Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Παρωδία» τα διαγγέλματα της δήθεν αποχώρησης

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το «τέλος των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ» αναμενόταν να κηρύξει, με τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά χθες βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, επιδιώκοντας, με τον τρόπο αυτό και ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο σε λίγες βδομάδες, να αποδείξει ότι «πέτυχε το στόχο» που είχε θέσει προεκλογικά ως προς το Ιράκ. Παρεμπιπτόντως, βέβαια, 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες, άκρως μάχιμοι, παραμένουν στο Ιράκ και θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις αν και επισήμως, φέρουν τον τίτλο των «συμβούλων των ιρακινών δυνάμεων».

Βέβαια, όλα αυτά, δεν εμπόδισαν τον δωσίλογο υπηρεσιακό Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, που είχε αγαστή συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις, να διακηρύξει, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, την «ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία» της χώρας, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «πλέον το Ιράκ είναι σε ισότιμη θέση με τις ΗΠΑ». Μια αποστροφή που, όπως μετέδιδαν ακόμη και τα κυρίαρχα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν έχει πολλούς θιασώτες μεταξύ του ιρακινού λαού, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που δήλωναν ότι «όσο υπάρχει έστω και ένας Αμερικανός στρατιώτης στη χώρα, το Ιράκ δεν είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο».

Ο Μάλικι, στο διάγγελμά του, προσπάθησε να κατευνάσει τις έντονες ανησυχίες περί κλιμάκωσης της βίας λόγω της απουσίας των Αμερικανών στρατιωτών από τους δρόμους, υποστηρίζοντας ότι «οι ιρακινές δυνάμεις έχουν την ικανότητα να προστατεύσουν πλήρως τη χώρα». Ούτε σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι Ιρακινοί, πάντως, πόσο μάλλον που μόνο τις πρώτες βδομάδες του Αυγούστου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 85 άνθρωποι σε βομβιστικές επιθέσεις στα δυτικά της χώρας. Στις εκδηλώσεις «αποχώρησης», παρευρίσκεται και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν με στόχο να πιέσει περαιτέρω για σχηματισμό, επιτέλους, κυβέρνησης μετά από έξι μήνες πολιτικού κενού.

Χαμηλούς τόνους αναμενόταν να τηρήσει στο διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος. Τουλάχιστον αυτό ήταν το στίγμα, που έδωσε με τις δηλώσεις του, χθες, κατά την επίσκεψή του στη στρατιωτική βάση Φορτ Μπλις, στο Τέξας, «για να ευχαριστήσει τον αμερικανικό στρατό για την προσφορά του». Ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας ανάλογη δήλωση του υπουργού Αμυνας Γκέιτς, υποστήριξε ότι «δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες. Πολλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη για να γίνει το Ιράκ πραγματικός μας συνεργάτης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ