Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενοχλεί η φωνή του ΠΑΜΕ

Η εργοδοσία προσπάθησε χτες να εμποδίσει περιοδεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Η φωνή του ΠΑΜΕ ενοχλεί. Οπως ενοχλεί ακόμα και αυτή η στοιχειώδης δημοκρατία που οι εργαζόμενοι κατάφεραν με αγώνες να κατοχυρώσουν στους χώρους της δουλιάς τους και η οποία γίνεται ολοένα και πιο επίπλαστη. Αυτό επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που συναντούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις εξορμήσεις για τα αυριανά εργατικά συλλαλητήρια. Ο φόβος ότι έστω και μια παραπάνω εργατική συνείδηση μπορεί να μπολιαστεί με τα ταξικά, επιθετικά αιτήματα που βάζει το ΠΑΜΕ, δημιουργεί τρόμο στην εργοδοσία, που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να φιμώσει τις ταξικές φωνές στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Απειλές και εκβιασμοί

Μετά τους εκπροσώπους της εργοδοσίας στις επιχειρήσεις «Δρακουλάκης» και «Σκλάβος», οι οποίοι την περασμένη βδομάδα επιχείρησαν να αποτρέψουν την εξόρμηση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σειρά πήρε χτες ένας από τους ιδιοκτήτες της «SEX FORM» που προσπάθησε με απειλές να απαγορεύσει σε στελέχη της ΟΕΚΙΔΕ και του ΠΑΜΕ να μιλήσουν στις εργάτριες την ώρα του διαλείμματος, παρά το γεγονός ότι και τυπικά νομιμοποιούνταν να παραβρίσκονται στο χώρο. Συγκεκριμένα, ο Σ. Βεργέτης, επιτέθηκε φραστικά στη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία που περιόδευε στο εργοστάσιο με επικεφαλής τον Θύμιο Ευθυμίου, μέλος της διοίκησης της ΟΕΚΙΔΕ, με φράσεις όπως «εσύ δε θα μιλήσεις εδώ, σου το απαγορεύω, εδώ είναι δική μου ιδιοκτησία». Οταν όμως βρέθηκε αντιμέτωπος με την αποφασιστικότητα των στελεχών του ΠΑΜΕ να μιλήσουν στις εργάτριες, έστρεψε τα πυρά του στις ίδιες τις εργαζόμενες, με απειλές όπως «εγώ το πληρώνω το διάλειμμά σας, περάστε τώρα μέσα». Καμία από τις εργάτριες δεν υπέκυψε στους ωμούς εκβιασμούς της εργοδοσίας και παρέμειναν στο χώρο μέχρι το τέλος του διαλείμματος.

Είναι το δεύτερο κρούσμα που καταγράφεται στην ίδια επιχείρηση μέσα σε διάστημα δυο περίπου εβδομάδων, αφού ο ίδιος εργοδότης είχε εξαπολύσει ξανά επίθεση στους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους που περιφρουρούσαν έξω από το εργοστάσιο την απεργία της ΟΕΚΙΔΕ στις 25 Νοέμβρη.

«Αύριο, να πάρουν απάντηση»

Μιλώντας στις εργάτριες, ο Θύμιος Ευθυμίου τόνισε την ανάγκη να βγάλουν συμπεράσματα από την αντιδημοκρατική στάση της εργοδοσίας και να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους στο συνδικαλισμό και την ενημέρωση με τη συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. «Κυβέρνηση και κεφάλαιο ξέρουν καλά ότι ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και η αντιασφαλιστική επέλαση που ετοιμάζουν, θα οξύνουν ακόμα παραπέρα τις συνθήκες φτώχειας και ανέχειας που βιώνουν σήμερα τα νοικοκυριά των εργατών. Και επειδή περιμένουν γενικευμένες αντιδράσεις, παίρνουν από τώρα τα μέτρα τους για να καταστείλουν κάθε φωνή που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους, να κινήσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα σε ταξική κατεύθυνση. Αύριο πρέπει να πάρουν μαζική απάντηση. Γι' αυτό και η παρουσία όλων σας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ», τόνισε στις εργάτριες το στέλεχος το Πανεργατικού Μετώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ