ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στην κόψη του ξυραφιού» ο πληθωρισμός

Παρά τις σκληρές θυσίες που επέβαλε η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή της πολιτική, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού (δωδεκάμηνη βάση) μειώθηκε φέτος το Γενάρη στο 2,6% από 3,7% πέρσι

Στην «κόψη του ξυραφιού» κινείται ο πληθωρισμός, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που απαιτούν τα κριτήρια «σύγκλισης», παρά τις ανυπολόγιστες θυσίες στις οποίες έχει υποβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, στο όνομα της επίτευξης του στόχου ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

Οπως ανακοινώθηκε χτες από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ), ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα (Γενάρη) παρουσίασε μείωση κατά 1,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβρη του 1999. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού (δωδεκάμηνη βάση) να τρέχει φέτος το Γενάρη με 2,6% (σε ετήσια βάση) έναντι 3,7% πέρσι το Γενάρη και 2,7% το Δεκέμβρη του 1999 . Σε μέσα επίπεδα (Φλεβάρης '99 - Γενάρης 2000 προς Φλεβάρη '98 - Γενάρη '99) ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης κατά 2,6% (έναντι αύξησης 4,7% στο αντίστοιχο περσινό διάστημα). Αξίζει να θυμίσουμε, ότι μέχρι και το Σεπτέμβρη του 1999, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σημίτη δήλωνε αισιόδοξο ότι το Γενάρη του 2000 θα περιορίσει το ρυθμό πληθωρισμού στο... 2%;!

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ, Ν. Καραβίτη, ο εναρμονισμένος μέσος δείκτης πληθωρισμού πρόκειται να διαμορφωθεί γύρω στο 2,3% για το μήνα Γενάρη. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το σχετικό κριτήριο σύγκλισης προβλέπει για μία υποψήφια προς ένταξη χώρα να έχει εναρμονισμένο μέσο πληθωρισμό 1,5 μονάδα υψηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο του μέσου πληθωρισμού των 3 χωρών της ΕΕ με την καλύτερη επίδοση. Αυτό σημαίνει ότι το Φλεβάρη (με βάση τον πληθωρισμό του οποίου θα υποβληθεί η αίτηση ένταξης από την ελληνική κυβέρνηση) η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μέσο εναρμονισμένο πληθωρισμό της τάξης του 2,2% - 2,3% τουλάχιστον.

Ο Ν. Καραβίτης εμφανίστηκε χτες εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία του εθνικού άρα και του εναρμονισμένου δείκτη πληθωρισμού κατά το Φλεβάρη, εκτιμώντας τόσο για το μήνα αυτό όσο και για τους αμέσως επόμενους, ότι θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, με αποτέλεσμα το κριτήριο του πληθωρισμού να επιτευχθεί με ασφάλεια.

Εκείνο ωστόσο που πρέπει να σημειωθεί εν μέσω όλης της φιλολογίας που καλλιεργείται σχετικά με το αν και πώς θα επιτευχθεί το συγκεκριμένο κριτήριο «σύγκλισης», είναι ότι το κόστος της συγκεκριμένης «επιτυχίας» το ανέλαβαν από το 1993 μέχρι σήμερα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα αυτής της χώρας, των οποίων τα εισοδήματα βρίσκονται πλέον σε επίπεδα εξαθλίωσης. Αντίθετα, σε όλη αυτή την περίοδο «λιτότητας», τα κέρδη των επιχειρήσεων όλων των κλάδων παρουσίασαν ιλιγγιώδεις ρυθμούς αύξησης, όπως αποδεικνύεται από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.

Το χειρότερο, δε, είναι ότι αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων, οι μισθοί των εργαζομένων θα σηκώσουν από δω και στο εξής το κύριο βάρος της λεγόμενης «διατηρησιμότητας» των διαφόρων μεγεθών της ελληνικής οικονομίας στα σημερινά και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, που θα απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν η Ελλάδα ενταχθεί στην ΟΝΕ. Οπως διαφάνηκε άλλωστε από τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της έγκρισης του νέου προγράμματος «σύγκλισης» από τα κοινοτικά όργανα πριν λίγες μέρες, η «σφιχτή» εισοδηματική πολιτική θα είναι το βασικό μέσο διατήρησης του πληθωρισμού της χώρας μας σε χαμηλά επίπεδα στα επόμενα χρόνια.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Μεγάλωσε κατά 644 εκατ. ΕΥΡΩ!

Μικρή βελτίωση, που όμως δεν αλλάζει συνολικά το χρόνιο προβληματικό του χαρακτήρα, παρουσιάζει στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 1999 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που περιλαμβάνει το σύνολο των συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μειώθηκε στο περσινό εννιάμηνο κατά 141 εκατ. ΕΥΡΩ, συγκριτικά με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 1998 και διαμορφώθηκε στο ποσό των 2.629,2 εκατ. ΕΥΡΩ. Ομως, το εμπορικό έλλειμμα που αποτελεί τον πιο σημαντικό δείκτη του ισοζυγίου, καθώς σ' αυτόν περιλαμβάνονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, σημείωσε και νέα άνοδο, σκιαγραφώντας έτσι την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Και το δυσάρεστο είναι ότι η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, αναμένει παραπέρα επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο εννιάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1999:

Πρώτον, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 644 εκατ. ΕΥΡΩ και έφτασε στο ποσό των 11.874,9 εκατ. ΕΥΡΩ, από 11.231,1 εκατ. ΕΥΡΩ το αντίστοιχο εννιάμηνο του 1998. Η διόγκωση του ελλείμματος, οφείλεται στο γεγονός ότι η δαπάνη για εισαγωγές αυξήθηκε κατά 2.261 εκατ. ΕΥΡΩ (από 15.433, 2 το 1998 σε 17.694,2 εκατ. ΕΥΡΩ το φετινό εννιάμηνο), ενώ αντίθετα οι εισπράξεις από εξαγωγές ελληνικών προϊόντων αυξήθηκαν μόλις κατά 1.617,2 εκατ. ΕΥΡΩ (από 4.202,1 εκατ. ΕΥΡΩ το '98 σε 5.819,3 εκατ. ΕΥΡΩ πέρσι). Χωρίς τα καύσιμα, το εμπορικό έλλειμμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, δεδομένου ότι στο εξεταζόμενο εννιάμηνο, δαπανήθηκαν 62,2 εκατ. ΕΥΡΩ λιγότερα για εισαγωγές καυσίμων. Το όφελος αυτό, δε θα υπάρχει για το τελευταίο τετράμηνο του 1999 (που υπήρξε σημαντική άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου) γι' αυτό και η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 1999 θα επιδεινωθεί.

Δεύτερον, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 527,3 εκατ. ΕΥΡΩ και ανήλθε στο ποσό των 5.491,2 εκατ. ΕΥΡΩ, από 4.963,9 εκατ. ΕΥΡΩ το εννιάμηνο του 1998.

Τρίτον, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων, μειώθηκε κατά περίπου 500 εκατ. ΕΥΡΩ, ενώ αντίθετα το πλεόνασμα στο ισοζύγιο μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά περίπου 300 εκατ. ΕΥΡΩ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σχέδιο - «μπούσουλας » εκποίησης δημόσιων εκτάσεων

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπυτξης, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Η εκποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΟΤ - που προωθεί η κυβέρνηση και σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο ανέρχεται στο ποσό των 3 τρισεκατομμυρίων δραχμών- θα αποτελέσει «πιλότο» για τον τρόπο «αξιοποίησης» - δηλαδή εκποίησης - και των αγροτικών εκτάσεων του υπουργείων Γεωργίας και των στρατοπέδων του υπουργείου Αμυνας. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε το «σχέδιο αξιοποίησης» της περιουσίας του ΕΟΤ.

Ο υπουργός, δήλωσε πως μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, θα προσληφθεί και ο διεθνής χρηματοοικονομικός «σύμβουλος» που θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση τον... καλύτερο τρόπο για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ. Πρόσφατα με νόμο της κυβέρνησης, η διαχείριση της περιουσίας του ΕΤΟ ανατέθηκε σε Ανώνυμη Εταιρία που ελέγχεται από το δημόσιο. Εκτός από την επικύρωση του σχεδίου για την εκποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Σμβουλίου, συζητήθηκε και η γενικότερη τουριστική πολιτική.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, χαρακτήρισε «κορυφαίο» ζήτημα «το μεγάλο πρόβλημα ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας του ΕΟΤ μέσω της ανώνυμης εταιρίας της περιουσίας και μέσω του διεθνούς χρηματοοικονομικού συμβούλου, η επιλογή του οποίου βρίσκεται στην τελική φάση και θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί πως αυτό το σχέδιο της αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ είναι το πρώτο μοντέλο ανάπτυξης τέτοιου είδους σχεδίων που θα ακολουθηθεί από άλλες παρόμοιες εφαρμογές που σχετίζονται με το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Γεωργίας. Δηλαδή με την αξιοποίηση των αγροτικών εκτάσεων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Γεωργίας, των στρατοπέδων του υπουργείου Αμυνας κ.ο.κ.»

Επίσης, στη συνάντησή του με τους τουριστικούς συντάκτες, ο Ε. Βενιζέλος:

  • είπε πως ενημέρωση το υπουργικό συμβούλιο για την πορεία εκτέλεσης της τουριστικής πολιτικής και ειδικότερα ότι η απορροφητικότητα των κονδυλίων του Β' ΚΠΣ πλησιάζει στο 60%. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «ασφαλή» την πρόγνωση από τα συναρμόδια υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μέχρι το τέλος του 2001 θα έχει απορροφηθεί το 100% των κονδυλίων από το Β' ΚΠΣ.
  • ανέφερε πως στο συμβούλιο συζητήθηκαν οι άξονες της τουριστικής πολιτικής, οι προτεραιότητες για την κατανομή του Γ' ΚΠΣ, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία και οι τάσεις εξέλιξης της τουριστικής κίνησης.
  • έκανε την πρόβλεψη ότι το 2000 θα σημειωθεί αύξηση των αφίξεων κατά 8% - 10%.
ΣΟΦΤΕΞ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά των απολύσεων 7 εργαζομένων, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, μετά από συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου. Ετσι, σ' αυτά τα πλαίσια, την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Φλεβάρη, θα προχωρήσουν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της Ιεράς Οδού, ενώ δίωρος συμβολικός αποκλεισμός θα πραγματοποιηθεί και στις 17 Φλεβάρη.

Πέρα από τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ θα επιδιώξουν και συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους καταθέσουν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ θα ζητήσουν να τοποθετηθεί στο πρόβλημα και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, μιας και η ΣΟΦΤΕΞ είναι η μοναδική μεγάλη επιχείρηση που έχει εργοστάσιο στα όρια του Δήμου Αθήνας. Παράλληλα, στους στόχους των εργαζομένων είναι και η πραγματοποίηση συναυλίας προς συμπαράστασή τους και για το λόγο αυτό θα απευθυνθούν στην ΠΟΘΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ