ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις, διεργασίες και εσωτερική ένταση

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί προχώρησαν χτες στην κατάληψη του κοινοβουλίου στη Γάζα διαμαρτυρόμενοι για τη νίκη της «Χαμάς»

Associated Press

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί προχώρησαν χτες στην κατάληψη του κοινοβουλίου στη Γάζα διαμαρτυρόμενοι για τη νίκη της «Χαμάς»
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εκτάκτως συναντιούνταν, αργά χτες, στη βρετανική πρωτεύουσα τα μέλη του λεγόμενου «Κουαρτέτου», προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση μετά την εκλογική επικράτηση της «Χαμάς». Τόσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ όσο και το Ισραήλ έχουν, ήδη, κλιμακώσει τις πιέσεις και παρεμβάσεις τους, θέτοντας σειρά όρων προκειμένου να υπάρξει «συνέχιση της συνεργασίας και (κυρίως γιατί αυτό είναι το κρίσιμο σημείο) της χρηματοδότησης προς την Παλαιστινιακή Αρχή».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε έναν ελιγμό, καθιστώντας σαφές ότι η Ουάσιγκτον «δεν προτίθεται να διακόψει την ανθρωπιστική βοήθεια διά μέσου της αμερικανικής USAID ή του ΟΗΕ προς τον παλαιστινιακό λαό, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει μια κυβέρνηση που δεν αποκηρύσσει τη βία, δεν αναγνωρίζει τις υπάρχουσες συμφωνίες, όπως αυτή του Οσλο, αλλά ούτε και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, με τον Γάλλο Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί να υιοθετεί χαμηλότερους τόνους, επισημαίνοτας ότι «η εκτόξευση απειλών πριν το σχηματισμό κυβέρνησης είναι αντιπαραγωγική» γι' αυτό και «δίνεται χρονικό περιθώριο».

Το ίδιο περιεχόμενο είχαν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, που συναντήθηκε χτες με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Κατσάβ και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Αμπάς. Η Μέρκελ αρνήθηκε επισταμένα να συναντηθεί με εκπροσώπους της «Χαμάς» που έθεσαν σχετικό αίτημα. Ο Μαχμούντ Αμπάς, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση για συνέχιση της οικονομικής βοήθειας, ενώ τόνισε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του το 2009. Προανήγγειλε, επίσης, ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τη «Χαμάς» για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού στο Ισραήλ, πάντως, ανακοίνωσε, ήδη, ότι δε θα δοθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή οι παρακρατήσεις των τελωνειακών τελών και του ΦΠΑ που της ανήκουν, μέχρις ότου διασφαλιστεί ότι δε θα καταλήξουν «σε τρομοκράτες». Οσο για τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας επέμεινε ότι οι δολοφονικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάρος στελεχών της «Χαμάς» όσο δεν αλλάζουν οι θέσεις της.

Πρώτες δηλώσεις και εσωτερική ένταση

Ετοιμη για διάλογο, άνευ όρων, με το «Κουαρτέτο» δήλωνε, διά στόματος Ισμαΐλ Χανίγια, η «Χαμάς», ζητώντας να μη διακοπεί η οικονομική βοήθεια. Αλλα στελέχη της οργάνωσης, όμως, δήλωναν ότι «αδιαφορούν» γιατί «βοήθεια θα σταλεί από ορισμένα αραβικά κράτη». Το επιφανές στέλεχος της «Χαμάς» Μαχμούντ Ζαχάρ, σε σειρά συνεντεύξεων σε ξένα ΜΜΕ υποστήριζε το, εκ πρώτης άποψης, αντιφατικό ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια «μακροχρόνια εκεχειρία με το Ισραήλ» χωρίς, όμως, ουδέποτε να αναγνωριστεί το δικαίωμα ύπαρξής του.

Κατά τα άλλα, συνεχίστηκαν, και χτες, οι αντιδράσεις ένοπλων μελών της «Φατάχ» ή άλλων συγγενών οργανώσεων ενάντια στην ανάληψη της διακυβέρνησης από τη «Χαμάς». Διαδήλωση ενόπλων έγινε έξω από την Τζενίν, ενώ αστυνομικοί, μέλη της «Φατάχ», κατέλαβαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα κτίρια του Κοινοβουλίου στη Ραμάλα και την Πόλη της Γάζας. Αν και τα περισσότερα στελέχη της «Χαμάς» εμφανίζονται συμφιλιωτικά, ο Κχαλέντ Μασχάλ, από τη Δαμασκό, έριξε λάδι στη φωτιά, μιλώντας για δυνάμεις ασφαλείας και στρατό «από τους άνδρες του στρατού της οργάνωσης».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Παλαιστινιακό κράτος πραγματικά ανεξάρτητο

Η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε - στα πλαίσια της χτεσινής συνέντευξής της στο ραδιόφωνο του «Αλφα» και στον δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη - για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό. Ο διάλογος είχε ως εξής:

-- Να πάμε τώρα σε μια περιοχή πιο κοντά σε μας και πάμε στη Μέση Ανατολή. Εδώ έχουμε μια ανατροπή: «Χαμάς». Ρωτώ φίλους παρατηρητές και ανταποκριτές που βρίσκονται ήδη εκεί και τους εμπιστεύομαι, να μου δώσουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή, επί της ουσίας, ποια είναι η αλλαγή, τι σηματοδοτεί; Και εκεί υπάρχει μια δυστοκία.

-- Γιατί μέχρι τώρα το Παλαιστινιακό το αντιμετωπίζαμε ως ένα πρόβλημα, ας το πούμε, εθνικό, δηλαδή πάλη για τη διαμόρφωση ενιαίου κράτους. Νομίζω ότι εκφράζει την ανησυχία του παλαιστινιακού λαού ότι ειρηνική διευθέτηση του παλαιστινιακού προβλήματος και η συγκρότηση ενός νέου παλαιστινιακού κράτους θα ήταν πολύ μακριά από τα δικαιώματά του και τις απαιτήσεις του. Εχει και την εμπειρία του Οσλο. Νομίζω ότι η «Χαμάς» με το δικό της τρόπο κατάφερε να εκφράσει, εν πάση περιπτώσει, αυτή τη διάθεση του λαού για μια ουσιαστική πίεση, άλλο αν η «Χαμάς» μπορεί να εγγυηθεί αυτό το πράγμα. Το κυριότερο συμπέρασμα όμως που βγαίνει είναι αν ένας αγώνας, ας το πούμε εθνικοαπελευθερωτικός, ή ένας αγώνας για την κατάκτηση του δικαιώματος να έχεις το δικό σου κράτος, είναι ένας αγώνας ως ένα βαθμό ενωτικός. Ταυτόχρονα, έχει στοιχεία, αυτό που εμείς λέμε με το δικό μας όρο, ταξικά, δηλαδή δεν είναι ενιαία τα συμφέροντα, εκείνων που διεκδικούν ένα ανεξάρτητο κράτος. Αλλα είναι τα συμφέροντα της αστικής τάξης, άλλα της εργατικής τάξης, άλλα των ενδιάμεσων στρωμάτων. Νομίζω ότι αυτή η ταξική διαφοροποίηση ήταν συγκαλυμμένη όλα αυτά τα χρόνια, και εκδηλώνεται στην επιφάνεια. Τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα και πιστεύω ότι υπάρχει σήμερα ανάγκη για ένα λαϊκό παλαιστινιακό κίνημα, το οποίο σαφώς θα αντιστέκεται σθεναρά στα σχέδια των ΗΠΑ για ένα νόθο παλαιστινιακό κράτος. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνυπάρχει με το ισραηλινό κράτος. Θέσεις που λένε ότι «δεν αναγνωρίζω το ισραηλινό κράτος και να σβήσει από το χάρτη» είναι επιζήμιες, λαθεμένες, εχθρικές, εξωπραγματικές, πείτε το όπως θέλετε...

-- Ανιστόρητες νομίζω.

-- Και αυτό το κίνημα νομίζω θα πρέπει να έχει και ως στόχο και το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα: Τι διακυβέρνηση θέλει, ποια πολιτική θέλει; Γιατί μπορεί να υπάρξει ένα ανεξάρτητο πολιτικό κράτος, που θα έρθουν οι Αμερικανοί να επενδύσουν εκεί, όχι για να σώσουν το λαό, αλλά για να χρησιμοποιήσουν το παλαιστινιακό κράτος ως εφαλτήριο για να επιτεθούν σε άλλες περιοχές. Αρα πρέπει να είναι ένα πραγματικά ανεξάρτητο, από τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, κράτος. Και ως προς τις διεθνείς του σχέσεις και ως προς την εσωτερική του κατάσταση.

-- Και πάει παραπέρα; Υπάρχει μια ανησυχία γι' αυτούς που καταλαβαίνουν...

-- Εγώ δε θα ταυτιστώ, δεν υποστηρίζω τη «Χαμάς», ούτε πολιτικά είμαστε προσκείμενοι στη «Χαμάς». Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί κανείς, να βγαίνει ο κ. Μπους και να λέει ότι δεν μπορεί να κερδίζουνε τις κοινοβουλευτικές μάχες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες υιοθετούν όλες τις μορφές πάλης και τον ένοπλο αγώνα. Είναι άλλο πράγμα αν εμείς διαφωνούμε. Εμείς δεν είμαστε με τη «Χαμάς», ή έχουμε επιφυλάξεις, ή έχουμε πολλά ερωτήματα για το τι αντιπροσωπεύει το πολιτικό πρόγραμμα της «Χαμάς». Αλλά όταν υπάρχει θέμα εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, όλες οι μορφές πάλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αρκεί να τις επιλέξει ο λαός και βέβαια με πολιτικούς στόχους. Οχι δηλαδή να χρησιμοποιώ την ένοπλη πάλη τυφλά, αλλά με συγκεκριμένο πολιτικό στόχο: Τη λαϊκή απελευθέρωση, πραγματικά.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Θέτει όρους και εκβιάζει...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Οι εκλογές στην Παλαιστίνη και η νίκη της «Χαμάς» ήταν το θέμα που μονοπώλησε τη συζήτηση στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, στις Βρυξέλλες. Με τα Συμπεράσματα των «25» να περικλείουν έναν έμμεσο εκβιασμό για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της παλαιστινιακής κυβέρνησης που πρόκειται να σχηματιστεί, επιχειρεί να θέσει όρους, προκειμένου να εξακολουθήσει να παρέχει οικονομική βοήθεια...

Οι 25 υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, χαιρετίζουν τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της διαμάχης με το Ισραήλ, απαιτώντας από τη «Χαμάς» και τις άλλες ομάδες να αφοπλιστούν και να αναγνωρίσουν δικαίωμα ύπαρξης στο Ισραήλ...

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως μεταφέρθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στους δημοσιογράφους, χθες στις Βρυξέλλες, ταυτίζεται απόλυτα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ