ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Κρατάει... καθυστέρηση ο πρόεδρος

BIENNH - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Αναζητώντας ένα τρόπο για να καθησυχάσει φόβους και μήνιν, εγχώριους και εκ του εξωτερικού ορμώμενους, ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ, πήρε μία ακόμη αναβολή για να ανακοινώσει αν τελικά κάνει αποδεκτή την πρόταση για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό, που κατέθεσαν από κοινού το συντηρητικό «Λαϊκό Κόμμα» και το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας».

Ολοι ανέμεναν ότι χθες ο Κλέστιλ θα ανακοίνωνε την απόφασή του, καθώς είχε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τους ηγέτες των δύο εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων, τον ηγέτη του «Λαϊκού Κόμματος» Βόλφανγκ Σιούσελ και τον ηγέτη της ακροδεξιάς Γιεργκ Χάιντερ, προκειμένου να υπογράψουν τη «διακήρυξη για τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης», ένα κείμενο που συνέταξε ο ίδιος ο Κλέστιλ για να μπορέσει σχετικά να κατευνάσει τη μήνιν Ευρωπαίων και συλλήβδην Δυτικών, στην προοπτική της συμμετοχής του Χάιντερ στην αυστριακή κυβέρνηση. Τελικά, Σιούσελ και Χάιντερ υπέγραψαν το κείμενο, υπό το βλέμμα του προέδρου, πριν προχωρήσουν στην υπογραφή του κυβερνητικού προγράμματος που προτείνουν. Αλλά ο Πρόεδρος κράτησε τα χαρτιά ακόμη κρυμμένα...

Σύμφωνα με την 100σέλιδη διακήρυξη που υπογράφτηκε χθες, Χάιντερ και Σιούσελ ορίζουν ότι: «η Αυστρία αποδέχεται την ευθύνη της στην τραγική ιστορία του 20ού αιώνα και στα τερατώδη εγκλήματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος», ενώ παράλληλα δεσμεύονται ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι «απολύτως δεσμευμένη στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πρόγραμμα της ΕΕ για μία Ευρώπη πλατιά, δημοκρατική και ευημερούσα, στην οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται χωρίς όρους, συνιστά την καλύτερη δυνατή εγγύηση για να μην επαναληφθεί το πιο μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας της Αυστρίας», αναφέρεται σε άλλο σημείο της διακήρυξης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ετοιμότητα

Ασχέτως πάντως από τις προσπάθειες του Κλέστιλ και τις δεσμεύσεις που έδωσαν οι Σιούσελ και Χάιντερ, η οργή και η αγανάκτηση περισσεύει και οι πιέσεις που ασκούνται προς την Αυστρία έχουν κορυφωθεί.

Για άλλη μια φορά, χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε την ΕΕ να βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναστείλει τη συμμετοχή στην ΕΕ οποιασδήποτε αυστριακής κυβέρνησης περιλάβει στη σύνθεσή της το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας», εφόσον αυτή παραβιάσει «σοβαρά και εξακολουθητικά» τις βασικές αρχές της Ενωσης. Ωστόσο οι υπόλοιποι 14 εταίροι της ΕΕ, που στο παρελθόν έχουν απειλήσει ότι θα «παγώσουν» τις διμερείς σχέσεις με την Αυστρία, δε θεωρούν ότι θα πρέπει να αναστείλουν τη συμμετοχή της χώρας στην παρούσα φάση. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 406 ψήφων υπέρ, έναντι 53 κατά και 60 αποχών, ενώ στο κείμενο επικρίνονται ως «προσβλητικές, ξενοφοβικές, και ρατσιστικές» δηλώσεις του Χάιντερ και χαιρετίζεται η «πολιτική βούληση» των 14 υπολοίπων εταίρων της ΕΕ να υπερασπίσουν τις αξίες της Ευρώπης.

Η απόφαση υπογραμμίζει το δικαίωμα των μελών της ΕΕ που απορρέει από τη Συνθήκη του Αμστερνταμ του 1997, βάσει της οποίας μπορεί να ανασταλεί η συμμετοχή στην ΕΕ μιας χώρας στην περίπτωση που παραβιάσει κάποια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενα τέτοιο βήμα απαιτεί τη συναίνεση του Ευρωκοινοβουλίου. Το Σώμα καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να «βρίσκονται σε ετοιμότητα, στην περίπτωση που υπάρξει μία σοβαρή και εξακολουθητική παραβίαση των αρχών της ΕΕ από οποιοδήποτε κράτος - μέλος της, να αναστείλει τα δικαιώματα αυτής της χώρας που απορρέουν από την εφαρμογή της σχετικής συνθήκης».

Εκτός αυτών, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία, σε περίπτωση που συμμετάσχουν οι ακροδεξιοί του Γιεργκ Χάιντερ στην κυβέρνηση της χώρας, όπως τόνισε η ίδια στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία στο Σώμα, αναφερόμενη στη συνήθη τακτική να επισκέπτεται ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τις νεοπαγείς κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

Παράλληλα, το γαλλικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αναβλήθηκε επίσκεψη αξιωματούχων του στην Αυστρία, για συνομιλίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Αμυντική Πρωτοβουλία, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί στον ευρωπαϊκό χώρο με την προοπτική της εισόδου των ακροδεξιών στην κυβέρνησή της, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου, Ζαν Φρανσουά Μπιρό.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, η επικείμενη είσοδος της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση της Αυστρίας εκλαμβάνεται από τους άλλους Ευρωπαίους ως μια «εσωτερική υπόθεση της ΕΕ».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ακόμη και η Ολμπράιτ καταδίκασε την επίθεση...

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο διοικητής της πολυεθνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο «εξεπλάγησαν», καταδικάζοντας την προχτεσινή επίθεση σε λεωφορείο  αποστολής του ΟΗΕ που μετέφερε Σέρβους της επαρχίας...

Γάλλοι στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής στην περιοχή που έγινε η επίθεση

Associated Press

Γάλλοι στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής στην περιοχή που έγινε η επίθεση
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Με «οργή και αγανάκτηση» αντέδρασαν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ και ο διοικητής της πολυεθνικής δύναμης «ΚΦΟΡ», Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ, στην προχτεσινή αιματηρή επίθεση σε αποστολή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που μετέφερε Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, λίγο έξω από την Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα. Σαν να μην είναι το Κοσσυφοπέδιο βυθισμένο στο καθεστώς τρόμου και βίας από την πρώτη, κιόλας, μέρα άφιξης των πολυεθνικών δυνάμεων κατοχής!

Ετσι, η Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία όπως φαίνεται «υποψιάστηκε» την «ταυτότητα» των κατά τ' άλλα «άγνωστων» δραστών της επίθεσης, κάλεσε χτες τους Αλβανούς του Κοσσόβου να καταδικάσουν το αιματηρό γεγονός, λέγοντας: «Καταδικάζουμε την άνανδρη επίθεση εναντίον των ανυπεράσπιστων Σέρβων επιβατών που βρίσκονταν στο λεωφορείο της Υπατης Αρμοστείας. Αυτή η πράξη παρατείνει τον κύκλο βίας που έχει καταστρέψει το Κόσσοβο. Καλούμε τους επικεφαλής της αλβανικής κοινότητας του Κοσσόβου να καταδικάσουν το έγκλημα»!

Την ίδια περίπου ώρα, που η Ολμπράιτ καταδίκαζε την επίθεση εν πτήσει από το Ζάγκρεμπ προς την Ουάσιγκτον, ο διοικητής των πολυεθνικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ δήλωνε: «Πρόκειται για την πιο απάνθρωπη επίθεση που μπορεί κανείς να φανταστεί. Δεν πιστεύαμε πως κάποιος θα έκανε κάτι τέτοιο. Φοβάμαι πολύ πως αυτό θα επηρεάσει τους (ξένους) δωρητές να δώσουν χρήματα σε μία χώρα, όπου οι άνθρωποι συνεχώς κάνουν αυτές τις ασχημονιές ο ένας στον άλλον»...

Οπως έγινε γνωστό χτες, το λεωφορείο που είχε ενοικιαστεί από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μετέφερε πάνω από 40 Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου από την Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα προς το παρακείμενο χωριό Μπάνια. Το λεωφορείο χτυπήθηκε προχτές το απόγευμα από αντιαρματική ρουκέτα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άτομα: μία γυναίκα 53 χρόνων και ένας άνδρας 65. Αλλα τρία άτομα (και όχι πέντε όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί) τραυματίστηκαν από την απρόκλητη επίθεση.

Πάντως, ο στρατηγός Ράινχαρντ ανακοίνωσε πως θα διενεργηθεί έρευνα για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών, προσθέτοντας πως έως χτες οι πρώτες ερευνητικές προσπάθειες ήταν περιορισμένες επειδή το μέρος που εκδηλώθηκε η επίθεση ήταν ναρκοθετημένο...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ναυάγιο» στη συνάντηση Μπάρακ - Αραφάτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μέσα σε ιδιαίτερα αρνητικό και απογοητευτικό κλίμα έληξε, χτες, εσπευσμένα η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ και του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, από την οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προκύψουν οι βάσεις της συνέχισης του δεκαήμερου μαραθώνιου διαπραγματεύσεων, στον οποίο έχουν επιδοθεί οι δύο πλευρές από την περασμένη Κυριακή. Η άφιξη στην περιοχή του Αμερικανού απεσταλμένου Ντένις Ρος, παρ' όλο που αναμενόταν ως «ύστατη λύση», δεν απέδωσε, τουλάχιστον χτες, τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους και εμφανώς εκνευρισμένος αποχώρησε, χτες το μεσημέρι, από το μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ ο Γιάσερ Αραφάτ μετά από δίωρη συνάντηση που είχε με τον Εχούντ Μπάρακ. Η αποχώρηση Αραφάτ οδήγησε και στην αναβολή της προγραμματισμένης κοινής συνέντευξης Τύπου. Οπως ανακοίνωσε, λίγο αργότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, οι Παλαιστίνιοι διαφώνησαν με το περιεχόμενο των χαρτών που κατέθεσαν οι Ισραηλινοί για την επικείμενη δεύτερη φάση της αποχώρησής τους από τη Δυτική Οχθη, σε ποσοστό 6,1%, την οποία ενέκρινε, την Τετάρτη, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Λεβί επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία παρέμβαση στα εδάφη από τα οποία επιλέγει να αποχωρήσει, αλλά προσέθεσε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.

«Σε σοβαρότατη κρίση» εκτίμησε, χωρίς περιστροφές, ότι βρίσκεται η «ειρηνευτική διαδικασία» ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «τετελεσμένα» και επί της ουσίας διατηρεί, παρά τις αποχωρήσεις του στρατού του, τα περισσότερα από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967, συμπεριλαμβανομένων των πλέον κατοικημένων περιοχών. Ο Αμπέντ Ράμπο συμπλήρωσε ότι σοβαρότατες διαφωνίες προέκυψαν και στο ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της 13ης Φεβρουαρίου, καθώς ο Μπάρακ φέρεται να ζήτησε παράταση της προθεσμίας κατάληξης σε προσχέδιο οριστικής συμφωνίας για 6 μήνες. Παρ' όλα αυτά, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δε διευκρίνισε αν η παλαιστινιακή διαπραγματευτική ομάδα θα προσέλθει στις διαρκείς συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την περασμένη Κυριακή μετά τη χτεσινή αποτυχημένη συνάντηση κορυφής.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Δεν υπάρχει περίπτωση πραξικοπήματος» λέει ο Πέρισιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

«Κανένας εντός και εκτός της Γιουγκοσλαβίας δε θα πρέπει να προσδοκά ότι με κάποια μορφή στρατιωτικής ενέργειας θα ανατραπεί ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Τάδε έφη μιλώντας, προς το πρακτορείο «Ρόιτερ», ο πρώην αρχηγός των Ενοπλων Δυνάμεων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Μόμτσιλο Πέρισιτς.

Και ο Πέρισιτς έγινε ακόμη σαφέστερος σημειώνοντας σε άλλο σημείο της σύντομης συνέντευξής του: «Ολοι όσοι κάνουν εικασίες σε διεθνές επίπεδο σφάλλουν όταν σκέπτονται ότι μπορεί ο στρατός να στραφεί εναντίον του λαού».

Ο ίδιος ανέφερε ότι παρομοίως θα πέσει στο κενό τυχόν προσπάθεια του κατεστημένου να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για να καμφθούν και να εξουδετερωθούν οι διαφωνούντες, επειδή η στρατιωτική ηγεσία δεν είναι διατεθειμένη να παρασυρθεί στο χώρο της πολιτικής.

Ο Πέρισιτς ήταν αρχηγός των Ενοπλων Δυνάμεων από το 1993 μέχρι το 1998, χρονιά κατά την οποία ενεπλάκη στην πολεμική δράση της Γιουγκοσλαβίας στη Βοσνία και στο Κόσσοβο. Τελικά απομακρύνθηκε με απόφαση του ίδιου του Μιλόσεβιτς, όταν υποστήριξε δημόσια ότι η σύγκρουση με το ΝΑΤΟ για το Κόσσοβο μπορεί να αποβεί για τη Γιουγκοσλαβία επικίνδυνη.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Μάτωσαν την απεργία...

ΝΤΑΚΑ .-

Η απεργία και οι διαδηλώσεις με αίτημα την απόσυρση του «μαύρου νόμου» συνεχίζονται στο Μπαγκλαντές, αμαυρώνονται όμως από δύο θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς: ο πρώτος θάνατος, ενός έφηβου, την Τετάρτη, προκλήθηκε από έκρηξη βόμβας που οι αρχές απέδωσαν σε «λάθος του ενώ κατασκεύαζε βόμβα» και η αντιπολίτευση σε προβοκάτσια των αρχών. Ο δεύτερος θάνατος ήταν ενός διερχόμενου, και πάλι από βόμβα, χτες.

Ο νόμος που πέρασε η κυβέρνηση της προέδρου Σεχ Χασίνα προβλέπει εξοντωτικές ποινές για όσους διαδηλώνουν (14 έτη κάθειρξης!), και σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είναι ακόμη ένα βήμα στην κατηφορική οδό της κυβέρνησης, η οποία επιλέγει κατασταλτικές μεθόδους. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχαμάντ Νασίμ, πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι η βία και οι δύο θάνατοι «δικαιώνουν» την επιλογή της κυβέρνησης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ