Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχίζει, σήμερα, το αμερικανικό διαπραγματευτικό σόου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Αρχίζουν, σήμερα, με ορισμένες τυμπανοκρουσίες από πλευράς ΗΠΑ και με χαμηλές προσδοκίες από πλευράς συμμετεχόντων, οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, για την πραγματοποίηση των οποίων πίεσε αφόρητα η Ουάσιγκτον. Σήμερα, αναμένεται μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στο Λευκό Οίκο, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, όπου θα παρευρεθούν, επίσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλλα, τους οποίους, η Ουάσιγκτον, είναι προφανές ότι επιδιώκει να αξιοποιήσει ως «διαμεσολαβητικό μοχλό πίεσης» προς την παλαιστινιακή πλευρά. Η κανονική «πρώτη» των συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη υπό ...το «συντονισμό» της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Καθ' οδόν, προς Ουάσιγκτον, ο Αμπάς επανέλαβε ότι «αν δεν υπάρξει ισραηλινή παράταση στο πάγωμα του εποικισμού, δεν μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες». Συμπλήρωσε, δε, ότι «αν οι συζητήσεις αρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν, στα τέλη 2008, τότε το χρονικό διάστημα του ενός χρόνου που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση των επαφών, είναι επαρκές». Ο Νετανιάχου, βέβαια, δεν έχει δεσμευτεί σε καμία «παράταση του παγώματος του εποικισμού» και δεν έχει ταχθεί υπέρ «μιας συζήτησης εφ' όλης της ύλης», απορρίπτοντας τα οποιαδήποτε σημεία έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.

Ο Αμπάς, πάντως, δήλωνε ότι «θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν σαφείς προτάσεις για τα ζητήματα που διχάζουν τις δύο πλευρές». Αντίθετα, δε σχολίασε τις πληροφορίες περί μυστικής του συνάντησης, την Κυριακή, στο Αμμάν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, με θέμα τις συνομιλίες. Αναλόγως έπραξε και ο Ισραηλινός υπουργός.

Μποϊκοτάζ και επίθεση

Με ανοιχτή επιστολή τους, περισσότεροι από 150 Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να ξαναδώσουν διάλεξη ή να εργαστούν στους εποικισμούς, εκτιμώντας ότι «προκαλούν σοβαρή ζημιά στο Ισραήλ και στην όποια προσπάθεια επίτευξης ειρήνης με τους Παλαιστινίους». Στην επιστολή, υπογραμμίζεται η συμφωνία των ακαδημαϊκών με την ανάλογη στάση που γνωστοποίησαν καλλιτέχνες και αναφέρεται ρητώς η λέξη «κατοχή», κάτι που δε συνηθίζεται εντός Ισραήλ. Η νέα αυτή έκφραση διαμαρτυρίας προκάλεσε έντονες κυβερνητικές αντιδράσεις, που μιλούσαν για «υπόσκαψη» της ισραηλινής θέσης διεθνώς σε κρίσιμη συγκυρία.

Το εκρηκτικό κλίμα δυναμίτισε περαιτέρω η επίθεση Παλαιστινίου ενόπλου, αργά χτες το απόγευμα, κατά αυτοκινήτου εποίκων του Μπέιτ Χαγκάι, έξω από τη Χεβρώνα. Σκοτώθηκαν δύο ζευγάρια εποίκων και μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης, ούτε αντίδραση από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος, θεωρητικώς, είχε λάβει μέτρα στην «εύφλεκτη» πόλη, για να αποτραπούν «επεισόδια που θα υποσκάψουν τις συνομιλίες της Ουάσιγκτον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ