση του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Καράκας, εργάστηκε εθελοντικά για την ανακατασκευή ενός «μπολιβαριανού» σχολείου στο Δήμο Ουπάτα, στο νότο της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική αποστολή εθελοντικής εργασίας που φτάνει στη Βενεζουέλα, ως συνέχεια μάλιστα της πλούσιας διεθνιστικής δράσης της ΕΕΔΔΑ. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Παπαμάργαρης, μπριγαδίστες της ΕΕΔΔΑ δούλεψαν τη δεκαετία του 1980 σε φυτείες καφέ, στηρίζοντας τους αγώνες του λαού της Νικαράγουας. Το 1988-1989 αποστολή αλληλεγγύης βρέθηκε στην Παλαιστίνη, το 2001 στο Ελ Σαλβαδόρ. Η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Μαρία Ινές Φονσέκα σημείωσε ότι η αλληλεγγύη δίνει δύναμη στο λαό της χώρας της να συνεχίσει. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα κατασκευής «μπολιβαριανών σχολείων» που υλοποιεί η κυβέρνηση Τσάβες, υπογράμμισε ότι είναι βασικό στοιχείο του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού που συντελείται στη Βενεζουέλα. «Μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε ανθρώπους που θα γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, θα τα απαιτούν, θα συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες...», επισήμανε. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 2004 κατασκευάστηκαν στη χώρα 504 τέτοια σχολεία, που συνολικά φτάνουν σήμερα τα 3.300, ενώ η πάλη ενάντια στον αναλφαβητισμό συνεχίζεται με εκατομμύρια - μέχρι τώρα αποκλεισμένους ανθρώπους - να μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση.

«Προσφέραμε και αντλήσαμε δύναμη...»

Οι Ελληνες εθελοντές καθώς ανακαινίζουν το μπολιβαριανό σχολείο
Οι Ελληνες εθελοντές καθώς ανακαινίζουν το μπολιβαριανό σχολείο
Με φανερή συγκίνηση και «πλήθος παραστάσεων ακόμα να στροβιλίζουν στο μυαλό», μέλη της μπριγάδας μοιράστηκαν όσα αποκόμισαν από τη «μοναδική αυτή εμπειρία». Για τη ζεστασιά με την οποία τους υποδέχτηκαν οι Βενεζουελανοί, την πίεση των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας ολιγαρχίας, την πολύτιμη στήριξη που προσφέρει η Κούβα, τη δίψα του κόσμου να μάθει με δεδομένη την εντεινόμενη πολιτικοποίησή του. Την ανάγκη να συνεχιστούν πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Ο Διονύσης Γεωργόπουλος μίλησε για την ελπίδα που τροφοδοτούν στο λαό της Βενεζουέλας οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Τσάβες στην άθλια κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και τις στρατιές ανέργων: την ελπίδα που «στηρίζει το πάθος» με το οποίο οι Βενεζουελανοί συμμετέχουν στη διαδικασία της «μπολιβαριανής διαδικασίας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «Missiones» (αποστολές) με εκπαιδευτικό περιεχόμενο (μεταξύ άλλων) που οργανώνει η κυβέρνηση. Επιδίωξη είναι η παροχή ουσιαστικών γνώσεων σε παιδιά φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με παράλληλη διασφάλιση διατροφής, υπηρεσιών υγείας κτλ.

Η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή υπογράμμισε τις έντονες αντιθέσεις, ανάμεσα π.χ. σε παραγκουπόλεις και πολυτελείς βίλες με προσωπικά αεροδρόμια, όταν μάλιστα ο φυσικός πλούτος της χώρας είναι τεράστιος (πετρελαιοπηγές, ορυχεία χρυσού, σιδήρου). Σημείωσε τις προσπάθειες - με αντίστοιχα προγράμματα - για να 'χουν όλοι πρόσβαση στην υγεία, σε κάθε χωριό της επικράτειας. «Είδαμε αυτό το λαό να 'χει ξεπεράσει τον ατομισμό, τη μοιρολατρία, με μια συλλογική αντίληψη», τόνισε. «Κερδίσαμε από την αυτοπεποίθησή τους...».

Εκείνο που διακρίνει αυτό το λαό είναι η απλότητα κι η αμεσότητα, ανέφερε ο Μιχάλης Σελέκος. Ενώ έκανε αναφορά σε προγράμματα αποκέντρωσης για να επιστρέψουν στην επαρχία, με εξασφαλισμένη στέγη, οικογένειες που είχαν γεμίσει τα φτωχόσπιτα του Καράκας.

ΙΝΔΙΑ
Εκατομμύρια εργαζόμενοι απέργησαν

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Την πρώτη εθνικού χαρακτήρα 12ωρη απεργία τους από την ανάδειξη στην εξουσία της κυβέρνησης του Κογκρέσου υπό τον Μανμόχαν Σινγκχ το 2004 πραγματοποίησαν χθες τα συνδικάτα που θεωρούνται προσκείμενα στα κόμματα της ινδικής αριστεράς στις αερομεταφορές, στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και τις τραπεζικές υπηρεσίες, επιτυγχάνοντας συμμετοχή κυριολεκτικά εκατομμυρίων εργαζομένων.

Η απεργία αποτέλεσε άλλη μια «προειδοποιητική βολή» από πλευράς του ΚΚ Ινδίας και του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) εναντίον του προωθούμενου «προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων» της κυβέρνησης - στο επίκεντρό του βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων, η αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων και άλλα μέτρα τύπου Reaganomics, που αποτελούν συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης του BJP - που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Κοινό Ελάχιστο Πρόγραμμα, βάσει του οποίου η αριστερά παρέχει στήριξη, χωρίς να συμμετέχει στην κυβέρνηση του Κογκρέσου.

Τα ...όργανα, που είχαν αρχίσει εδώ και καιρό, κοντεύουν να φθάσουν στο αποκορύφωμα: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε «επισφαλή» θέση, μετέδιδαν ανταποκριτές, αφού χρειάζεται τη στήριξη των αριστερών κομμάτων για να παραμείνει όρθια, αλλά προσπαθεί ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των φορέων του κεφαλαίου για τις «μεταρρυθμίσεις», οι οποίες υποτίθεται πως στόχο έχουν να «τονωθεί» η (τέταρτη μεγαλύτερη στην Ασία) ινδική οικονομία.

Η απεργία, σύμφωνα με συνδικαλιστές, σημείωσε «100% επιτυχία», με τα 78 αεροδρόμια της χώρας να παραλύουν, αν και υπήρξε επιστράτευση προσωπικού ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης - ξεπουλήματος - του 74% των διεθνών αεροδρομίων στο Δελχί και το Μουμπάι. Στην Καλκούτα, όπου εδώ και 28 χρόνια υπάρχει κομμουνιστική κρατιδιακή διακυβέρνηση, αλλά και στην Κεράλα, η κινητοποίηση πέτυχε καθολική συμμετοχή. Στο Νέο Δελχί, όμως, αναπτύχθηκαν ομάδες καταστολής ταραχών και επιχειρήθηκε να αποτραπεί η απεργία.

Η κίνηση αποτελεί «απλώς και μόνο μια προειδοποίηση στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Μ. Κ. Παντ, γενικός γραμματέας του Κέντρου Ινδικών Εργατικών Ομοσπονδιών (CITU). Ομως, ο πρωθυπουργός Σινγκχ εμμένει στη θέση πως ο ρυθμός των «μεταρρυθμίσεων» πρέπει να ενταθεί -κάτι που προοιωνίζεται μια σκληρή σύγκρουση τους επόμενους μήνες.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο ΚΚ Κούβας

Για το θάνατο του Α. Γ. Μοράλες

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας, απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Αλφρέντο Γιορντάν Μοράλες, μέλους του ΠΓ του ΚΚ Κούβας και υπουργού Γεωργίας της χώρας. Σε αυτό σημειώνεται: «Συμμεριζόμαστε τη θλίψη των κομμουνιστών και του λαού της Κούβας για τον πρόωρο χαμό, σε ηλικία μόλις 55 ετών, ενός από τους διακεκριμένους ηγέτες τους, γνωστού για την αφοσίωσή του στον κουβανικό λαό και την επανάσταση. Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας και σας παρακαλούμε να μεταφέρετε τα ολόψυχα συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς και φίλους του συντρόφου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ