Τρίτη 9 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας

Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του «Ζούρα»
Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του «Ζούρα»
Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» εξέφρασαν σωματεία και φορείς της Εύβοιας, παίρνοντας μέρος στην κινητοποίηση που οργάνωσε το Σάββατο το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την επίθεση στο σωματείο και τη μεθόδευση για την απόλυση ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Διεκδικούν τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, την καταβολή των δεδουλευμένων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του κλαδικού και του επιχειρησιακού σωματείου. Τόνισε ότι η αλληλεγγύη των εργαζομένων της περιοχής και όλης της χώρας δίνει δύναμη στους εργαζόμενους του «Ζούρα» να συνεχίσουν τον αγώνα. Απηύθυνε κάλεσμα να δυναμώσει η συμπαράσταση ενόψει της τριμερούς συνάντησης, που είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί στο υπουργείο Εργασίας στις 15 Μάη. Ταυτόχρονα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17 Μάη.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, όπου την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα την «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία». Μάλιστα, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου είχε προπαγανδίσει στα σωματεία την εκδήλωση, στην οποία ήταν προγραμματισμένο να μιλήσουν και στελέχη της κυβέρνησης, διαφημίζοντας την κυβερνητική πολιτική...

Απάντηση στα όσα διαδίδει η εργοδοσία

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο καταγγέλλει την εργοδοσία για «ψέματα, συκοφαντίες, τρομοκρατία και παραπληροφόρηση», καθώς κατηγορεί το σωματείο πως ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν δουλεύει πλέον το πτηνοσφαγείο της Τανάγρας, σε αντίθεση με το σφαγείο της Θεσσαλονίκης. «Η αλήθεια είναι πως η εργοδοσία ήδη από το 2015 είχε μεθοδεύσει τη μεταφορά αυτής της δραστηριότητας στο "Νιτσιάκο"», απαντά το σωματείο και προσθέτει πως η επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων φαίνεται πως ήταν όρος της συμφωνίας ανάμεσα στους επιχειρηματίες του κλάδου. Οπως υπενθυμίζει, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Τανάγρας ήταν οι μόνοι που είχαν με τον αγώνα τους πετύχει να πληρώνονται με τη Συλλογική Σύμβαση των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Ξεκαθαρίζει ακόμα πως οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη «κάτω από απόλυτη τρομοκρατία και με την απειλή της απόλυσης υπέγραψαν μειώσεις, δεν πληρώνονταν υπερωρίες, νυχτερινά». Στη συνέχεια, η εργοδοσία του «Ζούρα» τούς άφησε απλήρωτους, όπως και όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά. Ο «Νιτσιάκος», ως νέος εργοδότης, πήρε τη σκυτάλη, συνεχίζοντας την επίθεση με νέες μειώσεις και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. «Σήμερα, οι συνάδελφοι που δούλευαν τότε και συνεχίζουν να εργάζονται στο χώρο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, γιατί άλλοι κουράστηκαν και έφυγαν χωρίς εξόφληση και άλλοι απολύθηκαν όταν αρνήθηκαν να υπογράψουν κάποια από τις μειώσεις», τονίζει το σωματείο.

Οσον αφορά τα όσα διαδίδει η εργοδοσία, ότι το ΔΣ του Σωματείου «θέλει να κάθεται και να πληρώνεται», η ανακοίνωση βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Η αλήθεια είναι ότι από τον Απρίλη του 2016 οι εργαζόμενοι της Τανάγρας, ανάμεσά τους και όλα τα μέλη του ΔΣ, ήταν σε αναγκαστική άδεια με αποδοχές. Την ίδια εποχή, σε άλλα τμήματα, πολλά εκ των οποίων κοντά στην Τανάγρα, υπήρχαν υπερωρίες, εργασία 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, όλα απλήρωτα. Στις συναντήσεις που κάναμε με τη Διοίκηση ζητάγαμε επίμονα να εξισορροπηθεί η κατάσταση, να μεταφερθούν εκεί εργαζόμενοι που ήταν σε αναγκαστική άδεια. Η εργοδοσία αρνήθηκε αυτές τις προτάσεις, γιατί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποτελούσαν το βασικό πυρήνα του σωματείου και διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. Τον Ιούλη του 2016 είχε απολυθεί το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων της Τανάγρας, εκτός λίγων συναδέλφων που μεταφέρθηκαν σε τμήματα που καταπατούνταν τα δικαιώματά τους και του Διοικητικού Συμβουλίου. Τον ίδιο μήνα η εργοδοσία, παραβιάζοντας για μία ακόμη φορά την εργατική νομοθεσία, μετέθεσε το ΔΣ, τους 5 στην Κρήτη και τους 2 στο Μαντούδι χωρίς να καλύπτει τα έξοδα. Στα τμήματα γύρω από την Τανάγρα συνεχίζονταν οι απλήρωτες υπερωρίες και η εργασία 6 και 7 μέρες τη βδομάδα. Το ΔΣ πρότεινε την απασχόληση σε αυτές τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβάνοντας το Μαντούδι, όπως και το Καπανδρίτι, αλλά με την κάλυψη των εξόδων. Η εργοδοσία αρνήθηκε την πρόταση. Από τότε, το ΔΣ του σωματείου είναι σε επίσχεση λόγω πολλαπλής βλαπτικής μεταβολής στη σχέση εργασίας και άλλους λόγους».

Την Κυριακή, το Σωματείο πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει εμπόδια στην οργάνωσή τους. Η προσπάθεια αυτή, μάλιστα, έφτασε μέχρι το σημείο να εμφανίσει κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο «υπεύθυνες δηλώσεις», με τις οποίες εργαζόμενοι ζητούσαν τη διαγραφή τους από το Σωματείο.

Συνεχίζοντας την καθημερινή του δράση, το Σωματείο οργάνωσε χτες κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στο Καπανδρίτι, μοιράζοντας την ανακοίνωσή του, με στόχο την ενημέρωση όλων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ