ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δεκάδες ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτος ΜΕΘ, ασφυξία στο Νοσοκομείο της Νίκαιας

Χτες το απόγευμα 183 ήταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων ένας περιμένει να βρεθεί κρεβάτι εντατικής από τις 12 Νοέμβρη! Δηλαδή, ένας στους έξι διασωληνωμένους παραμένει εκτός ΜΕΘ (σύμφωνα πάντα με τον αριθμό κλινών εντατικής που δίνει η κυβέρνηση). Μεταξύ των νεκρών είναι άλλωστε κι ένας 56χρονος, που ξεψύχησε προχτές περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι από τις 27 Νοέμβρη.

Οσο οι κλίνες είναι λιγότερες από τις ανάγκες, θα εκκολάπτονται και φαινόμενα ΜΕΘ για VIP

Και ενώ τα δημόσια νοσοκομεία είναι τίγκα στα ράντζα, οι ΜΕΘ δεν φτάνουν για καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, τον γύρο των ΜΜΕ έκανε χτες «πληροφορία» για κρεβάτια ΜΕΘ, που χαρακτηρίζονται ως VIP και ...κρατούνται για τους προνομιούχους! Η κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξη τέτοιων κλινών ΜΕΘ, όμως ερώτημα παραμένει πώς γίνεται να συνεχίσουν να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ δεκάδες ασθενείς και την ίδια στιγμή τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι οι ΜΕΘ είναι πλήρεις κατά 97,7%. Ενώ, σχολιάζοντας τα παραπάνω, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με παρεμβάσεις μελών της ΕΓ διαμηνύει: «Είμαστε γιατροί. Με βάση τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο δημόσιο σύστημα Υγείας σε όλους, ανεξάρτητα από τάξη, φύλο, φυλή, είτε είναι μητροπολίτης, είτε πρόσφυγας, μετανάστης. Ομως υπάρχει μια αμείλικτη πραγματικότητα. Οσο οι κλίνες είναι λιγότερες από τις ανάγκες, θα εκκολάπτονται τέτοια φαινόμενα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Και οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε. Γιατί εμείς είμαστε η φωνή των ασθενών που είναι μη προνομιούχοι. Ο φτωχόκοσμος που έχει μόνο εμάς».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην Ελλάδα πριν την πανδημία απαιτούνταν 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ. Ολες οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να ανοίξουν νέες κλίνες, να προσλάβουν το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό, διατηρώντας κλειστό περίπου το 25% των υπαρχουσών ΜΕΘ, που ενώ είχαν τον αναγκαίο εξοπλισμό, δεν είχαν προσωπικό.

19 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό»

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» άνοιξαν με ταχείες διαδικασίες οι 6 από τις 14 κλίνες ΜΑΦ, οι οποίες παρέμεναν κλειστές από το καλοκαίρι λόγω ανακαίνισης (προκειμένου να μετατραπούν σε ΜΕΘ) και προορίζονται ως ΜΕΘ για τη νοσηλεία περιστατικών Covid. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Γ. Φερεντίνος, ο χώρος δεν είναι έτοιμος ακόμη, δεν πληρούνται οι όροι ασφάλειας, ενώ οι υπόλοιπες 8 κλίνες παραμένουν «εκτός μάχης», καθώς ακόμα δεν μπορούν να στελεχωθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού. «Για ακόμη μια φορά νέα κρεβάτια που ανοίγουν στο νοσοκομείο στελεχώνονται με τη μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τις υπόλοιπες ΜΕΘ του νοσοκομείου αλλά και από άλλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, αποδυναμώνοντας τα τμήματα και εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο την εργασία του ήδη κατάκοπου εναπομείναντος προσωπικού», σημειώνει και προσθέτει:

«Αυτά τη στιγμή που το νοσοκομείο μετράει 19 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός εντατικής, που περίπου 100 υγειονομικοί παραμένουν σε αναστολή, ενώ θα μπορούσαν να παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης με ασφάλεια και να υποβάλλονται σε 2 tests τη βδομάδα». Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «δεν υπάρχουν εντατικολόγοι», ο Χρ. Φερεντίνος σημειώνει ότι είναι μια απάτη, καθώς δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας αν υπήρχε σχέδιο, θα τελείωναν ήδη π.χ. την εξειδίκευσή τους τέτοιοι γιατροί.

«Δεν επαρκεί το οξυγόνο» στο ΓΝ Νίκαιας

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμα φορά. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις για τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών COVID, δηλώνουμε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη και σήμερα ασφαλής νοσηλεία των ασθενών» είναι η κραυγή αγωνίας των γιατρών στις παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Οπως καταγγέλλουν, «υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις παροχές οξυγόνου στους θαλάμους νοσηλείας. Λόγω του αριθμού και της βαρύτητας των περιστατικών, που απαιτούν οξυγονοθεραπεία με πολύ υψηλές ροές, αλλά και του απαράδεκτου φαινομένου της πολυήμερης νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους αντί για άμεση μεταφορά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το δίκτυο οξυγόνου του νοσοκομείου δεν επαρκεί (...) Σε διασωληνωμένους ασθενείς οι αναπνευστήρες είναι σε συναγερμό (alarm) λόγω χαμηλής ροής οξυγόνου από το δίκτυο. Σε ασθενείς που απαιτούν συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου (high flow), δεν επιτυγχάνεται το καθορισμένο από τον θεράποντα ιατρό μείγμα, με αποτέλεσμα υποαερισμό και κίνδυνο για τον ασθενή. Για παράδειγμα, μπορεί να ορίζεται μείγμα οξυγόνου 90% και η παροχή να δίνει μέχρι 40% γιατί δεν αντέχει το δίκτυο. Γυρνάμε τους θαλάμους και ελέγχουμε μία μία τις παροχές οξυγόνου, για να δούμε ποια ανταποκρίνεται καλύτερα ώστε να μεταφερθεί εκεί ο βαρέως πάσχων, πολλές φορές με κίνδυνο στη μεταφορά του και με επικίνδυνη καθυστέρηση στη σταθεροποίησή του. Η μεταφορά γίνεται με φιάλες οξυγόνου που διαρκούν για λίγα λεπτά, πολλές φορές πρέπει να αλλάξει ο αναπνευστήρας, γιατί δεν είναι όλοι συμβατοί με φορητή λειτουργία, και όλα αυτά την ώρα που ο ασθενής δεν παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται».

Οσο για την πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει διακομιδές διασωλημένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους που έχουν κάνει 6 μήνες ειδικότητας, χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη και επικίνδυνη. Θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Η εξοικείωση με τον αναπνευστήρα και τις παραμέτρους του, η ικανότητα χειρισμού του αεραγωγού δεν θα αποκτηθούν με ένα σεμινάριο».

Επικίνδυνη η κατάσταση και στον «Ερυθρό Σταυρό»

Συγκέντρωση για τις ελλείψεις προσωπικού πραγματοποίησαν χτες το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» οι εργαζόμενοι, μετά από κάλεσμα του Σωματείου. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό φθάνουν στο 50%, με την αναλογία να είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, ένας νοσηλευτής για πάνω από 20 νοσηλευόμενους. Οι τραυματιοφορείς είναι σε έναν αγώνα δρόμου όλο το 8ωρο, με εισαγωγές, εξιτήρια, μεταφορές, εξετάσεις. Λόγω έλλειψης κλινών μπορεί να παραμείνει μέχρι και μια μέρα ένα θετικό κρούσμα σε non Covid θάλαμο, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε Covid τμήμα, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς ενός 6κλινου ή 8κλινου θαλάμου παραμένουν καραντίνα στον θάλαμο, προκαλώντας περαιτέρω διασπορά μεταξύ τους.

Ενώ από τις 23 οργανικές θέσεις των παθολόγων είναι καλυμμένες μόλις οι 10 με μόνιμους, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά Covid και τις συνήθεις νοσηρότητες. «Και στον "Ερυθρό Σταυρό" η κατάσταση είναι δραματική κι επικίνδυνη (...) Οι ελλείψεις έχουν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, την επιδείνωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών, την εμφάνιση ράντζων μετά από καιρό και το κλείσιμο τμημάτων, όπως το Παθολογικό Τμήμα του 1ου ορόφου (...) Κανένας δεν περισσεύει στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την προάσπιση της υγείας του λαού».

Πάνω από 4.000 νεκροί σε δύο μήνες, 709 οι διασωληνωμένοι

Χτες 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.901 θάνατοι (14.860 θάνατοι την 1/10/2021).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709, οι 576 (81,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 133 (18,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή +10,86%).

Επιβεβαιώθηκαν 5.899 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.783 εντοπίστηκαν στην Αττική, 935 στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 100 κρούσματα σε 8 ΠΕ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 984.301.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Περίπου 1 εκατ. εμβόλια στη Νιγηρία έληξαν πριν προλάβουν να χρησιμοποιηθούν

Είχαν σταλθεί από την Ευρώπη λίγο πριν λήξουν...

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που διανέμονται ή «δωρίζονται» στις φτωχότερες χώρες λίγο πριν λήξουν και δεν προλαβαίνουν να χρησιμοποιηθούν, την ώρα που και η ανισομετρία στους παγκόσμιους εμβολιασμούς ευνοεί την εμφάνιση νέων επικίνδυνων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Εως και 1 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 υπολογίζεται ότι έληξαν στη Νιγηρία τον περασμένο μήνα, χωρίς να προλάβουν να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς».

Οι ληγμένες δόσεις παρασκευάστηκαν από την «AstraZeneca» και παραδόθηκαν από την Ευρώπη μέσω του COVAX, του μηχανισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διανομή εμβολίων στις «φτωχές» χώρες, ανέφεραν πηγές στο «Ρόιτερς».

Ορισμένες από τις δόσεις έφτασαν στη Νιγηρία, μόλις 4 βδομάδες πριν από τη λήξη τους και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, παρά τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών.

Το πρόβλημα επιτείνεται από την άσχημη κατάσταση των ούτως ή άλλως προβληματικών συστημάτων Υγείας των αφρικανικών χωρών. Το υποχρηματοδοτούμενο σύστημα Υγείας της Νιγηρίας στερείται ακόμη και απλά υλικά, όπως σύριγγες, ενώ η ανεπαρκής παροχή ρεύματος σημαίνει ότι τα ψυγεία που περιέχουν τα εμβόλια πρέπει να λειτουργούν με ακριβές γεννήτριες. Επιπλέον, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου δεν μπορούν εύκολα να φτάσουν οι γιατροί.

Ο ΠΟΥ περιορίστηκε να απαντήσει στο «Ρόιτερς» ότι τα εμβόλια που παραδίδονται με «πολύ μικρή» διάρκεια ζωής αποτελούν... πρόβλημα.

Στη Νιγηρία, το πολυπληθέστερο κράτος της Αφρικής, με πληθυσμό πάνω από 200 εκατ., ούτε το 4% των ενηλίκων δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Συνολικά στην Αφρική, μόνο 102 εκατ. άνθρωποι, ή το 7,5% του πληθυσμού, είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα και από την παραπάνω εξέλιξη στη Νιγηρία, αναδεικνύεται η υποκρισία των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών, που ουσιαστικά «δωρίζουν» στα φτωχότερα κράτη εμβόλια λίγο πριν αυτά λήξουν, επιμένοντας την ίδια ώρα να διατηρούν την προστασία της πατέντας και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας σε φάρμακα - εμβόλια, προστατεύοντας τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας.

Ενισχυτική δόση συστήνουν οι «Pfizer»/«BioNTech»

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 των «Pfizer»/«BioNTech» «διατηρεί την αποτελεσματικότητά του» έπειτα «από τη χορήγηση τριών δόσεων» απέναντι στην παραλλαγή «Ομικρον», αλλά η νέα παραλλαγή «δεν εξουδετερώνεται επαρκώς μετά τη χορήγηση δύο δόσεων», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χτες οι δύο εταιρείες, οι οποίες υπολογίζουν να έχουν αναπτύξει μέχρι τον Μάρτη ένα προσαρμοσμένο στην παραλλαγή εμβόλιο «στην περίπτωση που θα είναι αναγκαία μία προσαρμογή».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή «Ομικρον» - που έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες - καταφέρνει να διαφεύγει των εμβολίων, περισσότερο συγκριτικά με άλλες παραλλαγές, σημείωσε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της «Ομικρον».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Επειγόντων στον ΠΟΥ, Μ. Ράιαν, «έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια έναντι όλων των παραλλαγών μέχρι στιγμής, όσον αφορά τη σοβαρή ασθένεια και τη νοσηλεία».

Στο μεταξύ, καλπάζει η πανδημία σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Χτες η Γερμανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τον Φλεβάρη: 527 θάνατοι και σχεδόν 70.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Δέκα χιλιάδες είναι οι ανεμβολίαστοι κατάκοιτοι

Δέκα χιλιάδες (10.000) τουλάχιστον είναι οι ανήμποροι που έχουν αιτηθεί για κατ' οίκον εμβολιασμό και ακόμα είναι ξεκρέμαστοι με ευθύνη της κυβέρνησης, και όχι χίλιοι (1.000) όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας μας. Πιο συγκεκριμένα, από τις 34.500 αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό έχουν εμβολιαστεί οι 25.400.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ