Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΙΕΡΙΑ - «ΚΟΡΤΑΓΚ»
Να μη γίνει οδηγός η απόγνωση

Κρατάνε τις μηχανές και παλεύουν για να πληρωθούν. Στο πλευρό τους, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα

Με βάρδιες συνεχίζουν την περιφρούρηση του εργοστασίου οι εργαζόμενοι της «ΚΟΡΤΑΓΚ» στον Κορινό Πιερίας, προκειμένου να εμποδίσουν το ξήλωμα και τη μεταφορά των μηχανημάτων. Οι 100 εργαζόμενοι της «ΚΟΡΤΑΓΚ» βρίσκονται ήδη σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία (Αφοί Ηλιάδη) και συνολικά υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 500.000 ευρώ. Στο πλευρό τους, εκεί στην πύλη του εργοστασίου, βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ) Δήμος Θεοδώρου και τους κάλεσε να συντονίσουν την πάλη τους με τους συναδέλφους τους στις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, αλλά και με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ενάντια στην πολιτική που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και επιφυλάσσει περισσότερη ανεργία και φτώχεια για τους εργάτες και περισσότερα προνόμια και κέρδη για την εργοδοσία. Και τους προέτρεψε να κάνουν την αρχή, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Κατερίνη, την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα.

Χθες η ΟΕΚΙΔΕ έστειλε έγγραφο στον υφυπουργό Απασχόλησης, με το οποίο ζητά άμεσα να καταβληθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ στους υπό απόλυση εργαζόμενους της «ΚΟΡΤΑΓΚ», προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους.

Γιορτές έρχονται και οι εργαζόμενοι βασανίζονται πώς θα αντικρίσουν τα παιδιά τους. Λεφτά δεν έχουν ούτε για τα βασικά, πόσο μάλλον για να πάρουν και κάποιο δώρο ή έστω ένα γιορτινό ρούχο.

«Εγώ είμαι 2,5 μήνες απλήρωτη, ο σύζυγός μου έχει υποβάλει τα χαρτιά του για τη σύνταξη και ακόμη δεν έχει πληρωθεί. Η νύφη μου, χήρα γυναίκα με τρία παιδιά και άνεργη. Πώς θα ζήσουμε;». Η κραυγή αγωνίας από την Κατερίνα Μαλετσά συμπληρώνεται από την αγανάκτηση: «Μας κοροϊδεύουν. Οταν ζητούσαμε τα δεδουλευμένα μας, πριν ένα μήνα, μας έλεγαν πως τα λεφτά που μας χρωστάνε είναι κολόνια για τις μασχάλες τους. Τι έγινε ξαφνικά και δεν έχουν να μας πληρώσουν; Μας κοροϊδεύουν. Οσο μας απασχολούσαν παίρνοντας την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, ήταν καλά. Τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσουν κι από την τσέπη τους δεν τους συμφέρουμε οικονομικά».

Η ίδια αγανάκτηση πνίγει και τον Ηλία Μόσχο. Εχει 4 παιδιά και η γυναίκα του δουλεύει με 4ωρη απασχόληση σε σούπερ μάρκετ. «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Εδώ θα μείνουμε να υπερασπιστούμε τη δουλιά μας και το εισόδημά μας», λέει.

Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία, τις επόμενες μέρες σχεδιάζουν κλιμάκωση του αγώνα τους. Παράλληλα, ενημερώνουν τους φορείς του νομού και τους καλούν να σταθούν συμπαραστάτες στον αγώνα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στο αίτημα αυτό, οι βουλευτές του νομού (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), αλλά και ο νομάρχης Πιερίας απαντούν θετικά, όμως, μέσα από τις δηλώσεις τους, αποκαλύπτεται πως είναι στοχοπροσηλωμένοι στην πολιτική απλόχερης στήριξης της εργοδοσίας. Αφού δηλώνουν πρόθυμοι, αν οι εργοδότες το επιθυμούν, να παρέμβουν για την οικονομική στήριξή τους. Να πάρουν, δηλαδή, κι άλλο ζεστό χρήμα, πέρα από το όσο ήδη τσέπωσαν, απασχολώντας τους εργαζόμενους επί 30 μήνες, εισπράττοντας γενναία επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ