Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Περίπου 1 εκατ. εμβόλια στη Νιγηρία έληξαν πριν προλάβουν να χρησιμοποιηθούν

Είχαν σταλθεί από την Ευρώπη λίγο πριν λήξουν...

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που διανέμονται ή «δωρίζονται» στις φτωχότερες χώρες λίγο πριν λήξουν και δεν προλαβαίνουν να χρησιμοποιηθούν, την ώρα που και η ανισομετρία στους παγκόσμιους εμβολιασμούς ευνοεί την εμφάνιση νέων επικίνδυνων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Εως και 1 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 υπολογίζεται ότι έληξαν στη Νιγηρία τον περασμένο μήνα, χωρίς να προλάβουν να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς».

Οι ληγμένες δόσεις παρασκευάστηκαν από την «AstraZeneca» και παραδόθηκαν από την Ευρώπη μέσω του COVAX, του μηχανισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διανομή εμβολίων στις «φτωχές» χώρες, ανέφεραν πηγές στο «Ρόιτερς».

Ορισμένες από τις δόσεις έφτασαν στη Νιγηρία, μόλις 4 βδομάδες πριν από τη λήξη τους και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, παρά τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών.

Το πρόβλημα επιτείνεται από την άσχημη κατάσταση των ούτως ή άλλως προβληματικών συστημάτων Υγείας των αφρικανικών χωρών. Το υποχρηματοδοτούμενο σύστημα Υγείας της Νιγηρίας στερείται ακόμη και απλά υλικά, όπως σύριγγες, ενώ η ανεπαρκής παροχή ρεύματος σημαίνει ότι τα ψυγεία που περιέχουν τα εμβόλια πρέπει να λειτουργούν με ακριβές γεννήτριες. Επιπλέον, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου δεν μπορούν εύκολα να φτάσουν οι γιατροί.

Ο ΠΟΥ περιορίστηκε να απαντήσει στο «Ρόιτερς» ότι τα εμβόλια που παραδίδονται με «πολύ μικρή» διάρκεια ζωής αποτελούν... πρόβλημα.

Στη Νιγηρία, το πολυπληθέστερο κράτος της Αφρικής, με πληθυσμό πάνω από 200 εκατ., ούτε το 4% των ενηλίκων δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Συνολικά στην Αφρική, μόνο 102 εκατ. άνθρωποι, ή το 7,5% του πληθυσμού, είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα και από την παραπάνω εξέλιξη στη Νιγηρία, αναδεικνύεται η υποκρισία των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών, που ουσιαστικά «δωρίζουν» στα φτωχότερα κράτη εμβόλια λίγο πριν αυτά λήξουν, επιμένοντας την ίδια ώρα να διατηρούν την προστασία της πατέντας και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας σε φάρμακα - εμβόλια, προστατεύοντας τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας.

Ενισχυτική δόση συστήνουν οι «Pfizer»/«BioNTech»

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 των «Pfizer»/«BioNTech» «διατηρεί την αποτελεσματικότητά του» έπειτα «από τη χορήγηση τριών δόσεων» απέναντι στην παραλλαγή «Ομικρον», αλλά η νέα παραλλαγή «δεν εξουδετερώνεται επαρκώς μετά τη χορήγηση δύο δόσεων», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χτες οι δύο εταιρείες, οι οποίες υπολογίζουν να έχουν αναπτύξει μέχρι τον Μάρτη ένα προσαρμοσμένο στην παραλλαγή εμβόλιο «στην περίπτωση που θα είναι αναγκαία μία προσαρμογή».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή «Ομικρον» - που έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες - καταφέρνει να διαφεύγει των εμβολίων, περισσότερο συγκριτικά με άλλες παραλλαγές, σημείωσε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της «Ομικρον».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Επειγόντων στον ΠΟΥ, Μ. Ράιαν, «έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια έναντι όλων των παραλλαγών μέχρι στιγμής, όσον αφορά τη σοβαρή ασθένεια και τη νοσηλεία».

Στο μεταξύ, καλπάζει η πανδημία σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Χτες η Γερμανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τον Φλεβάρη: 527 θάνατοι και σχεδόν 70.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ