ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας

Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του «Ζούρα»
Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του «Ζούρα»
Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» εξέφρασαν σωματεία και φορείς της Εύβοιας, παίρνοντας μέρος στην κινητοποίηση που οργάνωσε το Σάββατο το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την επίθεση στο σωματείο και τη μεθόδευση για την απόλυση ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Διεκδικούν τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, την καταβολή των δεδουλευμένων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του κλαδικού και του επιχειρησιακού σωματείου. Τόνισε ότι η αλληλεγγύη των εργαζομένων της περιοχής και όλης της χώρας δίνει δύναμη στους εργαζόμενους του «Ζούρα» να συνεχίσουν τον αγώνα. Απηύθυνε κάλεσμα να δυναμώσει η συμπαράσταση ενόψει της τριμερούς συνάντησης, που είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί στο υπουργείο Εργασίας στις 15 Μάη. Ταυτόχρονα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17 Μάη.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, όπου την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα την «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία». Μάλιστα, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου είχε προπαγανδίσει στα σωματεία την εκδήλωση, στην οποία ήταν προγραμματισμένο να μιλήσουν και στελέχη της κυβέρνησης, διαφημίζοντας την κυβερνητική πολιτική...

Απάντηση στα όσα διαδίδει η εργοδοσία

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο καταγγέλλει την εργοδοσία για «ψέματα, συκοφαντίες, τρομοκρατία και παραπληροφόρηση», καθώς κατηγορεί το σωματείο πως ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν δουλεύει πλέον το πτηνοσφαγείο της Τανάγρας, σε αντίθεση με το σφαγείο της Θεσσαλονίκης. «Η αλήθεια είναι πως η εργοδοσία ήδη από το 2015 είχε μεθοδεύσει τη μεταφορά αυτής της δραστηριότητας στο "Νιτσιάκο"», απαντά το σωματείο και προσθέτει πως η επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων φαίνεται πως ήταν όρος της συμφωνίας ανάμεσα στους επιχειρηματίες του κλάδου. Οπως υπενθυμίζει, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Τανάγρας ήταν οι μόνοι που είχαν με τον αγώνα τους πετύχει να πληρώνονται με τη Συλλογική Σύμβαση των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Ξεκαθαρίζει ακόμα πως οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη «κάτω από απόλυτη τρομοκρατία και με την απειλή της απόλυσης υπέγραψαν μειώσεις, δεν πληρώνονταν υπερωρίες, νυχτερινά». Στη συνέχεια, η εργοδοσία του «Ζούρα» τούς άφησε απλήρωτους, όπως και όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά. Ο «Νιτσιάκος», ως νέος εργοδότης, πήρε τη σκυτάλη, συνεχίζοντας την επίθεση με νέες μειώσεις και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. «Σήμερα, οι συνάδελφοι που δούλευαν τότε και συνεχίζουν να εργάζονται στο χώρο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, γιατί άλλοι κουράστηκαν και έφυγαν χωρίς εξόφληση και άλλοι απολύθηκαν όταν αρνήθηκαν να υπογράψουν κάποια από τις μειώσεις», τονίζει το σωματείο.

Οσον αφορά τα όσα διαδίδει η εργοδοσία, ότι το ΔΣ του Σωματείου «θέλει να κάθεται και να πληρώνεται», η ανακοίνωση βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Η αλήθεια είναι ότι από τον Απρίλη του 2016 οι εργαζόμενοι της Τανάγρας, ανάμεσά τους και όλα τα μέλη του ΔΣ, ήταν σε αναγκαστική άδεια με αποδοχές. Την ίδια εποχή, σε άλλα τμήματα, πολλά εκ των οποίων κοντά στην Τανάγρα, υπήρχαν υπερωρίες, εργασία 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, όλα απλήρωτα. Στις συναντήσεις που κάναμε με τη Διοίκηση ζητάγαμε επίμονα να εξισορροπηθεί η κατάσταση, να μεταφερθούν εκεί εργαζόμενοι που ήταν σε αναγκαστική άδεια. Η εργοδοσία αρνήθηκε αυτές τις προτάσεις, γιατί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποτελούσαν το βασικό πυρήνα του σωματείου και διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. Τον Ιούλη του 2016 είχε απολυθεί το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων της Τανάγρας, εκτός λίγων συναδέλφων που μεταφέρθηκαν σε τμήματα που καταπατούνταν τα δικαιώματά τους και του Διοικητικού Συμβουλίου. Τον ίδιο μήνα η εργοδοσία, παραβιάζοντας για μία ακόμη φορά την εργατική νομοθεσία, μετέθεσε το ΔΣ, τους 5 στην Κρήτη και τους 2 στο Μαντούδι χωρίς να καλύπτει τα έξοδα. Στα τμήματα γύρω από την Τανάγρα συνεχίζονταν οι απλήρωτες υπερωρίες και η εργασία 6 και 7 μέρες τη βδομάδα. Το ΔΣ πρότεινε την απασχόληση σε αυτές τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβάνοντας το Μαντούδι, όπως και το Καπανδρίτι, αλλά με την κάλυψη των εξόδων. Η εργοδοσία αρνήθηκε την πρόταση. Από τότε, το ΔΣ του σωματείου είναι σε επίσχεση λόγω πολλαπλής βλαπτικής μεταβολής στη σχέση εργασίας και άλλους λόγους».

Την Κυριακή, το Σωματείο πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει εμπόδια στην οργάνωσή τους. Η προσπάθεια αυτή, μάλιστα, έφτασε μέχρι το σημείο να εμφανίσει κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο «υπεύθυνες δηλώσεις», με τις οποίες εργαζόμενοι ζητούσαν τη διαγραφή τους από το Σωματείο.

Συνεχίζοντας την καθημερινή του δράση, το Σωματείο οργάνωσε χτες κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στο Καπανδρίτι, μοιράζοντας την ανακοίνωσή του, με στόχο την ενημέρωση όλων των εργαζομένων.

Ο

ΟΜΙΛΟΣ «VODAFONE»: Τετράωρη στάση εργασίας (9.00 - 13.00) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της «Vodafone» και της «360 connect», αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει στη μείωση του χρόνου των διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας. Χτες, με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων, οι εργαζόμενοι έδωσαν μια πρώτη άμεση απάντηση, προχωρώντας σε συνελεύσεις στα κτίρια του Κηφισού και του Φαλήρου, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε στάσεις εργασίας.

ΕΛΙΝΥΑΕ: Στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (12.30 το μεσημέρι) πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, καθώς είναι επτά μήνες απλήρωτοι. «Στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, των ιδρυτικών φορέων και των Διοικήσεων του Ινστιτούτου (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ)», αναφέρει το σωματείο, «προστίθεται η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που συνεχίζει να μπλοκάρει τη χρηματοδότησή του ΕΛΙΝΥΑΕ από τον ΟΑΕΔ και να υποβαθμίζει το έργο του, κρατώντας ουσιαστικά ομήρους τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου. (...) Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΔΝΤ - κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων που κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας και υγείας και ασφάλειας, υποβαθμίζει την έρευνα - πληροφόρηση - εκπαίδευση για τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία». Για το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων στο Ινστιτούτο το ΚΚΕ έχει καταθέσει Αναφορά και Ερώτηση στη Βουλή.

ΤΡΟΛΕΪ: Στάση εργασίας (11.00 - 16.00) πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κάνουν Γενική Συνέλευση.

ΛΑΡΚΟ: Σε 4ωρες στάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ και εκλογοαπολογιστική συνέλευση για το σύνολο των μελών του προχωρά την Πέμπτη 11/5 το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Φθιώτιδας. Οι 4ωρες στάσεις εργασίας θα γίνονται στο τέλος της κάθε βάρδιας, με κύριο αίτημα την κατάργηση των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΑΓΡΟΤΕΣ
Νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Νέες επώδυνες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν στον ΕΦΚΑ 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016 και πριν καλά - καλά αρχίσει η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών με τα νέα δεδομένα. Η κυβέρνηση προσθέτει έτσι άλλο ένα χτύπημα στο Ασφαλιστικό, δίπλα στις νέες περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση.

Η νέα επιβάρυνση στις εισφορές θα γίνει μέσω της αύξησης του ετήσιου φορολογητέου ποσού πάνω στο οποίο θα υπολογίζεται το ποσοστό των εισφορών. Ενώ ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι οι εισφορές στον ΕΦΚΑ υπολογίζονται από το 2017 ως ποσοστό επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του προηγούμενου έτους (δηλαδή από τα έσοδα, αφού αφαιρεθούν πρώτα οι δαπάνες και οι ασφαλιστικές εισφορές), τώρα θα υπάρξει νέα αλλαγή και η ποσοστιαία εισφορά για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή αγρότη θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος του προηγούμενου έτους, χωρίς να αφαιρεθεί η δαπάνη του για τις ασφαλιστικές του εισφορές. Στην περίπτωση, μάλιστα, που ασφαλίζεται για επικουρική και εφάπαξ, η βάση υπολογισμού των εισφορών του θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Τη νέα αύξηση στις συνολικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων και αγροτών επιβεβαίωσε ουσιαστικά και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χτες στον «Real FΜ», αν και επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του, αναφέροντας ότι τον πρώτο χρόνο (το 2018) θα υπάρξει έκπτωση στο σύνολο του ασφαλιστέου ποσού κατά 15%. Ακόμα και αν υπάρξει κάτι τέτοιο, η ουσία δεν αλλάζει, αφού από το 2019 δεν προβλέπεται καμία έκπτωση, οπότε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πρώτες εκτιμήσεις, η επιβάρυνση αυτή σε ετήσια βάση θα φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ και θα αφορά όλες τις κλίμακες εισοδημάτων.

Νεκρός εργάτης σε εργοτάξιο στον άξονα Πάτρα - Κόρινθος

Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα με θύμα έναν 33χρονο εργάτη σημειώθηκε το Σάββατο, στο εργοτάξιο κατασκευής σήραγγας της ΕΡΓΟΣΕ, στην περιοχή της Παναγοπούλας Πατρών. Ο Γιάννης Καυκιάς δούλευε στο εργοτάξιο της κοινοπραξίας «Ακτωρ» και «J&P ABAΞ», όταν καταπλακώθηκε από γεωτρύπανο για τις ανάγκες πασαλόμπηξης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Πρόκειται για τον δεύτερο εργαζόμενο που χάνει τη ζωή του στα έργα κατασκευής του άξονα Πάτρα - Κόρινθος μέσα σε λίγους μήνες, καθώς τον περασμένο Οκτώβρη είχε σημειωθεί «ατύχημα» με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματισμένο.

Στο εργοτάξιο βρέθηκε κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες και να διαπιστωθεί η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι δούλευαν το Σάββατο έχοντας στην πλάτη τους 15 μέρες συνεχούς εργασίας και επισημαίνει τις ευθύνες που βαραίνουν κυβέρνηση και κατασκευαστικές εταιρείες για το εργασιακό καθεστώς που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. «Το ψαλίδι και η κορδέλα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, για τα εγκαίνια των δρόμων είναι βουτηγμένα στο αίμα των εργατών. Κυβέρνηση, κατασκευαστικό κεφάλαιο και μηχανισμοί του αστικού κράτους είναι ένοχοι για τις δολοφονίες και το σακάτεμα (επαγγελματικές ασθένειες) των εργατών μέσα στα κάτεργα των σηράγγων στο νέο δρόμο Πατρών - Κορίνθου», αναφέρει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργοδοσία άφησε τους εργαζόμενους να δουλεύουν στις σήραγγες, σαν να μην έγινε τίποτα, λίγο μετά το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του συναδέλφου τους. Τέρμα στην αθλιότητα αυτή έβαλε η αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου, το οποίο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων στο εργοτάξιο, επέβαλε τη διακοπή των εργασιών.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους «να σηκώσουν ανάστημα, να συγκρουστούν με την εργοδοσία», μετατρέποντας την απεργία στις 17/5 σε αγώνα «για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στην εργασία και τη ζωή μας. Για να μη δίνουμε την ίδια μας τη ζωή για τα κέρδη της πλουτοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ