Σάββατο 1 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Συμβιβαστικά» ανένδοτος ο Σιράκ

Ανακοίνωσε την προώθηση του «Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης», παρουσιάζοντας ως «υποχωρήσεις» δύο τροποποιήσεις που είχε προτείνει η Ενωση Εργοδοτών!

Χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Βαστίλλης, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Σιράκ, που έγινε προσπάθεια να απωθηθούν από την αστυνομία

Associated Press

Χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Βαστίλλης, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Σιράκ, που έγινε προσπάθεια να απωθηθούν από την αστυνομία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την εφαρμογή του νομοσχεδίου για την απασχόληση των νέων ανακοίνωσε, διά μέσου του πολυαναμενόμενου διαγγέλματός του, ο Γάλλος Πρόεδρος. Συμπλήρωσε ότι θα αξιοποιήσει μέρος του 10ημέρου χρονικού περιθωρίου που του δίνεται από το Σύνταγμα μέχρι να υπογράψει το νομοσχέδιο, προκειμένου να υιοθετηθούν δύο τροποποιήσεις.

Αυτές συνίστανται στη μείωση της δοκιμαστικής περιόδου κατά την οποία επιτρέπεται στον εργοδότη να απολύσει χωρίς αποζημίωση τον προσληφθέντα μέχρι 26 χρόνων από δύο σε ένα χρόνο και στην πρόσθεση της ρητής υποχρέωσης του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση, κάτι που δεν προβλέπεται στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τα δύο αυτά σημεία είχαν παρουσιαστεί ως «συμβιβαστικές προτάσεις» από την ίδια την Ενωση Εργοδοτών - MEDEF -, πριν από δύο βδομάδες, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ντε Βιλπέν.

Ο Ζακ Σιράκ αφιέρωσε μεγάλο μέρος του διαγγέλματός του στην προσπάθειά του να πείσει ότι «συμμερίζεται πλήρως την αγωνία και την αναστάτωση της νεολαίας» και ότι κατανοεί «τη δύσκολη θέση που βρίσκεται εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας». Χαρακτήρισε «τρομακτικό» το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες δεν προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους «εξαιτίας της έλλειψης ευελιξίας», επιλέγοντας ακόμη και να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες χώρες. «Ηρθε η ώρα να προχωρήσουμε, οφείλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να σταματήσει αυτή η κατάσταση», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ηλεκτρισμένο κλίμα

Το διάγγελμα Σιράκ υποδέχτηκαν με γιουχαρίσματα φοιτητές και μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Βαστίλλης από νωρίς το απόγευμα. Το πρωί, χτες, οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις κάλεσαν σε συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων μισή ώρα πριν από την έναρξη του διαγγέλματος. Είχε προηγηθεί και η κοινή ανακοίνωση 10 κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΚΚ Γαλλίας, οι Πράσινοι, η τροτσκιστική Λίγκα κ.ά., που έθεταν ως προϋπόθεση του οποιουδήποτε νέου διαλόγου για το θέμα της ανεργίας, την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αμέσως μετά το τέλος του διαγγέλματος, τα πνεύματα ήταν εξαιρετικά τεταμένα, ιδιαίτερα στο Παρίσι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιπλέον νεολαία συνέρρεε στα σημεία συγκέντρωσης. Οι ηγεσίες των συνδικάτων απηύθυναν έκκληση για ηρεμία και κάλεσαν σε παλλαϊκή συμμετοχή στην απεργία και τις κινητοποιήσεις της Τρίτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποχώρηση υπό το βάρος των κινητοποιήσεων (2006-04-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση (2006-04-09 00:00:00.0)
Εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές πλημμύρισαν τους δρόμους (2006-04-05 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με γενική απεργία και νέες διαδηλώσεις (2006-03-21 00:00:00.0)
Μαχητικές διαμαρτυρίες των Γάλλων κτηνοτρόφων (1996-08-31 00:00:00.0)
Επιβεβαίωση της στενής συνεργασίας (1996-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ