ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΙΕΡΙΑ - «ΚΟΡΤΑΓΚ»
Να μη γίνει οδηγός η απόγνωση

Κρατάνε τις μηχανές και παλεύουν για να πληρωθούν. Στο πλευρό τους, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα

Με βάρδιες συνεχίζουν την περιφρούρηση του εργοστασίου οι εργαζόμενοι της «ΚΟΡΤΑΓΚ» στον Κορινό Πιερίας, προκειμένου να εμποδίσουν το ξήλωμα και τη μεταφορά των μηχανημάτων. Οι 100 εργαζόμενοι της «ΚΟΡΤΑΓΚ» βρίσκονται ήδη σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία (Αφοί Ηλιάδη) και συνολικά υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 500.000 ευρώ. Στο πλευρό τους, εκεί στην πύλη του εργοστασίου, βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ) Δήμος Θεοδώρου και τους κάλεσε να συντονίσουν την πάλη τους με τους συναδέλφους τους στις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, αλλά και με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ενάντια στην πολιτική που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και επιφυλάσσει περισσότερη ανεργία και φτώχεια για τους εργάτες και περισσότερα προνόμια και κέρδη για την εργοδοσία. Και τους προέτρεψε να κάνουν την αρχή, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Κατερίνη, την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα.

Χθες η ΟΕΚΙΔΕ έστειλε έγγραφο στον υφυπουργό Απασχόλησης, με το οποίο ζητά άμεσα να καταβληθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ στους υπό απόλυση εργαζόμενους της «ΚΟΡΤΑΓΚ», προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους.

Γιορτές έρχονται και οι εργαζόμενοι βασανίζονται πώς θα αντικρίσουν τα παιδιά τους. Λεφτά δεν έχουν ούτε για τα βασικά, πόσο μάλλον για να πάρουν και κάποιο δώρο ή έστω ένα γιορτινό ρούχο.

«Εγώ είμαι 2,5 μήνες απλήρωτη, ο σύζυγός μου έχει υποβάλει τα χαρτιά του για τη σύνταξη και ακόμη δεν έχει πληρωθεί. Η νύφη μου, χήρα γυναίκα με τρία παιδιά και άνεργη. Πώς θα ζήσουμε;». Η κραυγή αγωνίας από την Κατερίνα Μαλετσά συμπληρώνεται από την αγανάκτηση: «Μας κοροϊδεύουν. Οταν ζητούσαμε τα δεδουλευμένα μας, πριν ένα μήνα, μας έλεγαν πως τα λεφτά που μας χρωστάνε είναι κολόνια για τις μασχάλες τους. Τι έγινε ξαφνικά και δεν έχουν να μας πληρώσουν; Μας κοροϊδεύουν. Οσο μας απασχολούσαν παίρνοντας την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, ήταν καλά. Τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσουν κι από την τσέπη τους δεν τους συμφέρουμε οικονομικά».

Η ίδια αγανάκτηση πνίγει και τον Ηλία Μόσχο. Εχει 4 παιδιά και η γυναίκα του δουλεύει με 4ωρη απασχόληση σε σούπερ μάρκετ. «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Εδώ θα μείνουμε να υπερασπιστούμε τη δουλιά μας και το εισόδημά μας», λέει.

Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία, τις επόμενες μέρες σχεδιάζουν κλιμάκωση του αγώνα τους. Παράλληλα, ενημερώνουν τους φορείς του νομού και τους καλούν να σταθούν συμπαραστάτες στον αγώνα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στο αίτημα αυτό, οι βουλευτές του νομού (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), αλλά και ο νομάρχης Πιερίας απαντούν θετικά, όμως, μέσα από τις δηλώσεις τους, αποκαλύπτεται πως είναι στοχοπροσηλωμένοι στην πολιτική απλόχερης στήριξης της εργοδοσίας. Αφού δηλώνουν πρόθυμοι, αν οι εργοδότες το επιθυμούν, να παρέμβουν για την οικονομική στήριξή τους. Να πάρουν, δηλαδή, κι άλλο ζεστό χρήμα, πέρα από το όσο ήδη τσέπωσαν, απασχολώντας τους εργαζόμενους επί 30 μήνες, εισπράττοντας γενναία επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

ΧΑΛΚΙΔΑ - «ΔΑΡΙΓΚ»
Αποφασισμένοι κατεβαίνουν στην Αθήνα

Σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εργασίας

Αποφασισμένοι και κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, για να διασφαλίσουν το μέλλον τους, οι 180 εργαζόμενοι της «ΔΑΡΙΓΚ» στη Χαλκίδα, με γυναίκες και παιδιά, με τη συμπαράσταση συνδικαλιστών και σωματείων, σήμερα το πρωί θα βρεθούν έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας λύση. Κι αυτό το έχουν κατανοήσει οι εργαζόμενοι ότι μόνο πολιτική λύση μπορεί να δοθεί στο πρόβλημα, αφού είναι πλέον του βέβαιου ότι η επιχείρηση οδεύει στο κλείσιμο.

Οι εργαζόμενοι, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και τρεις μήνες και με τον εργοδότη (όμιλος Κουταλίδη) εξαφανισμένο.

Εν τω μεταξύ, προχτές, μια απόφαση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, (αρκετά καθυστερημένη) έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, αφού η κατάσταση της εταιρίας είναι γνωστή από τότε, σχεδόν, (1999) που πέρασε στα χέρια του ομίλου Κουταλίδη. Με την απόφασή της η διοίκηση του ΧΑΑ θέτει σε αναστολή τη διαπραγμάτευση των μετοχών της «ΔΑΡΙΓΚ».

Η απόφαση του Χρηματιστηρίου ήρθε αρκετά καθυστερημένα, με δεδομένο ότι η μετοχή ΔΑΡΙΓΚ ήταν από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις «φούσκας» το 1999. Τότε, ενώ το εργοστάσιο δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση, ως μονάδα παραγωγής, η μετοχή είχε εκτιναχτεί μέσα σε λίγες βδομάδες, από τις 200 δρχ. στις 950 δρχ. Αποτέλεσμα; Πάρα πολλοί που είχαν «ποντάρει» ΔΑΡΙΓΚ, με το ξεφούσκωμα έχασαν πάρα πολλά λεφτά, ανάμεσά τους και πολλοί Χαλκιδέοι, που ενώ γνώριζαν ...αγόραζαν. Βέβαια, ήταν η εποχή που ο μεγαλοκτηματομεσίτης και διάφορα τοπικά «παπαγαλάκια» (και όχι μόνο) διαλαλούσαν σ' όλους τους τόνους τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια του ομίλου, ποντάροντας στη σίγουρη - όπως διέρρεαν - αλλαγή χρήσης γης στο οικόπεδο 55 στρεμμάτων όπου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Αξιοπρέπεια και ταξική αλληλεγγύη

Οι εργάτες έχουν αξιοπρέπεια. Δεν επαιτούν. Απαιτούν δουλιά και ό,τι κέρδισαν με τον ιδρώτα τους στα σκλαβοπάζαρα των εργοδοτών.

Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι απολυμένες εργάτριες της ΤΡΙΚΟΛΑΝ προς τον υφυπουργό Απασχόλησης, Γ. Γιακουμάτο, και την κυβέρνησή του και αρνήθηκαν χτες να εισπράξουν τα 700 ευρώ έκτακτο οικονομικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως το βοήθημα θα δοθεί σε όλες τις απολυμένες. Τελικά, με τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε εξαιρείται η πλειοψηφία των εργατριών, αφού τίθεται ως προϋπόθεση το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνά τα 14.700 ευρώ.

Οι απολυμένες εργάτριες της ΤΡΙΚΟΛΑΝ ξεκαθάρισαν πως ή θα το πάρουν όλες ή καμία. Και ενωμένες, παραμένουν στον αγώνα, συνεχίζοντας την κατάληψη του εργοστασίου που ξεκίνησαν πριν 2 μήνες. Δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους και την Παρασκευή ετοιμάζονται να τα ξαναπούν με τον Γ. Γιακουμάτο που θα επισκεφθεί τη Νάουσα.

ΚΚΕ
Πληρώστε τους εργάτες

Την επαναλειτουργία του κλωστηρίου ΚΟΡΤΑΓΚ των Αφών Ηλιάδη στον Κορινό Πιερίας, για να μη χάσουν τη δουλιά τους οι εργαζόμενοι και να δοθούν άμεσα όσα τους οφείλονται, ζητάει από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Ειδικότερα, ο βουλευτής σημειώνει ότι οι Αφοί Ηλιάδη βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις και απειλούν να πετάξουν στο δρόμο 350 - 400 εργαζόμενους που απασχολούν στα εργοστάσιά τους σε Πιερία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει, σχεδιάζουν την επιχείρηση ΚΟΡΤΑΓΚ να τη μεταφέρουν στη Βουλγαρία και γι' αυτό το λόγο οι 100 εργαζόμενοι περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις παρά τις απειλές των εργοδοτών. Ο βουλευτής σημειώνει ακόμα ότι οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα δύο μηνών και τα αναδρομικά των αυξήσεων του 2004. Συνολικά, μαζί με το δώρο των Χριστουγέννων υπολογίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν σε κάθε εργαζόμενο 4.000 - 5.000 ευρώ. Υπεύθυνη για όλη αυτή την κατάσταση, καταλήγει ο βουλευτής, είναι η κυβέρνηση που με την πολιτική της εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ