ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
«Σαφάρι» κατά εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ και αγροτών

Ετοιμάζονται να δημεύσουν περιουσίες για χρέη προς τα Ταμεία, τσουβαλιάζοντάς τους με τους μεγαλοοφειλέτες εργοδότες

Από κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Από κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Σε «σαφάρι» κατά εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών εξελίσσεται η υπόθεση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), που μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατάσχεση ακίνητης περιουσίας, όπως ξεκαθάρισε σε συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας.

Το κυνήγι των ανήμπορων επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών, οι οποίοι εξαιτίας της κρίσης και της αντιλαϊκής διαχείρισης δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτοί και οι οικογένειές τους, δρομολογείται από την κυβέρνηση μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Το Κέντρο άρχισε από την 1η Νοέμβρη τη διαδικασία ενημέρωσης των οφειλετών.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα εφαρμόζονται σε 20 μέρες, μετά την αποστολή της Ατομικής Ειδοποίησης προς τον οφειλέτη, στην περίπτωση που αυτός, μέσα σ' αυτό το διάστημα, δεν εξοφλήσει εξολοκλήρου τα χρέη του, ή δεν υπαχθεί σε κάποιο καθεστώς ρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, ανέρχονται περίπου στους 550.000. Απ' αυτούς οι 300.000 αφορούν ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ. Οι υπόλοιπες 250.000, αφορούν επιχειρήσεις με μισθωτούς.

Με τη δημιουργία του ΚΕΑΟ, η κυβέρνηση σκόπιμα θολώνει τα νερά και αντιμετωπίζει το φτωχό αγρότη, που δεν μπορεί να πληρώσει τον ΟΓΑ, για να έχει σύνταξη και περίθαλψη, με την καπιταλιστική επιχείρηση, η οποία ενώ παρακρατεί τις εισφορές από τον μισθωτό που απασχολεί, τις παρακρατεί και δεν τις αποδίδει στο ΙΚΑ.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση «ρίχνει στο ίδιο τσουβάλι» τον μικρομεσαίο που αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του στο ΤΕΒΕ, ύψους μερικών χιλιάδων ευρώ, με τις μεγάλες επιχειρήσεις που παρακρατούν και δεν αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν τους ανήκουν, ύψους δεκάδων και σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για μια «συγχώνευση» βαθιά ταξική, που θα αποβεί μοιραία για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, των οποίων η όποια προσωπική και οικογενειακή περιουσία θα οδηγηθεί στην εκποίηση. Με αυτόν τον τρόπο, το ΚΕΑΟ μετατρέπεται σε «Κέντρο» εκδίωξης των μικρομεσαίων και των αγροτών.

Ετοιμάζουν γιουρούσι

Σ' αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) αφορούν κατασχέσεις ακινήτων, αλλά και κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Αυτό σημαίνει ότι αν τους χρωστά το κράτος, θα γίνεται κατάσχεση για την αποπληρωμή των οφειλών προς τα ταμεία. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τις οφειλές τους προς τον ΟΓΑ και σχεδιάζει να προβεί στην παρακράτησή τους σε όσους αγρότες έχουν οφειλές προς το ταμείο τους.

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τη μεγάλη εισφοροδιαφυγή, παρουσίασαν στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η διαφορά ανάμεσα στις εισφορές που δηλώνουν οι επιχειρήσεις μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και τις πραγματικές εισφορές που καταβάλλονται, θα ανέλθουν περίπου στο 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2013. Στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη οι εισφορές που δεν καταβλήθηκαν -αν και δηλώθηκαν- ανέρχονται στα 720 εκατομμύρια ευρώ και αναλογούν περίπου στο 10% των εσόδων του ΙΚΑ για το ίδιο διάστημα.

Οι αρμόδιοι παράγοντες υπόσχονται ότι με την ένταση των ελέγχων και των διασταυρώσεων θα εξασφαλίσουν νέους πόρους προς το ΙΚΑ. Ομως, η εμπειρία όλων των προηγούμενων χρόνων έχει αποδείξει ότι η εισφοροδιαφυγή μπορεί να καταγράφεται και να υπολογίζεται, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος της να φτάνει τελικά στα Ταμεία του ΙΚΑ, παρά τις συνήθεις επικοινωνιακές καμπάνιες των κυβερνήσεων.

ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΟΤΑ
Μαζικές απολύσεις και δουλεμπόριο

Γενίκευση των εργολαβιών και της υπενοικίασης εργαζομένων, σχεδιάζουν κυβέρνηση - δημοτικές αρχές

Επέκταση του απαράδεκτου καθεστώτος «ενοικίασης» εργαζομένων σε όλο τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και τους ΟΤΑ σχεδιάζει κατά πληροφορίες η κυβέρνηση. Στόχος είναι εντός του 2014 να απασχολεί, σε Δημόσιο και Δήμους, 20.000 υπαλλήλους με τέτοιο καθεστώς εργασίας. Ενας από τους πρώτους τομείς γενίκευσης του μέτρου είναι η καθαριότητα των Δήμων.

Σημειωτέον ότι η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ (που από μόνης της αποτελεί άλλο ένα κρίσιμο ζήτημα) φαίνεται να έχει συζητηθεί σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο, όπως και η ανάθεση του έργου σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που θα ενταχθούν σε «διαθεσιμότητα» θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις χιλιάδες απολύσεις, για τις οποίες έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα.

Μόνον από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, φεύγουν άλλοι 650 εργαζόμενοι, οπότε (όπως καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Αθήνα) ανοίγει διάπλατα δρόμος η αποκομιδή λόγω έλλειψης προσωπικού να ανατεθεί σε εργολάβους είτε να απευθυνθεί ο δήμος στις περιλάλητες «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις». Ηδη δεκάδες δήμοι έχουν αναθέσει τη διαχείριση πρασίνου και καθαριότητας σε ιδιώτες, χωρίς η ηγεσία της ΚΕΔΕ να έχει στην πράξη αντιταχθεί.

Πέραν των άμεσων ιδιωτικοποιήσεων, σαν «εναλλακτική» η κυβέρνηση δείχνει τώρα να προκρίνει άλλο ένα σενάριο, αυτό της διαβόητης «ενοικίασης», στέλνοντας τους απολυμένους κι άλλους άνεργους βορά σε δουλεμπορικά γραφεία. Σήμερα υπολογίζεται ότι εργάζονται με καθεστώς υπενοικίασης πάνω από 50.000 εργαζόμενοι, κύρια σε Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, φορείς όπως το «Enteprise Greece», το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι ενοικιάσεις εργαζομένων αναμένεται να επεκταθούν και στο χώρο των τραπεζών. Με την ενοικίαση ο εργαζόμενος δεν υπογράφει τη σύμβαση του κλάδου όπου στέλνεται να δουλέψει, δεν ισχύει γι' αυτόν η επιχειρησιακή σύμβαση που ισχύει για τους υπολοίπους του χώρου εργασίας, ούτε και οι διατάξεις του κανονισμού εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του κυβερνητικού σχεδίου, που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι συγκεκριμένοι «υποψήφιοι» εργαζόμενοι για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ΟΤΑ, θα εργάζονται με συμβάσεις έργου, θα έχουν ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (ως «ελεύθεροι επαγγελματίες»), θα αμείβονται έως και 50% λιγότερο από τους υπόλοιπους συμβασιούχους. Ο όποιος «εργοδότης», δεν επιβαρύνεται με ασφαλιστικό κόστος, ούτε υπάρχει κόστος απόλυσης εργαζομένου καθώς η σύμβαση δημοσίου φορέα είναι με την εταιρεία, όχι τον εργαζόμενο.

Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, μέσω εταιρειών που αναλαμβάνουν καθαρισμούς, φυλάξεις ή τηλεφωνικά κέντρα, με τη διαφορά ότι τώρα οι μισθωμένοι εργαζόμενοι σχεδιάζεται να στελεχώνουν και τις λεγόμενες οργανικές θέσεις δημοσίων φορέων. Στη χώρα μας, η υπενοικίαση νομιμοποιήθηκε με το Ν.2956/2001. Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 40 τέτοιες εταιρείες που προσλαμβάνουν εργαζόμενους για τρίτους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους αμείβεται με μισθό γύρω στα 400 ευρώ.

Αντιδραστικοί και επικίνδυνοι

«

Τα κηρύγματα μίσους και οι απροκάλυπτες απειλές είναι σύνηθες φαινόμενο για τη θορυβώδη μειοψηφία (...) Αλλά όσο η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει συνείδηση στο πού αποσκοπούν οι επαγγελματίες των νεοφασιστικών ή νεοσταλινικών ακραίων ιδεολογιών και όσο θα υπάρχουν δημοκρατικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων να σταθούν όρθιοι απέναντι στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες και πρακτικές τους, δεν έχουν τύχη (...) Σε τι διαφέρουν οι πρακτικές του νεοναζιστικού μορφώματος και οι απειλές κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος με τους πρώτους διδάξαντες κήρυκες της ανομίας, της "ανυπακοής", του "ταξικού" μίσους και των ανομολόγητων στόχων της "δικτατορίας του προλεταριάτου"; (...) Το λαϊκό κίνημα αν υποκύψει στις εμφυλιοπολεμικές σειρήνες και τα υποχθόνια σχέδια των φανατικών, θα διαχειριστεί ολέθριες διαδικασίες αντίστοιχες της αδελφοκτόνας εμφύλιας σύρραξης του προηγούμενου αιώνα (...) Απαιτείται σχέδιο, ψυχραιμία, στοιχειώδης συναίνεση και με αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε όσο και αν χαλάμε τα σχέδια σε κάποια φασιστοειδή». Αυτά γράφει η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Επισιτισμό, Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία.

Είναι κραγμένοι αντικομμουνιστές και το απέδειξαν με το λίβελο που έγραψαν για το ΚΚΕ τη μέρα που κατατέθηκε η τροπολογία της συγκυβέρνησης για το εποχικό επίδομα. Με την τωρινή τους ανακοίνωση, κάνουν ένα βήμα πιο πέρα: Υιοθετούν από πάνω έως κάτω την ταύτιση του κομμουνισμού με το ναζισμό και στοχοποιούν το ταξικό κίνημα σαν φορέα «ανομίας» και απειλής για τη δημοκρατία. Λένε επί της ουσίας ότι η φασιστική Χρυσή Αυγή είναι το ίδιο με τις δεκάδες Ομοσπονδίες, τα σωματεία και τα εργατικά κέντρα που συσπειρώνουν χιλιάδες εργαζόμενους και παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Με τέτοιες αντιλήψεις δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των εργαζομένων. Δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας και στη δράση της Χρυσής Αυγής. Λένε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαμορφώνουν αιτήματα με βάση το ταξικό τους συμφέρον, ούτε να πολεμάνε τους άδικους νόμους. Οτι η εργατική τάξη πρέπει να υπερασπίζεται τη «δημοκρατία» που ψηφίζει σε βάρος της τον ένα νόμο μετά τον άλλο. Αυτόν το συνδικαλισμό «σπούδασαν» οι εργατοπατέρες στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, έχοντας για «δάσκαλο» τους εργοδότες, τα κόμματά τους, την ΕΕ και την «Ακαδημία» της ΓΣΕΕ.

Πιπιλίζουν την «θεωρία των άκρων» για να πουν στους εργαζόμενους ότι αν ζητάνε το δίκιο τους, η χώρα κινδυνεύει να κυλίσει στον εμφύλιο! Και πως οι ίδιοι είναι οι «δημοκρατικοί εκπρόσωποι» που θα «σταθούν όρθιοι απέναντι στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες και πρακτικές»! Για να κάνουν τι; Να εξασφαλίζουν ευημερία στα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, για λογαριασμό των οποίων δουλεύουν. Γι' αυτούς άλλωστε υπέγραψαν σύμβαση με μειώσεις 15% στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων την ίδια ώρα που, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι εισπράξεις για τα αφεντικά του τουρισμού, έφτασαν τα 5,7 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2013, αυξημένες κατά 15,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2012. Η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 12,9% και 8,68 εκατομμύρια άτομα επισκέφτηκαν αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό; Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ του α' εξαμήνου του 2013 και του α' εξαμήνου του 2012, οι απασχολούμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά 5,5% (από 266,7 χιλιάδες, σε 252,1 χιλιάδες). Οι μισθοί είναι της πείνας, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία με το μανδύα της πρακτικής σπάει κόκαλα. Μ' αυτή τη «νομιμότητα» ζητάει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι...


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ