ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Αρχή ριζικών αλλαγών» βλέπει η ΕΕ

Από τη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Copyright 2024 The Associated

Από τη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων
«Βρισκόμαστε στην αρχή πολύ ριζικών, αλλά και πολύ γρήγορων αλλαγών στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε χτες ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολιβερ Βαρχέλι, από τα Τίρανα όπου είχε προγραμματιστεί Σύνοδος των χωρών της περιοχής με επίκεντρο την αξιοποίηση του «αναπτυξιακού πλάνου» της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, ως νέου μοχλού ενίσχυσης των προσπαθειών ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της περιοχής.

«Οι κοινωνίες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενσωματωθούν στην ΕΕ και η ΕΕ πρέπει να προσφέρει όλα τα οφέλη της ένταξης», είπε ο Βαρχέλι, ενώ, χαρακτηρίζοντας το «αναπτυξιακό» σχέδιο «φιλόδοξο», έσπευσε να ζητήσει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο ώστε να βρει ακόμα πιο πρόσφορο έδαφος για τις μπίζνες του στην περιοχή. «Πρέπει να εφαρμόσετε τους κανόνες της ΕΕ και μπορείτε να γίνετε μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς ακόμα και πριν γίνετε μέλος της ΕΕ», όπως είπε απευθυνόμενος στους Βαλκάνιους ηγέτες.

Από τη μεριά του ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, περιέγραψε το σχέδιο ως «αληθινά ενθαρρυντικό αποτέλεσμα μιας φιλικής και ανοιχτής ανταλλαγής απόψεων» (με δεδομένα διάφορα παζάρια που προηγήθηκαν για να προσανατολιστούν κεφάλαια σε συγκεκριμένες προτεραιότητες της μίας ή της άλλης μερίδας της αστικής τάξης) και μίλησε για «αναγνώριση από την ΕΕ των εδώ και δεκαετίες προσπαθειών μας να οικοδομήσουμε κοινό μέλλον ενάντια στους άγριους ανέμους του παρελθόντος, που όμως επίσης μας προκαλεί να δείξουμε τη δική μας ετοιμότητα να μοιραστούμε ένα ευρωπαϊκό πεπρωμένο».

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη «συνάντηση για την ασφάλεια» με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (π.χ. της Μολδαβίας) αλλά και με τον ίδιο τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος διαμήνυσε ότι «όλοι (σ.σ. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη) είμαστε εξίσου άξιοι να είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής κοινότητας», ενώ πρότεινε οι χώρες της περιοχής να προχωρήσουν ακόμα και σε συμπαραγωγές νέων εξοπλισμών.

Από τη μεριά του ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλμπιν Κούρτι, δεν συμμετείχε διά ζώσης στη χτεσινή συνάντηση, αν και παρευρέθηκε στην προχτεσινή. Από το Δουβλίνο, όπου είχε επίσημες επαφές και αναμενόταν να παρέμβει διαδικτυακά στη συνάντηση των Τιράνων, μιλώντας στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο σημείωσε ότι «η ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι μόνο εθνική προτεραιότητα, αλλά και ευρωπαϊκή».

Σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς (και) τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, ο Ράμα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι διμερείς διαφωνίες δεν πρέπει να αναμειγνύονται στην εφαρμογή του «αναπτυξιακού σχεδίου» της ΕΕ.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο για «διευθέτηση»

Το Γερεβάν δεν αποκλείει να αποχωρήσει από τη στρατιωτική συμμαχία της Ρωσίας, CSTO

Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βερολίνο, μεταξύ των ΥΠΕΞ της Αρμενίας, Αρ. Μιρζογιάν, και του Αζερμπαϊτζάν, Τζ. Μπαϊράμοφ, εν μέσω εντάσεων στα σύνορα και γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων για διαμεσολάβηση και «διευθέτηση» της σύγκρουσης με τους δικούς τους όρους. Οι ΥΠΕΞ θα συνεχίσουν τις εργασίες για ορισμένα βασικά ζητήματα του σχεδίου «συνθήκης ειρήνης».

Νωρίτερα, Γερεβάν και Μπακού επιβεβαίωσαν τα σχέδια για συνάντηση για ζητήματα διευθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, όπως είχε συμφωνηθεί σε συνάντηση των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Γερμανίας, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, στα μέσα Φλεβάρη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχ. Αλίεφ, κατηγόρησε προχτές τους ηγέτες της Γαλλίας και της ΕΕ ότι «δαιμονοποιούν» τη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει την «παραμικρή διάθεση» να επιτεθεί στην Αρμενία, η οποία από την πλευρά της κατηγορεί το Μπακού ότι σχεδιάζει μια νέα σύγκρουση.

Σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών, ο Αλίεφ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύεται στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα και ότι οι δηλώσεις που του αποδίδουν την πρόθεση να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Αρμενίας προέρχονται από «υπονοούμενα» του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν.

Το Μπακού κατηγορεί το Παρίσι ότι έχει ταχθεί υπέρ του Γερεβάν και υποκινεί έναν νέο πόλεμο στον Καύκασο, εξοπλίζοντας την Αρμενία. Πριν από μερικές μέρες ο Μακρόν έκανε λόγο για «κίνδυνο κλιμάκωσης» μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και αμέσως μετά ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σ. Λεκορνί, πήγε στο Γερεβάν για να ενισχύσει τη συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.

Τον Δεκέμβρη, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την απέλαση δύο Γάλλων διπλωματών, τους οποίους κατηγόρησε για ενέργειες «ασύμβατες ως προς τη διπλωματική ιδιότητά τους».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του αρμενικού Κοινοβουλίου, Αλ. Σιμονιάν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αρμενία να αποχωρήσει από τη στρατιωτική «συμμαχία» της Ρωσίας, Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), αν και, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη κάποια απόφαση.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, είχε δηλώσει ότι η Αρμενία «παγώνει» τη συμμετοχή της στον CSTO.

«Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για αλλαγή της πολιτικής πορείας ή κάτι τέτοιο. Συζητάμε τρόπους μείωσης των απειλών που μπορεί να αντιμετωπίσει η Αρμενία. Δεν υπάρχει απόφαση για αποχώρηση από τον CSTO, αλλά δεν το αποκλείουμε. Είναι κάτι που συζητάει και η κοινωνία μας και μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει ζήτηση γι' αυτό», είπε ο Σιμονιάν.

«Χρειαζόμασταν προστασία τόσο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όσο και στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας. Ωστόσο, έγινε σαφές ότι ο σύμμαχός μας δεν μας βοηθούσε», πρόσθεσε.

«Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το ΝΑΤΟ, δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο στην κυβέρνηση. Οσο για την ΕΕ, δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις σχέσεις μαζί της», τόνισε ακόμη.

Παράλληλα, ο Σιμονιάν επισήμανε ότι η Αρμενία προσπαθεί «να αγοράσει όπλα από όλα τα πιθανά μέρη». «Αν κάποιος νιώθει άβολα γι' αυτό, είναι δικό του πρόβλημα», πρόσθεσε.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ανησυχία για κινεζικές κινήσεις τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές»

«Οι Φιλιππίνες βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή ενάντια σε ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και διαβρώνουν την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος, επισκεπτόμενος την Καμπέρα, λίγα μόλις 24ωρα μετά από νέο «περιστατικό» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, για τμήματα της οποίας η Μανίλα εξακολουθεί να διαφιλονικεί με το Πεκίνο.

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία απόπειρα ξένης δύναμης να πάρει έστω και ένα τετραγωνικό εκατοστό της κυρίαρχης επικράτειάς μας», πρόσθεσε, ενώ έκρινε σκόπιμο να μιλήσει για «τρομακτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων εξέδωσε νέα επικριτική ανακοίνωση κατά της παρουσίας κινεζικών πολεμικών πλοίων στη διάρκεια περιπολίας φιλιππινέζικων σκαφών του Γραφείου Αλιείας και Υδάτινων Πόρων (BFAR) κοντά στον ύφαλο Scarborough, του οποίου την κυριότητα διεκδικούν Κίνα και Φιλιππίνες. Το φιλιππινέζικο σκάφος ήταν σε αποστολή για τη μεταφορά καυσίμων σε φιλιππινέζικα αλιευτικά πλοία στην περιοχή, όταν κινεζικά πλοία το εμπόδισαν, σύμφωνα με τη Μανίλα. Ο Φ. Μάρκος περιέγραψε την παρουσία κινεζικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή ως «ανησυχητική».

Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Αυστραλία, ο Μάρκος είπε ότι «σκοπεύω να λειτουργήσω ως γέφυρα που θα συνδέει περαιτέρω τα δύο δημοκρατικά θαλάσσια έθνη», ανακοινώνοντας ότι επίκειται και υπογραφή τριών διμερών συμφωνιών. Θυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες η Αυστραλία έγινε η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που «κλείνοντας» νέα αμυντική συμφωνία με τις Φιλιππίνες εξασφάλισε ουσιαστικά δικαιώματα πρόσβασης για πολεμικά πλοία της σε φιλιππινέζικα λιμάνια. Στην Αυστραλία αναμένεται την επόμενη βδομάδα και συνάντηση των χωρών της Ενωσης Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Κινητικότητα «Δυτικών» στην Πιονγιάνγκ

Στα βορειότερα της περιφέρειας, δημοσιεύματα καταγράφουν ότι Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Σουηδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρεσβείες στη Βόρεια Κορέα. Οπως μετέδωσε και το «Reuters», εκπρόσωποι του γερμανικού ΥΠΕΞ έκαναν πρόσφατα επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας και «επιθεώρησαν το έδαφος της γερμανικής πρεσβείας».

Από τη μεριά του βρετανικού ΥΠΕΞ, εκπρόσωπός του δήλωσε ότι «διαπραγματευόμαστε με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, μέσω της πρεσβείας στο Λονδίνο, προκειμένου να προετοιμαστούμε για την επίσκεψη της τεχνικής και διπλωματικής ομάδας στο εγγύς μέλλον». Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος της Σουηδίας για τις υποθέσεις της Κορεατικής Χερσονήσου, Πέτερ Σέμνεμπι, δήλωσε ότι η χώρα του ελπίζει να ξανανοίξει σχετικά σύντομα την πρεσβεία της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΞΑΣ.-- Τουλάχιστον μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται από την Τρίτη στο βόρειο Τέξας, και μέχρι χτες είχαν κάψει περισσότερα από 4.040.000 στρέμματα. Ο κυβερνήτης του Τέξας έθεσε 60 κομητείες σε κατάσταση καταστροφής, ενώ λόγω της πυρκαγιάς τέθηκε την Τρίτη προσωρινά εκτός λειτουργίας μονάδα παραγωγής πυρηνικών όπλων κοντά στο Αμαρίλο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και ο Λευκός Οίκος είναι σε επαφή με τις αρχές του Τέξας, όπως ανακοινώθηκε.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δικαστής στην πολιτεία Ιλινόις αποφάσισε να απαγορευτεί να συμπεριληφθεί το όνομα του Ντ. Τραμπ στο ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικάνων στην εσωκομματική διαδικασία για ανάδειξη υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενη τον ρόλο του κατά την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη 2021. Ανέστειλε όμως την εφαρμογή της ετυμηγορίας, ωσότου αποφανθούν ανώτερα δικαστήρια. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε προχτές να εξετάσει το ζήτημα της ποινικής ασυλίας που επικαλείται ο Τραμπ, αναβάλλοντας περαιτέρω τη διεξαγωγή της ομοσπονδιακής δίκης του.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με 267 υπέρ έναντι 50 κατά, η γαλλική Γερουσία συμφώνησε ότι το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά. Είχε προηγηθεί έγκριση από την Κάτω Βουλή, ενώ σε κοινή τους συνεδρίαση τα δύο Σώματα θα αποφανθούν οριστικά την επόμενη βδομάδα. Η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γαλλία από το 1974 αλλά όχι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Αν εγκριθεί από τα 3/5 της κοινής συνόδου του Κοινοβουλίου δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Η κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος στη Νέα Ζηλανδία ακύρωσε νόμους που απαγόρευαν την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Κέισι Κοστέλο, δήλωσε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση κινούνταν προς ένα αδοκίμαστο καθεστώς το οποίο δεν λάμβανε υπόψη πόσο καλά λειτουργούσαν οι πρωτοβουλίες για το κόψιμο του καπνίσματος ούτε την εν δυνάμει αρνητική πλευρά της υιοθέτησης μιας απαγορευτικής προσέγγισης για τους καπνιστές ή για τους λιανοπωλητές και το έγκλημα». Το Εργατικό Κόμμα (που πλέον είναι αντιπολίτευση) έκανε λόγο για «υποχώρηση μπροστά στις μεγάλες καπνοβιομηχανίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ