ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΜΑΣΑ»
Eνα βήμα μπροστά

Καταδικάστηκε η εργοδοσία για τη μη καταβολή δεδουλευμένων. Στο πλευρό των εργαζομένων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

MotionTeam

Μία πρώτη νίκη του πολυήμερου αγώνα τους είχαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου κατεψυγμένων «ΑΜΑΣΑ», καθώς, χτες, καταδικάστηκε η εργοδοσία της «ΑΜΑΣΑ» στο ποινικό δικαστήριο που έγινε μετά από μηνύσεις δύο εργατριών. «Ενα βήμα μπροστά» για την κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση, χαρακτήρισε αυτή τη νίκη η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ που συμπαραστέκεται στον αγώνα τους. Δυναμική ήταν η παρουσία των εργατριών και των εργατών της «ΑΜΑΣΑ» έξω από τα δικαστήρια κατά τη διάρκεια της εκδίκασης. Ενώ στο πλευρό τους ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο ένας από τους εργοδότες της «ΑΜΑΣΑ», ο Ν. Λιανός, καταδικάστηκε σε τετράμηνη φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο, γιατί δεν είχε καταβάλει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη στις δύο εργάτριες ως όφειλε. Ανάλογες μηνύσεις έχουν κάνει άλλοι 45 εργάτες, για τις οποίες θα ακολουθήσουν άλλες δίκες.

Στη δίκη, η υπεράσπιση της εργοδοσίας ισχυρίστηκε οτι η «ΑΜΑΣΑ» έχει παθητικό και γι' αυτό δεν πληρώνει. Από την πλευρά τους, οι δύο εργάτριες σημείωσαν ότι η εργοδοσία είναι αδικαιολόγητη, καθώς το προσωπικό εργαζόταν ακόμα και με υπερωρίες, ενώ οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της μη καταβολής των μισθών τους από τον εργοδότη.

Οι εργάτες της «ΑΜΑΣΑ» έξω από τα δικαστήρια συνεχίζουν τον αγώνα τους

MotionTeam

Οι εργάτες της «ΑΜΑΣΑ» έξω από τα δικαστήρια συνεχίζουν τον αγώνα τους
Το δίκαιο αίτημα των εργατριών υποστήριξε, με τοποθέτησή του, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι μαζί με το ΠΑΜΕ αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως οι 120 εργαζόμενοι, με την απόφαση του δικαστηρίου στα χέρια τους, δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, στις 11 π.μ., μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να συναντηθούν με τον υπουργό, απαιτώντας: Να πιέσει η κυβέρνηση (και έχει πολλά όπλα γι' αυτό) την επιχείρηση να εξοφλήσει άμεσα τους εργάτες, και να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ως εργαζόμενοι και φορολογούμενοι θα ζητήσουν να επιστραφούν στο κράτος τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων, που δόθηκαν απλόχερα στους εργοδότες.

Επίσης, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σχολιάζει πως ο αγώνας των 120 εργαζομένων ήταν ηρωικός, καθώς είχαν μπροστά τους ένα αδιαπέραστο τείχος, που όρθωσαν σε αγαστή συνεργασία η εργοδοσία, το υπουργείο Απασχόλησης, η Επιθεώρηση Εργασίας, ο ΟΑΕΔ, με συνειδητό υποκινητή την πλειοψηφία του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Οι αναδιαρθρώσεις συνθλίβουν τα δικαιώματά τους

Σε συσπείρωση και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των αγώνων καλεί η παράταξη της ΤΑΔΗΣΥ

Πάγωμα μισθών, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 65 για τις εργαζόμενες γυναίκες, υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισής τους, χιλιάδες συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας, εξάπλωση της απασχολησιμότητας και «χτύπημα» της μονιμότητας, χειροτέρεψη των υπηρεσιών Υγείας.

Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι ως αποτέλεσμα της επίθεσης την οποία έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας τις αντεργατικές αποφάσεις της ΕΕ - και έχοντας τη στήριξη των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ), υπογραμμίζει η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ).

Σε προκήρυξή της για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο, η παράταξη σημειώνει πως η κυβέρνηση, «με τη μηδενική εισοδηματική πολιτική παγώνει τους μισθούς στο Δημόσιο, στην ουσία, δηλαδή, τους μειώνει παραπέρα». Παράλληλα «στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι και ο μισθολογικός διαχωρισμός των εργαζομένων στο Δημόσιο σε παλαιούς και νεοπροσλαμβανόμενους».

Μετά τη σχετική απόφαση του ευρωδικαστηρίου, «σχεδιάζει να νομοθετήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες στο Δημόσιο και να μετατρέψει την κύρια σύνταξη από κοινωνική σε ανταποδοτική, επαγγελματική, δηλαδή, σε αβέβαιη και ανασφαλή σύνταξη».

«Σήμερα, το Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για παροχή του εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους. Η κυβέρνηση έχοντας και την έγγραφη θέση της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) για παρακράτηση ενός μισθού από τους νεοπροσλαμβανόμενους, ετοιμάζεται τώρα να εγκρίνει την απόφαση της διοίκησης του Ταμείου για παρακράτηση μισού μισθού από όλους τους ΔΥ».

Την ίδια στιγμή ο ΟΠΑΔ (Ταμείο Περίθαλψης των ΔΥ) δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στους φαρμακοποιούς. «Η κυβέρνηση αξιοποιώντας και αυτό το γεγονός σχεδιάζει να δώσει σε όλους τους ΔΥ κάρτα με μονάδες για περίθαλψη», που όταν θα τελειώνουν οι μονάδες η περίθαλψη θα καλύπτεται από τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Από την άλλη, κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) συνέταξαν νομοσχέδιο για πρόσληψη 20.000 εργαζόμενων κύρια στους δήμους με 24μηνες συμβάσεις και μετά, υποχρεωτικά και αμετάκλητα, προβλέπεται η απόλυσή τους! Πρόκειται στην κυριολεξία για ανακύκλωση της εργασίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει μια «καίρια βολή ενάντια στη μονιμότητα», με την προώθηση νομοσχεδίου για ιεραρχική εξέλιξη των εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η ΤΑΔΗΣΥ καλεί τους εργαζόμενους δημόσιους υπάλληλους να παραμερίσουν τις ηγεσίες της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚ και του ΣΥΝ που σε συνδικαλιστικό επίπεδο γίνονται συνένοχες σ' αυτήν την αντεργατική πορεία. «Είναι ανάγκη να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα παντού, σε όλους τους εργασιακούς χώρους και να πάρουμε πρωτοβουλίες για ανάπτυξη των αγώνων» καταλήγει.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απλήρωτες καθαρίστριες 4 μήνες

Απλήρωτες, εδώ και τέσσερις μήνες, είναι οι καθαρίστριες στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο. Ο εργολάβος του συνεργείου καθαριότητας, που απασχολούνται, αρνείται προκλητικά να καταβάλλει τα δεδουλευμένα τους, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Την άμεση πληρωμή των έξι καθαριστριών διεκδικεί με συνεχείς παρεμβάσεις της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την ασύδοτη δράση των εργολάβων καθαριότητας όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και γενικότερα. Πριν λίγες μέρες, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία ζητώντας την παρέμβασή της ώστε να καταβληθούν όλες οι οφειλές στους εργαζόμενους και να εφαρμοστεί, επιτέλους, η σύμβαση εργασίας, που αυθαίρετα καταστρατηγεί ο εργολάβος.. Εθεσε, δε, επιτακτικά το ζήτημα πλήρους απασχόλησης των καθαριστριών και της ένταξής τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Ταυτόχρονα όπως υπογράμμισαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το βασικό αίτημα που προβάλλει και θα παλέψει για την ικανοποίησή του το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι η μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ευθύνη της πρυτανείας, αφού πρώτα «πεταχτούν» από το Πανεπιστήμιο τα εργολαβικά συνεργεία, ώστε να μπει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς τους.

Οικονομική ενίσχυση στο ΠΑΜΕ

H Καίτη Μπλίκα, στηρίζοντας την αγωνιστική δράση του ΠΑΜΕ, πρόσφερε ως οικονομική ενίσχυση το ποσό των 300 ευρώ.

Τρίωρη στάση στη ΣΕΛΜΑΝ

Νέα 3ωρη στάση εργασίας (από τις 7 μέχρι τις 10 π.μ.) θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ξυλοβιομηχανία ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό Εύβοιας, ενάντια στην επιδίωξη της εργοδοσίας να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ