Σάββατο 1 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επίθεση και εσωτερική ένταση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εκκληση ενότητας απηύθυνε η κυβέρνηση της «Χαμάς» προς τον παλαιστινιακό λαό, διαβεβαιώνοντας ότι θα διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες θανάτου του στελέχους των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, που σκοτώθηκε όταν ανατινάχτηκε το αυτοκίνητό του στην πόλη της Γάζας. Κατά πολλούς, το περιστατικό αυτό αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση.

Αρχικώς, επικράτησε η εντύπωση ότι ο Χαλίλ αλ Κούκα έγινε στόχος ισραηλινής «δολοφονίας ακριβείας». Λίγο αργότερα, όμως, στην κηδεία του, τα πνεύματα οξύνθηκαν και ένοπλοι των Επιτροπών αντάλλαξαν πυρά μεταξύ τους, χωριζόμενοι σε προσκείμενους στη «Φατάχ» και στη «Χαμάς», με τους δεύτερους να κατηγορούν τους πρώτους για τη δολοφονία Κούκα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν άλλοι 25. Η κυβέρνηση της «Χαμάς» καταδίκασε τα επεισόδια.

Λίγες ώρες νωρίτερα, καμικάζι μεταμφιεσμένος σε εβραίο προσκυνητή είχε επιβιβαστεί μετά από οτοστόπ σε αυτοκίνητο εβραίων εποίκων έξω από τον εποικισμό Κεντουμίμ. Σκοτώθηκαν εκτός του καμικάζι 4 έποικοι. Η Παλαιστινιακή Προεδρία καταδίκασε την επίθεση.

Αντίθετα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της «Χαμάς» κατέστησε σαφές ότι «μέλημα της κυβέρνησης δεν είναι να καταδικάσει ή να επικροτήσει. Το ζήτημα είναι ότι επιθέσεις σαν αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις απέναντι σε μια κατοχική δύναμη. Κανείς δε θέλει την αιματοχυσία».

Ανάλογη θέση υιοθετεί και ο πρωθυπουργός Ισμαΐλ Χανίγια, σε άρθρο που υπογράφει στη βρετανική «Γκάρντιαν». Ο Χανίγια τονίζει ότι η «Χαμάς» δε θα συνδιαλλαγεί με το Ισραήλ για να το αναγνωρίσει όσο αυτό δε δεσμεύεται για αποχώρηση από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» για εφαρμογή σκανδαλώδους πολιτικής «2 μέτρων και 2 σταθμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ