ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Θερίζει και τα παιδιά η φτώχεια

Το 20% των παιδιών εμφανίζεται κατά μέσο όρο να διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας

Μικρά παιδιά βιώνουν τη βαρβαρότητα της φτώχειας από πολύ νωρίς
Μικρά παιδιά βιώνουν τη βαρβαρότητα της φτώχειας από πολύ νωρίς
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την παιδική φτώχεια στην ΕΕ «ανακάλυψε» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βελγική Προεδρία της ΕΕ, που, σε ανακοίνωσή τους, αναγγέλλουν τη διοργάνωση «ευρωπαϊκής διάσκεψης» για την αντιμετώπιση του φαινομένου στο Βέλγιο στις 2 και 3 Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ΕΕ υπάρχουν 100 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας έως 18 ετών, εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια ζουν στα όρια της φτώχειας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στις συνθήκες της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης. Στοιχεία τα οποία είναι ακόμα πιο απογοητευτικά, εάν εξεταστούν κατά κράτος - μέλος ξεχωριστά, δεδομένου ότι υπάρχουν χώρες στις οποίες οι αριθμοί ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΕ, που κυριαρχεί.

Την ίδια στιγμή, που η ΕΕ προωθεί σωρεία αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, τσακίζοντας τη λαϊκή οικογένεια, εμφανίζεται να «ανησυχεί» για το μέλλον των παιδιών της Ευρώπης, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, λόγω των πολιτικών επιλογών της ΕΕ και να αναζητά δήθεν λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο και αυτά τα παιδιά να μην αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, και το ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης της ζωής τους σε συνθήκες φτώχειας.

Η διάσκεψη, που, όπως αναμένεται, θα περιγράψει το πρόβλημα, θα επιχειρήσει να αθωώσει την ΕΕ και τις πολιτικές της που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ευθύνονται για την κατάσταση και τη συνεχιζόμενη όξυνσή της, θα έχει 300 συμμετέχοντες από εθνικές διοικήσεις, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες και ευρωπαϊκούς φορείς.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ζωντανή η ανάμνηση του σταχανοφικού κινήματος

Στην ουκρανική πόλη Τορέζε, όπου ο Αλεξέι Σταχάνοφ έζησε τα τελευταία 20 χρόνια του, έγιναν αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας προς τιμή του, με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών.

Πριν 75 χρόνια, τη νύχτα από τις 30 στις 31 Αυγούστου του 1935 ο ανθρακωρύχος Αλεξέι Σταχάνοφ κατέρριψε το ρεκόρ εξόρυξης κάρβουνου και τιμήθηκε σαν «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας». Κατά τη διάρκεια 5 ωρών και 45 λεπτών ο Αλεξέι Σταχάνοφ, μαζί με τους δύο βοηθούς του, εξόρισε 102 τόνους κάρβουνου, ξεπερνώντας τις νόρμες παραγωγής κατά 14 φορές (η μηνιαία παραγωγικότητα του ανθρακωρύχου την περίοδο 1929 - 1930 ήταν 83 τόνοι).

Το κατόρθωμα του Σταχάνοφ πέρασε στην Ιστορία και με την καθοδήγηση του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων πήρε τις διαστάσεις ενός μεγάλου κινήματος, που αγκάλιασε ολόκληρη τη Σοβιετική Ενωση, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας της δουλειάς, προς όφελος της σοβιετικής κοινωνίας, με τη χρήση νέων μεθόδων και τεχνικών μέσων. Το «σταχανοφικό κίνημα» οδήγησε στη μαζική σοσιαλιστική άμιλλα, στην οποία δραστηριοποιήθηκαν εκατομμύρια εργαζόμενοι και νεολαία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σοσιαλισμού, κάνοντας τη σοβιετική πατρίδα τους, μέσα σε λίγες δεκαετίες, παγκόσμια υπερδύναμη.

Οι σημερινές αστικές αρχές, τόσο στη Ρωσία, όσο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Σταχάνοφ, την Ουκρανία, διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων αυτή τη μέρα, που τη γιορτάζουν ως «Ημέρα του ανθρακωρύχου», προσπαθώντας, όσο μπορούν ν' «απονευρώσουν» τη λαϊκή μνήμη από το κύμα της σοσιαλιστικής άμιλλας του σταχανοφισμού.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Στο επίκεντρο το μέλλον της Κασπίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία ενεργά συμμετέχει στην επεξεργασία της Συμφωνίας για το νομικό καθεστώς της Κασπίας. Αναμένεται πως το συγκεκριμένο ντοκουμέντο θα υπογραφεί στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, κατά την επίσκεψη που θα κάνει ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μέσα στο Σεπτέμβρη.

Ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε πως «η Ρωσία συμφώνησε με το Αζερμπαϊτζάν και το Καζαχστάν για το μοίρασμα του βυθού της Κασπίας. Ομως ο υδάτινος κι ο εναέριος χώρος στην περιοχή αυτή ακόμα δεν έχει μοιραστεί. Ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο της συμφωνίας για το νομικό καθεστώς της Κασπίας». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως η έγκριση της συμφωνίας είναι επίκαιρη, επειδή «ήδη σχεδόν 20 χρόνια στην περιοχή της Κασπίας συνυπάρχουν τρία νέα κράτη» κι απαιτείται μια συμφωνία που θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα όλων των χωρών της Κασπίας.

Στη συνέντευξη Τύπου με τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν, ο Σ. Λαβρόφ ανέφερε πως το βασικό θέμα της προσεχούς επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο Αζερμπαϊτζάν θα είναι η υπογραφή Συμφωνίας για τα κρατικά σύνορα των δύο χωρών, καθώς και της Συμφωνίας για την αποτελεσματική εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του ποταμού Σαμούρ. «Θεωρούμε το Αζερμπαϊτζάν ως σημαντικό στρατηγικό μας εταίρο στο Νότιο Καύκασο και στην περιοχή της Κασπίας θάλασσας. Οι σχέσεις μας βρίσκονται σε άνοδο. Είναι πολύπλευρες και γι' αυτό στη συνάντηση των δύο ηγετών θα εξεταστεί όλο το φάσμα των σχέσεων», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός, επίσης, δήλωσε πως η συμφωνία της 49χρονης παραμονής της ρωσικής βάσης στο έδαφος της Αρμενίας, που υπογράφτηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντ. Μεντβέντεφ στο Ερεβάν στις 20 Αυγούστου, δε θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Οπως σημείωσε, ο βασικός στόχος της βάσης είναι η εξασφάλιση των συμφερόντων της Ρωσίας, καθώς και η διατήρηση της σταθερότητας στο Νότιο Καύκασο και στην περιοχή της Κασπίας.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Αράζ Αζίμοφ, εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να διευρύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Μιλώντας για την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την παραμονή της ρωσικής βάσης στο έδαφος της Αρμενίας, ο Α. Αζίμοφ σημείωσε πως το συγκεκριμένο θέμα είναι υπόθεση των δύο κρατών και δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχίες στο Αζερμπαϊτζάν.


Ι.Π.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέσεις στη Σερβία για το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ προειδοποίησε χτες τη Σερβία να μην αμφισβητήσει το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις αρχές του Σεπτέμβρη. Το Βελιγράδι έχει καταθέσει προς συζήτηση στη ΓΣ του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης χαρακτηρίζοντας την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου «απαράδεκτη» και ζητά παραπέρα διαβουλεύσεις. Ο Χέιγκ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «B-92TV» υποστήριξε πως αν το Βελιγράδι επανεξετάσει την απόφαση ή αν την τροποποιήσει ύστερα από διαβουλεύσεις με την ΕΕ, τότε θα βοηθήσει τη Σερβία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση... Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά τις παρόμοιες υποδείξεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γουίντο Βέστερβαλε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα, αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008 συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντησή του με τον Χέιγκ, σημείωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη για ένα «συμβιβασμό» ώστε το έγγραφο «να γίνει αποδεκτό τόσο για τη Σερβία όσο και για τη διεθνή κοινότητα». Υπογράμμισε ωστόσο πως «δεν μπαίνει ζήτημα συμβιβασμού» η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από το Βελιγράδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ