Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ανησυχία για κινεζικές κινήσεις τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές»

«Οι Φιλιππίνες βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή ενάντια σε ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και διαβρώνουν την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος, επισκεπτόμενος την Καμπέρα, λίγα μόλις 24ωρα μετά από νέο «περιστατικό» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, για τμήματα της οποίας η Μανίλα εξακολουθεί να διαφιλονικεί με το Πεκίνο.

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία απόπειρα ξένης δύναμης να πάρει έστω και ένα τετραγωνικό εκατοστό της κυρίαρχης επικράτειάς μας», πρόσθεσε, ενώ έκρινε σκόπιμο να μιλήσει για «τρομακτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων εξέδωσε νέα επικριτική ανακοίνωση κατά της παρουσίας κινεζικών πολεμικών πλοίων στη διάρκεια περιπολίας φιλιππινέζικων σκαφών του Γραφείου Αλιείας και Υδάτινων Πόρων (BFAR) κοντά στον ύφαλο Scarborough, του οποίου την κυριότητα διεκδικούν Κίνα και Φιλιππίνες. Το φιλιππινέζικο σκάφος ήταν σε αποστολή για τη μεταφορά καυσίμων σε φιλιππινέζικα αλιευτικά πλοία στην περιοχή, όταν κινεζικά πλοία το εμπόδισαν, σύμφωνα με τη Μανίλα. Ο Φ. Μάρκος περιέγραψε την παρουσία κινεζικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή ως «ανησυχητική».

Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Αυστραλία, ο Μάρκος είπε ότι «σκοπεύω να λειτουργήσω ως γέφυρα που θα συνδέει περαιτέρω τα δύο δημοκρατικά θαλάσσια έθνη», ανακοινώνοντας ότι επίκειται και υπογραφή τριών διμερών συμφωνιών. Θυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες η Αυστραλία έγινε η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που «κλείνοντας» νέα αμυντική συμφωνία με τις Φιλιππίνες εξασφάλισε ουσιαστικά δικαιώματα πρόσβασης για πολεμικά πλοία της σε φιλιππινέζικα λιμάνια. Στην Αυστραλία αναμένεται την επόμενη βδομάδα και συνάντηση των χωρών της Ενωσης Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Κινητικότητα «Δυτικών» στην Πιονγιάνγκ

Στα βορειότερα της περιφέρειας, δημοσιεύματα καταγράφουν ότι Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Σουηδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρεσβείες στη Βόρεια Κορέα. Οπως μετέδωσε και το «Reuters», εκπρόσωποι του γερμανικού ΥΠΕΞ έκαναν πρόσφατα επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας και «επιθεώρησαν το έδαφος της γερμανικής πρεσβείας».

Από τη μεριά του βρετανικού ΥΠΕΞ, εκπρόσωπός του δήλωσε ότι «διαπραγματευόμαστε με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, μέσω της πρεσβείας στο Λονδίνο, προκειμένου να προετοιμαστούμε για την επίσκεψη της τεχνικής και διπλωματικής ομάδας στο εγγύς μέλλον». Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος της Σουηδίας για τις υποθέσεις της Κορεατικής Χερσονήσου, Πέτερ Σέμνεμπι, δήλωσε ότι η χώρα του ελπίζει να ξανανοίξει σχετικά σύντομα την πρεσβεία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ