Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επιμένει στις απελάσεις Ρομά η κυβέρνηση

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._

Ενώ συνεχίζονται οι «διαφωνίες» στους κόλπους της κυβέρνησης Σαρκοζί, κυρίως για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης απέλασης χιλιάδων Ρομά παρά για την ίδια την απόφαση, ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιερ Λελούς, βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να «εκθέσει» τις σχετικές απόψεις του Παρισιού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ζήτημα που τέθηκε, και εδώ, δεν ήταν η ουσία της απόφασης και το αντιδραστικό σκεπτικό της αλλά το κατά πόσο «είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο που προβλέπει ελεύθερη μετακίνηση πολιτών μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

Στις...«εξηγήσεις» ενώπιον των Επιτρόπων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ο Μπεσόν επανέλαβε τις γνωστές γαλλικές θέσεις περί «δικαιώματος των κρατών να προστατεύουν την ασφάλεια των πολιτών τους και να μην ανέχονται την παρανομία και την παράβαση της νομοθεσίας» και άλλα συναφή. Οι Επίτροποι αναμένεται να εκφράσουν την άποψή τους εντός των επομένων ημερών. Πάντως, δικαστήριο της Λιλ στη Γαλλία, όπου προσέφυγαν γαλλικές οργανώσεις, έκρινε παράνομη την απέλαση επτά Ρομά. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Σαρκοζί, προϊδεάζοντας για περαιτέρω σκλήρυνση των αντιδραστικών μέτρων, άρχισε χθες να διαρρέει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ποινικοποίησης της «επιθετικής επετείας»(!), χωρίς, φυσικά, κανείς να μπορεί να εκτιμήσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Διπλωματική ένταση με Μπρούνι

Την έντονη δυσφορία τους εξέφρασαν το Παρίσι, αλλά και η Ρώμη (πρωτεύουσα της γενέτειράς της) προς την ιρανική ηγεσία για τα υβριστικά σχόλια ιρανικής εφημερίδας κατά της Κάρλα Μπρούνι, συζύγου του Γάλλου Προέδρου. Η Μπρούνι χαρακτηρίστηκε «πόρνη για την ανήθικη προσωπική της ζωή» και δεν έλειψαν οι προτροπές «για να πεθάνει». Αφορμή στάθηκε η υποστήριξη της Μπρούνι στην Ιρανή Σακινέ Μοχαμαντί Αστιανί που έχει καταδικαστεί στην βάρβαρη ποινή του ισλαμικού νόμου, σε «θάνατο διά λιθοβολισμού» για μοιχεία σε βάρος του αποθανόντος συζύγου της και πιθανή συμμετοχή της στον θάνατό του. Η ιρανική ηγεσία πήρε αποστάσεις από τα υβριστικά σχόλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ