Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ασφυκτικότερος έλεγχος των δικαστών για να μην ξεφεύγουν βήμα από την κυρίαρχη πολιτική

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τις αντιδραστικές αλλαγές στη Σχολή Δικαστών

INTIME NEWS

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν, χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ...«αναμορφώνει» τη Σχολή Δικαστών προς ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, με στόχο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι δικαστές να υποχρεώνονται να προσαρμόζουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την αστική Δικαιοσύνη στις κάθε φορά σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η επιμόρφωση θα έχει 4 κύκλους, των οποίων οι τίτλοι είναι «Οργάνωση Διοίκησης Δικαστηρίων, Δικαστικής Επικοινωνίας, Δικαστικής Δεοντολογίας», «Οικονομικό Δίκαιο Ενέργειας, Κεφαλαιαγοράς, Ανταγωνισμού», «Νομική Εμβάθυνση σε θεματικές» και «Δίκαιο της ΕΕ, Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης», που δείχνουν ότι οι δικαστές θα ...διδάσκονται πως να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κατάλληλου φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς που έχει προκρίνει το κεφάλαιο ως στρατηγικούς για την ενίσχυση της κερδοφορίας του.

Η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά είναι υποχρεωτική ετησίως, ενώ η εξέλιξη των δικαστών θα κρίνεται από τις επιδόσεις και τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, μιλώντας στην Ολομέλεια, χωρίς να μασήσει τα λόγια του, είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ θα ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Πιστεύω ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης προφανώς έχει άμεση εξάρτηση από την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Και η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας προφανώς και σχετίζεται με τις επενδύσεις». Επομένως, οι δικαστές, κατά τον υπουργό, πρέπει να γνωρίζουν «θέματα που αφορούν το Δίκαιο της ΕΕ», «να γνωρίζουν το Οικονομικό Δίκαιο και κυρίως θέματα τα οποία ξέρουμε πλέον ότι ξεπηδάνε κανονικά και πρέπει να τα αντιμετωπίσουν με μία λογική εντελώς διαφορετική σε σχέση με αυτή που λειτουργούσε η Δικαιοσύνη στο παρελθόν»... Υποστήριξε δε ότι και για τους δικαστές πρέπει να ισχύει η διά βίου μάθηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συμφώνησε αλλά υπήρξαν και παροτρύνσεις βουλευτών του σε όσους διαφωνούν, όπως του Θ. Ξανθόπουλου, λέγοντας πως νομοθετικές «επιλογές του υπουργείου Δικαιοσύνης θα πρέπει να έχουν τη συναίνεση όλων μας και γι' αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτέλεσμα συγκλίσεων και συνεργασίας». Η Ελληνική Λύση ψήφισε παρών ενώ το ΜέΡΑ25 κατά.

Ιδεολογική, πολιτική χειραγώγηση και τρομοκρατία σε βάρος των δικαστών

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο ενώ οι βουλευτές του ανέδειξαν ποιο είναι το διακύβευμα. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Δελής, «διαμορφώνεται ένα τέτοιο πλαίσιο, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη δυνατή προσαρμογή των δικαστικών αποφάσεων στις κάθε φορά ανάγκες του κεφαλαίου». Αλλωστε, όπως επισήμανε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή η αποτελεσματικότερη προσαρμογή της Δικαιοσύνης στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων έχει τεθεί ήδη στις κατευθύνσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ διατυπώνεται πάρα πολύ καθαρά και στη γνωστή έκθεση Πισσαρίδη. Αποτελεί, επομένως, βασική κατεύθυνση της ΕΕ, την οποία και συνυπογράφουν βεβαίως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα». Οσο για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης που επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τη διευκόλυνση των επενδυτών, ζητούμενο όλων των μέχρι τώρα ρυθμίσεων, όπως τα «πολυτελή δικαστήρια» για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τους ομίλους, τον ιδιωτικό εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.ο.κ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι αυτό που επιδιώκεται με το νομοσχέδιο είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων που θα δρα αποτελεσματικά και γρήγορα στην εξυπηρέτηση συμφερόντων του κεφαλαίου. «Θέλετε νεογιάπηδες που δεν φτάνει να εφαρμόζουν αλλά να συμφωνούν με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική», σημείωσε. Ακόμα, επισήμανε πως «θέλετε ασφυκτικότερο έλεγχο και των εν ενεργεία δικαστών, ώστε να μην ξεφεύγουν βήμα από την κυρίαρχη πολιτική, γι' αυτό και γίνονται μια σειρά από αλλαγές στην οργάνωση της Σχολής Δικαστών, γι' αυτό βγαίνουν έξω από τη σχολή οι δικαστικές ενώσεις, γι' αυτό αλλάζουν η ύλη, το εκπαιδευτικό αντικείμενο και η βαθμολόγηση. Αν τα δέσει κανείς όλα μαζί, φαίνεται ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει ιδεολογική, πολιτική χειραγώγηση και τρομοκρατία».

Απαντώντας στα περί δήθεν ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης που κυριάρχησαν και στη χτεσινή συζήτηση, ανέφερε ότι ένας δικαστής καλείται να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική που ψηφίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς περιθώρια να εκδοθεί δίκαιη απόφαση. Επίσης, τα ανώτατα όργανα των δικαστηρίων διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή για τη δήθεν ανεξαρτησία της αστικής Δικαιοσύνης. Το ΚΚΕ ζητά μια Δικαιοσύνη για τον λαό και όχι για τους λίγους και συμπλήρωσε ότι η Ιστορία έχει αποδείξει πως οι αγώνες του λαού πολλές φορές αχρήστευσαν τους αντιλαϊκούς νόμους, όπως πρόσφατα οι εργαζόμενοι στην COSCO και την «e-food».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ