Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Νέος μηχανισμός κλιμάκωσης των εκβιασμών

Eurokinissi

Με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Μηχανισμού Εγκαιρης Προειδοποίησης» κλιμακώνεται η προσπάθεια αποτροπής και διαχείρισης νέων «κόκκινων» δανείων καθώς και άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για την εφαρμογή σχετικής διάταξης του νόμου (4738/2020) για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, με τον οποίο κλιμακώνονται οι εκβιασμοί και οι πλειστηριασμοί για χρέη λαϊκών νοικοκυριών, καθώς και για αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «η έγκαιρη προειδοποίηση αποτελεί μια καινοτόμο διαδικασία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία αποσκοπεί στον εντοπισμό περιστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αφερεγγυότητα», ενώ σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική διάταξη, οι δανειολήπτες και οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση ένταξης στον εν λόγω μηχανισμό κατατάσσονται σε 3 επίπεδα κινδύνου (χαμηλό - μέτριο - υψηλό) ανάλογα με το μέγεθος των δυσκολιών, όπως αυτές εκτιμώνται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα με βάση ειδικές προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα η κάλυψη βραχυπρόθεσμων οφειλών.

Ουσιαστικά πρόκειται για φακέλωμα των δανειοληπτών, ενώ βέβαια οι τράπεζες θα αποκτήσουν έγκαιρη πρόσβαση στα στοιχεία των ενδιαφερομένων προκειμένου να προχωρούν άμεσα στις ενέργειες που οι ίδιες θεωρούν αναγκαίες. Σε αυτό το πλαίσιο, «στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει καταταχθεί σε μέτριο ή υψηλό επίπεδο κινδύνου και εφόσον επιθυμεί, τότε αιτείται, μέσω της πλατφόρμας, τον προγραμματισμό της πρώτης συνάντησης για να λάβει δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης», αναφέρεται διευκρινιστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Βέβαια για τη... δωρεάν ενημέρωση - λες και τα λαϊκά σπίτια και οι χιλιάδες επαγγελματίες που είναι φεσωμένοι ως τον λαιμό ως αποτέλεσμα της διαχρονικής φοροληστείας και των «λεόντειων όρων» των τραπεζών δεν ξέρουν την πορεία των δανείων τους - οι οφειλέτες υποβάλλουν αίτηση στον Μηχανισμό Εγκαιρης Προειδοποίησης, παρέχοντας μεταξύ άλλων τη συναίνεσή τους για την άρση απορρήτου, με σκοπό την αναζήτηση, πρόσβαση, συλλογή, επεξεργασία και διασταύρωση δεδομένων που τους αφορούν.

Σε κάθε περίπτωση τα δύσκολα για τα λαϊκά στρώματα είναι μπροστά. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών από την πανδημία, για την ώρα δάνεια περίπου 9 δισ. ευρώ τελούν υπό κάποιου είδους προστασίας - διευκόλυνσης πληρωμών (π.χ. πρόγραμμα «Γέφυρα», προγράμματα των τραπεζών) και όπως τονίζεται «συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι η επίδραση της πανδημίας δεν έχει ακόμη πλήρως καταγραφεί στα μεγέθη των τραπεζών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ