ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Στις 9 Δεκέμβρη διαδηλώνουμε!

Εντείνονται οι προετοιμασίες σε σχολεία και σχολές

Πέντε μέρες έχουν απομείνει πριν από το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές είναι σε ετοιμότητα να «πλημμυρίσουν», για άλλη μια φορά, τους δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο. Κι όπως λένε και οι ίδιοι, αυτή είναι η μόνη επιλογή. Οι αντιδραστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν πέρσι, αλλά και τα ψίχουλα του φετινού προϋπολογισμού, που δίνονται για την Παιδεία, έχουν σκοπό να μην αφήσουν όρθια ούτε μια βαθμίδα της εκπαίδευσης, καθώς το ένα σχολείο μετά το άλλο, η μια σχολή μετά την άλλη, ρίχνονται στην αγκαλιά της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας, υποβαθμίζοντας το περιεχόμενο σπουδών, υπονομεύοντας το δημόσιο, δωρεάν και ενιαίο χαρακτήρα της.

Είναι η μόνη επιλογή για τους χιλιάδες νέους, που δε θέλουν να γίνουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χειραγωγήσιμοι και υποταγμένοι, διαθέσιμοι στις ορέξεις και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι η μόνη επιλογή για όλους εκείνους, που ζουν με το άγχος της αυριανής ανεργίας, που βλέπουν τον συμφοιτητή ή τον συμμαθητή τους να λυγίζει και να παραιτείται από το δικαίωμά του στη γνώση και τη μόρφωση, μπροστά στο οικονομικό βάρος των σπουδών, μπροστά σ' ένα αβέβαιο μέλλον, μπροστά σε απολυτήρια και πτυχία χωρίς αξία.

Στις 9 Δεκέμβρη θα συναντηθεί στους δρόμους η οργή και η αγανάκτηση, σ' έναν αγώνα που θέλει και έχει δείξει ότι μπορεί να έχει δυναμική, προοπτική και συνέχεια. Εναν αγώνα, που απέχει από τις τουφεκιές του τύπου «κάνω το αγωνιστικό καθήκον μου και μετά τα κεφάλια μέσα». Την Παρασκευή θα τους τη «χαλάσουν», για άλλη μια φορά, στέλνοντας το μήνυμα ότι «συνένοχοι στο έγκλημα» δε θα γίνουν, για να μη βγει «ο δολοφόνος να πει ότι το θύμα μου ήθελε να το σκοτώσουν». Θα ακουστεί ένα μεγάλο «όχι» στην αντιεκπαιδευτική και αντιδραστική πολιτική του ξεπουλήματος. Και, την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο «ναι» στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες, για τη «γνώση που δικαιούμαστε, τη ζωή που μας αξίζει».

Δεν έχουμε άλλη επιλογή

«Τα πράγματα για τους μαθητές των ΤΕΕ είναι δύσκολα. Δουλιά και σχολείο είναι η ζωή μας. Ενα σχολείο ειδικά φτιαγμένο για να παράγει φθηνό, ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό. Χωρίς να παίρνεις γενικές γνώσεις, χωρίς να μαθαίνεις Ιστορία, χωρίς ουσιαστική μόρφωση ούτε πάνω στην ειδικότητά σου. Βέβαια, όταν από το γυμνάσιο σε παραμυθιάζουν, όταν διαφημίζουν τα ΤΕΕ σαν τις σχολές που θα πας και θα βγεις μορφωμένος στην ειδικότητά σου, θα βρεις γρήγορα δουλιά...», λέει στην αρχή της κουβέντας μας ο Χρήστος Γιαννέζος, μαθητής ΤΕΕ.

«Η πραγματικότητα βέβαια, συνεχίζει, είναι τελείως διαφορετική. Μόλις τελειώνεις το ΤΕΕ, δεν έχεις κανένα εργασιακό δικαίωμα. Δουλεύεις για ψίχουλα, ανασφάλιστος, με τη μόνιμη απειλή της ανεργίας. Και η "επιλογή" του ΤΕΕ για τους περισσότερους από μας, Ελληνες και ξένους μαθητές, είναι αναγκαστική. Επειδή θέλεις να βγεις όσο πιο γρήγορα γίνεται στην παραγωγή για να βοηθήσεις την οικογένειά σου, γιατί δεν μπορούν οι γονείς σου να τα "σκάνε" στα φροντιστήρια. Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει να συναντηθούμε στο δρόμο, με τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς μας. Η πηγή του κακού είναι κοινή για όλους. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε και να περιφρουρήσουμε τον αγώνα μας. `Η θα βγούμε στο δρόμο ή θα μείνουμε χειραγωγήσιμοι, φτηνοί και ευέλικτοι. Για αυτό όλοι οι μαθητές πρέπει να συμμετέχουν στα τοπικά συντονιστικά των δήμων τους. Ειδικά για τους μαθητές των ΤΕΕ, είναι αναγκαίο να έρθουμε σε επαφή με τα ταξικά σωματεία των ειδικοτήτων μας. Να έρχονται ελεύθερα στα σχολεία μας και να μας ενημερώνουν για τις πρωτοβουλίες τους», κατέληξε.

Να χτυπήσουμε τη ρίζα του κακού

Στην οξυμένη κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ, αναφέρθηκε ο Γιάννης Πατσής, σπουδαστής στα ΤΕΙ Αθήνας.

«Τα μέτρα που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση έρχονται σε σύμπνοια με τα γενικότερα μέτρα, που εφαρμόζονται για τη ζωή των εργαζομένων, της λαϊκής οικογένειας. Κύριο πρόβλημα στα ΤΕΙ είναι η υποχρηματοδότηση, που λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης για τη μεγαλύτερη υποδούλωση ενός μεγάλου κομματιού της νεολαίας και την ιδιωτικοποίηση των Ιδρυμάτων. Ηδη, πριν από μερικές μέρες, ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός του Ιδρύματος, που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία του, πόσο, άλλωστε, να εξασφαλίσει τα βασικά εκείνα αιτήματα για την Παιδεία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα μεγάλο τμήμα των σπουδαστών να παραιτείται από το δικαίωμα στη γνώση και στη μόρφωση, μπροστά στο βάρος που εναποτίθεται στις πλάτες του, να λυγίζει, να σκύβει το κεφάλι και να παρατάει τις σπουδές του. Αφού δεν του δίνεται ούτε καν η δυνατότητα διαμονής σε κάποια φοιτητική εστία».

Στο ερώτημα, γιατί πρέπει όλοι οι σπουδαστές να είναι την Παρασκευή στο δρόμο, ο Γ. Πατσής τόνισε: «Η "λύση" που μας πλασάρουν στα εντεινόμενα προβλήματα, που οι ίδιοι δημιουργούν, είναι η ιδιωτικοποίηση. Και δε σταματούν εκεί. Με έντονο τρόπο καλούν σε συμμαχία τους ίδιους τους σπουδαστές, για να καλμάρουν τις αντιδράσεις, για να βρουν το άλλοθι που τους χρειάζεται. Για να βγαίνει ο δολοφόνος και να λέει ότι το θύμα μου ήθελε να το σκοτώσουν. Συγχρόνως, παίρνουν μέτρα για να περιορίσουν τις αντιδράσεις. Απαραίτητος όρος, για να εκπληρωθούν οι ανάγκες μας, για να ανατραπούν τα προβλήματα που συναντά ένας νέος, είναι η οργανωμένη, συντονισμένη πάλη των σπουδαστών, στο πλευρό της εργατικής τάξης. Είναι ανάγκη να πλημμυρίσουμε τους δρόμους, για να μην παίζουμε το ρόλο του τερματοφύλακα, που απλά θα αποκρούει. Ο ρόλος μας πρέπει να είναι επιθετικός, ρόλος διεκδίκησης των αναγκών μας. Μόνο με την οργανωμένη και συλλογική πάλη, θα χτυπήσουμε τη ρίζα του κακού. Την πολιτική που επιβάλλει η ΕΕ και σπεύδουν να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, έχοντας σύμμαχο τον ΣΥΝ. Για να αποκτήσουν οι αγώνες μας συνέχεια, δυναμική και προοπτική. Για να δουλεύουμε αύριο με καλύτερους όρους, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, για δημόσιες και δωρεάν παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Αθλητισμό».

Ρίχνουν την εκπαίδευση στην αγκαλιά της αγοράς

«Δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο στην Ελλάδα, ούτε μια σχολή ή ένα τμήμα σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου να μην προωθούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα και οι αποφάσεις που θέλουν να οδηγήσουν την εκπαίδευση - με αιχμή ίσως την ανώτατη - στην αγκαλιά της αγοράς. Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό», δήλωσε ο Θεοδόσης Μπενάτος, φοιτητής Γεωπονικής, στο «Ρ».

«Η πολιτική και ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ίσως θα ήταν δύσκολο και ανούσιο να περιγραφεί με δύο λέξεις. Οι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, οι οικογένειες των παιδιών που σπουδάζουν, ο ελληνικός λαός, δεν έχουν ανάγκη αυτήν την περιγραφή. Κρίνουν με βάση αυτό που ζουν. Κι αυτό που ζουν είναι τεράστια αύξηση του κόστους σπουδών - είτε μιλάμε για μαθητή, είτε για φοιτητή - η υποβάθμιση, κυριολεκτικά, του περιεχομένου των σπουδών. Ολα αυτά καταλήγουν στο στόχο: Το μεγάλο κεφάλαιο να έχει εργαζόμενους όποτε τους θέλει, για όσο χρονικό διάστημα τους θέλει και να τους πληρώνει, όχι σύμφωνα με τις ανάγκες τους, αλλά σύμφωνα με την ανάγκη του να κατακτήσει την ανταγωνιστικότητα. Πέρα, όμως, από το μακροχρόνιο στόχο, υπάρχει και ο άμεσος, να έχουν κέρδη στο χέρι, είτε μέσω των εταιριών που ήδη έχουν μπει μέσα στις σχολές, βγάζοντας από πλευρές του Πανεπιστημίου που έχουν χαριστεί.

Αν η εφαρμογή αυτή της πολιτικής στη μια ή την άλλη άκρη της Ελλάδας, στο ένα ή το άλλο τμήμα και σχολή, στη μια ή την άλλη βαθμίδα της εκπαίδευσης, προκαλεί οργή και αγανάκτηση, αυτή η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να συναντηθεί στους δρόμους. Λέγοντας ένα "όχι" σ' αυτήν την πολιτική, λέμε και ένα μεγάλο "ναι" στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες μας. Εχοντας αυτές τις ανάγκες στο μυαλό μας, παίρνουμε τα μέτρα μας μέσα στις σχολές, οργανώνουμε τα βήματά μας με επιτροπές αγώνα, γενικές συνελεύσεις, προκειμένου η 9η Δεκέμβρη να είναι μαζική και μαχητική», κατέληξε ο Θ. Μπενάτος.


Ρεπορτάζ:
Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ