Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Στο επίκεντρο το μέλλον της Κασπίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία ενεργά συμμετέχει στην επεξεργασία της Συμφωνίας για το νομικό καθεστώς της Κασπίας. Αναμένεται πως το συγκεκριμένο ντοκουμέντο θα υπογραφεί στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, κατά την επίσκεψη που θα κάνει ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μέσα στο Σεπτέμβρη.

Ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε πως «η Ρωσία συμφώνησε με το Αζερμπαϊτζάν και το Καζαχστάν για το μοίρασμα του βυθού της Κασπίας. Ομως ο υδάτινος κι ο εναέριος χώρος στην περιοχή αυτή ακόμα δεν έχει μοιραστεί. Ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο της συμφωνίας για το νομικό καθεστώς της Κασπίας». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως η έγκριση της συμφωνίας είναι επίκαιρη, επειδή «ήδη σχεδόν 20 χρόνια στην περιοχή της Κασπίας συνυπάρχουν τρία νέα κράτη» κι απαιτείται μια συμφωνία που θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα όλων των χωρών της Κασπίας.

Στη συνέντευξη Τύπου με τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν, ο Σ. Λαβρόφ ανέφερε πως το βασικό θέμα της προσεχούς επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο Αζερμπαϊτζάν θα είναι η υπογραφή Συμφωνίας για τα κρατικά σύνορα των δύο χωρών, καθώς και της Συμφωνίας για την αποτελεσματική εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του ποταμού Σαμούρ. «Θεωρούμε το Αζερμπαϊτζάν ως σημαντικό στρατηγικό μας εταίρο στο Νότιο Καύκασο και στην περιοχή της Κασπίας θάλασσας. Οι σχέσεις μας βρίσκονται σε άνοδο. Είναι πολύπλευρες και γι' αυτό στη συνάντηση των δύο ηγετών θα εξεταστεί όλο το φάσμα των σχέσεων», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός, επίσης, δήλωσε πως η συμφωνία της 49χρονης παραμονής της ρωσικής βάσης στο έδαφος της Αρμενίας, που υπογράφτηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντ. Μεντβέντεφ στο Ερεβάν στις 20 Αυγούστου, δε θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Οπως σημείωσε, ο βασικός στόχος της βάσης είναι η εξασφάλιση των συμφερόντων της Ρωσίας, καθώς και η διατήρηση της σταθερότητας στο Νότιο Καύκασο και στην περιοχή της Κασπίας.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Αράζ Αζίμοφ, εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να διευρύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Μιλώντας για την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την παραμονή της ρωσικής βάσης στο έδαφος της Αρμενίας, ο Α. Αζίμοφ σημείωσε πως το συγκεκριμένο θέμα είναι υπόθεση των δύο κρατών και δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχίες στο Αζερμπαϊτζάν.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ