ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επίθεση και εσωτερική ένταση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εκκληση ενότητας απηύθυνε η κυβέρνηση της «Χαμάς» προς τον παλαιστινιακό λαό, διαβεβαιώνοντας ότι θα διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες θανάτου του στελέχους των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, που σκοτώθηκε όταν ανατινάχτηκε το αυτοκίνητό του στην πόλη της Γάζας. Κατά πολλούς, το περιστατικό αυτό αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση.

Αρχικώς, επικράτησε η εντύπωση ότι ο Χαλίλ αλ Κούκα έγινε στόχος ισραηλινής «δολοφονίας ακριβείας». Λίγο αργότερα, όμως, στην κηδεία του, τα πνεύματα οξύνθηκαν και ένοπλοι των Επιτροπών αντάλλαξαν πυρά μεταξύ τους, χωριζόμενοι σε προσκείμενους στη «Φατάχ» και στη «Χαμάς», με τους δεύτερους να κατηγορούν τους πρώτους για τη δολοφονία Κούκα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν άλλοι 25. Η κυβέρνηση της «Χαμάς» καταδίκασε τα επεισόδια.

Λίγες ώρες νωρίτερα, καμικάζι μεταμφιεσμένος σε εβραίο προσκυνητή είχε επιβιβαστεί μετά από οτοστόπ σε αυτοκίνητο εβραίων εποίκων έξω από τον εποικισμό Κεντουμίμ. Σκοτώθηκαν εκτός του καμικάζι 4 έποικοι. Η Παλαιστινιακή Προεδρία καταδίκασε την επίθεση.

Αντίθετα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της «Χαμάς» κατέστησε σαφές ότι «μέλημα της κυβέρνησης δεν είναι να καταδικάσει ή να επικροτήσει. Το ζήτημα είναι ότι επιθέσεις σαν αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις απέναντι σε μια κατοχική δύναμη. Κανείς δε θέλει την αιματοχυσία».

Ανάλογη θέση υιοθετεί και ο πρωθυπουργός Ισμαΐλ Χανίγια, σε άρθρο που υπογράφει στη βρετανική «Γκάρντιαν». Ο Χανίγια τονίζει ότι η «Χαμάς» δε θα συνδιαλλαγεί με το Ισραήλ για να το αναγνωρίσει όσο αυτό δε δεσμεύεται για αποχώρηση από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» για εφαρμογή σκανδαλώδους πολιτικής «2 μέτρων και 2 σταθμών».

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξι θάνατοι, προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Το άτυχο μικρό παιδάκι, θύμα των τουρκικών δυνάμεων καταστολής

Associated Press

Το άτυχο μικρό παιδάκι, θύμα των τουρκικών δυνάμεων καταστολής
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Μια βόμβα που άγνωστοι είχαν τοποθετήσει σε κάδο απορριμμάτων κοντά σε στάση λεωφορείου εξερράγη χτες το απόγευμα στη συνοικία Κοτζαμουσταφαπασά της Ιστανμπουλ (Κωνσταντινούπολης), σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους 13. Ταυτόχρονα χτες γινόταν γνωστό ότι από τις σφοδρές ταραχές που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία οι νεκροί ανήλθαν σε έξι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών - ενός αγοριού επτά ετών, που έπεσε νεκρό από σφαίρες ανδρών της στρατοχωροφυλακής, και ενός αγοριού εννέα ετών. Παρεμβαίνοντας στην κρίση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, που αφ' υψηλού νουθετεί την Τουρκία να παραχωρήσει αστικοδημοκρατικές ελευθερίες πυροδοτώντας την παράνοια κύκλων του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, εξέφρασε «την ανησυχία της», διά στόματος εκπροσώπου του επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, για να συνεχίσει κάνοντας μια απίστευτη τοποθέτηση: «Είμαστε ενήμεροι για το σοβαρό πρόβλημα τρομοκρατίας στην περιοχή, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο»! Η υπογράμμιση δική μας: διότι, έτσι, η ΕΕ ουσιαστικά συνταυτίζεται με την πάγια τουρκική θέση ότι το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα συνιστά «τρομοκρατία»... Τώρα πώς ακριβώς οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν στην Αμεντ, στις επαρχίες Μπατμάν, Σίιρτ, Μαρντίν, Κιζίλτεπε, Νουσαϊμπίν, και αλλού, είναι συλλήβδην «τρομοκράτες» και η ΕΕ δικαιολογεί την αντιμετώπισή τους με σφαίρες, ρόπαλα, δακρυγόνα, κανόνια νερού, αύρες και θωρακισμένα, και οπλισμένους ως τα δόντια μασκοφορεμένους κομάντο στους δρόμους πόλεων, αυτό είναι κάτι που μόνο ο Ρεν το ξέρει.

Την «τρομοκρατία» δεσμεύτηκε να «πατάξει» ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρτι επιστρέψας από τη Συρία: οι ταραχές, είπε, αποτελούν «προσπάθεια της τρομοκρατίας να ανακτήσει το χαμένο της έδαφος», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην καταπολέμησή της. Και συνέχισε: «Η διοργάνωση παράνομων διαδηλώσεων είναι αδιανόητη. Κανείς δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Το βρίσκω λαθεμένο. Ακόμα και το να διατυπώνονται ερωτήσεις. Και δε θέλω να ακούσω τίποτα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Και κατέληξε, αναφερόμενος στους Κούρδους: «Αν κανείς περιμένει ότι θα διαπραγματευτεί μαζί μας, χάνει το χρόνο του».

Μάλιστα, ο Ερντογάν επιτέθηκε με απίστευτη σφοδρότητα στον Κούρδο δήμαρχο του Ντιάρμπακιρ, ο οποίος εκφράστηκε με μετριοπάθεια όσον αφορά τις διαδηλώσεις: «Ενας δήμαρχος που υπερασπίζεται τρομοκράτες... είναι κάθε άλλο παρά νομοταγής... Καλά θα κάνει να προσέχει τις εκφράσεις του».

Ο περί ου ο λόγος, ο δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ, καλούσε χτες τους διαδηλωτές να «επιστρέψουν στα σπίτια τους»...

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
Σχετικά με τη διαμαρτυρία για τη δολοφονική επίθεση στην Ιεριχώ

Με αφορμή την ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στην Ιεριχώ (στις 14 του Μάρτη) και την πολύωρη περικύκλωση και σφυροκόπημα της φυλακής της πόλης, που κατέληξε στη σύλληψη των εκεί κρατούμενων στελεχών του Λαϊκού Μετώπου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του, Αχμάντ Σααντάτ, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε τη νέα αυτή ισραηλινή βάρβαρη επίθεση, η οποία και δημοσιεύτηκε στον αθηναϊκό Τύπο. Η ανακοίνωση αυτή, όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στάλθηκε από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ ως διαμαρτυρία και στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα.

Την περασμένη βδομάδα ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Ραμ Αβιράμ, απέστειλε σχετική απαντητική επιστολή προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε αυτήν υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ «κάνει χρήση μιας κακόβουλης προπαγανδιστικής ρητορικής αγνοώντας σειρά βασικών δεδομένων»! Ακολούθως παραθέτει την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε στη συγκεκριμένη περίπτωση η ισραηλινή ηγεσία, η οποία καταλήγει στο γνωστό σκεπτικό ότι «το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αναζητήσει μόνο του τη δικαιοσύνη».

Εκτός, όμως, από αυτά, η επιστολή του Ισραηλινού πρέσβη, Ρ. Αβιράμ, επί της ουσίας, κατηγορεί την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ότι «βάσισε την επιστολή της σε ιδεολογικές θεωρήσεις και όχι σε γεγονότα» και κλείνει «ελπίζοντας να βρει (η ΚΕ του ΚΚΕ) κάποιο τρόπο να επανορθώσει»!!! Αν μη τι άλλο, η έμμεση απαίτηση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής αποτελεί προκλητική παρέμβαση στις θέσεις που υιοθετεί και υπερασπίζεται το ΚΚΕ στη χώρα του με γνώμονα τις ιδεολογικές του αρχές, τα δικαιώματα του κάθε λαού στην αυτοδιάθεση και στον αγώνα για ανεξαρτησία και τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Κι όλα αυτά, ενώ το Ισραήλ επί δεκαετίες αγνοεί επιδεικτικά το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ερμηνεύει τα πάντα κατά το δοκούν.

Για την αλήθεια των γεγονότων

Αξίζει να υπενθυμιστούν λίγα ...γεγονότα, όπως αναφέρει και ο Ρ. Αβιράμ. Το Σεπτέμβρη του 2001 ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αλί Μουστάφα, δολοφονήθηκε από ισραηλινό πύραυλο μέσα στο γραφείο του στη Ραμάλα. Ως πρόσχημα προβλήθηκε η γνωστή γενική επωδός περί «εμπλοκής του σε αντι-ισραηλινές επιθέσεις». Ας τονιστεί ότι το Λαϊκό Μέτωπο έχει εξαπολύσει επιθέσεις κυρίως κατά κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων, όχι κατά «αθώων πολιτών».

Λίγο καιρό μετά, το Λαϊκό Μέτωπο ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία (ως «απάντηση») του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεεβάμ Ζεεβί. Την άνοιξη του 2002, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακαταλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου, Αχμάντ Σααντάτ, και 5 στελέχη του, αναζητούν καταφύγιο στη Μουκάτα'α, έδρα του Γιάσερ Αραφάτ. Η Μουκάτα'α πολιορκείται.

Με παρέμβαση ΗΠΑ - Βρετανίας, επιτυγχάνεται συμφωνία λήξης της πολιορκίας και φυλάκισης των καταζητουμένων από το Ισραήλ σε παλαιστινιακή φυλακή, υπό αμερικανο-βρετανικό έλεγχο. Ο Σααντάτ και οι σύντροφοί του καταδικάζονται από στρατοδικείο για τη δολοφονία Ζεεβί. Ο Σααντάτ ως «ηθικός αυτουργός». Η κράτησή του χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική από το Ανώτατο Παλαιστινιακό Δικαστήριο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας της ζωής του από ισραηλινή επιδρομή, δεν τον απελευθερώνει. Σταδιακά, όμως, χαλαρώνουν οι απαγορεύσεις επικοινωνίας του με τον έξω κόσμο και τα ΜΜΕ και στις τελευταίες εκλογές του δόθηκε άδεια συμμετοχής, οπότε εκλέχτηκε βουλευτής. Ετσι, ο Πρόεδρος Αμπάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποφυλάκισής του. Ακολούθησε η αποχώρηση των Αμερικανο-βρετανών παρατηρητών από τη φυλακή λόγω, όπως υποστηρίζουν, των ελλιπών συνθηκών ασφαλείας, στις 14 του Μάρτη. Ακολούθησε μετά από 10 λεπτά η ισραηλινή εισβολή.

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν όχι μόνο στην αλήθεια των καταγγελιών του ΚΚΕ, αλλά συνηγορούν επίσης ότι η στάση του αυτή αποτελεί συστατικό στοιχείο της αλληλεγγύης του στον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό που υποφέρει χρόνια τώρα από την επιθετική πολιτική της ηγεσίας του Ισραήλ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ