ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατηγορεί την κοσοβάρικη κυβέρνηση για σχέδια εκδίωξης των Σέρβων

Συνάντηση Βούτσιτς με εκπροσώπους ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ ετοιμάζεται να ανακοινώσει «τι ζητάμε και τι περιμένουμε»

Νέα εμπόδια στην ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προσθέτει η ένταση που κλιμακώνεται ξανά στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου ύστερα και από το κλείσιμο σερβικών υπηρεσιών και οργανισμών, στο οπoίο προχώρησε η κυβέρνηση Κούρτι αλλά και τις διαμαρτυρίες Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο που συνεχίζονται, με το Βελιγράδι να κατηγορεί την κοσοβάρικη ηγεσία για σχέδια «καταστροφής του σερβικού λαού».

Με φόντο τις συλλήψεις Σέρβων στη βόρεια Μιτρόβιτσα (έναν από τους δήμους του βόρειου Κοσόβου όπου πλειοψηφούν συντριπτικά οι Σέρβοι), ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε την Τρίτη συναντήσεις με τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα, Κρίστοφερ Χιλ, και τον ειδικό απεσταλμένο για τον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, καταγγέλλοντας ότι «ο Κούρτι θέλει μόνο την καταστροφή και την εκδίωξη του σερβικού λαού».

Ανακοίνωσε δε ότι μέσα στο επόμενο 48ωρο θα ανακοινώσει και μέσα από παρέμβαση στη σερβική Βουλή «τι ζητάμε και τι περιμένουμε (στη Σερβία)», αναδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις θα δώσουν νέα ορμή και στο ευρύτερο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι για την επιρροή στην περιοχή. «Πρέπει να πολεμήσουμε για τη Σερβία στην παγκόσμια σκηνή, να αναζητήσουμε συμμάχους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχουμε αυτό», είπε. Υποστήριξε δε ότι παρά τις προκλήσεις της Πρίστινας «η Ευρώπη και οι χώρες του "Quint" (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία) δίνουν μόνο υποσχέσεις λεκτικές».

Η δε πρόεδρος του σερβικού Κοινοβουλίου, Αννα Μπρνάμπιτς, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη... Η διπλωματία κάνει τη δουλειά της, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μάχεται και σύντομα θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», συμπληρώνοντας ότι πλέον είναι σαφές σε όλους πως ο μοναδικός στόχος του Κούρτι ήταν να εκδιώξει όλους τους Σέρβους από το έδαφος της νότιας επαρχίας της Σερβίας (το Κόσοβο) για να δημιουργήσει ένα εθνικά καθαρό λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ανησυχία για την αυξανόμενη διείσδυση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, στη διάρκεια επίσκεψής του στα Σκόπια. Μετά από συνάντηση με τον ομόλογό του, Τίμτσο Μουτσούνσκι, κάλεσε σε διευθέτηση των «ανεπίλυτων ζητημάτων» ώστε «να γίνουν σεβαστά τα ευρωπαϊκά ενταξιακά δικαιώματα», εκτιμώντας ότι «αν δεν το κάνουμε αυτό θα υπάρχει κάποιος άλλος που θα θελήσει να μας αντικαταστήσει, εννοώ τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα μέρη του κόσμου, εννοώ την Τουρκία». Δήλωσε δε πολιτικά πεπεισμένος ότι «τα Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ», καλώντας «να τείνουμε το χέρι σε εκείνους τους λαούς που θέλουν να είναι μαζί μας».

Ο Ταγιάνι αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην «εκκρεμότητα» που παραμένει ανάμεσα σε Σκόπια και Σόφια, καθώς η πρώτη πλευρά δεν έχει αναθεωρήσει ακόμα το Σύνταγμά της για να αναγνωρίζει επίσημα «βουλγαρική μειονότητα» στη χώρα και να αρθεί οριστικά το βέτο της δεύτερης στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Το κόμμα VMRO-PMNE - που πλέον κυβερνά στη Βόρεια Μακεδονία - ζητά ουσιαστικά επαναδιαπραγμάτευση σχετικής διμερούς συμφωνίας, ενώ τη ρευστότητα εντείνει και η πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία (που οδεύει ξανά σε νέες βουλευτικές εκλογές), με ζητούμενο και το αν η αναθεώρηση θα γίνει πριν ή μετά την επίσημη έναρξη της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων. Ολα αυτά στο πλαίσιο γενικότερων ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Κίνας - Ρωσίας για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και των εμπορικών κόμβων στην περιοχή.

Στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος του Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Βούτσιτς επέδειξε χτες σε κάθε περίπτωση την ετοιμότητα να ενισχύσει τις σχέσεις της και με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ενώ το μακέλεμα του Παλαιστινιακού λαού δυναμώνει.

Υποδεχόμενος τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτζογκ, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, ο Βούτσιτς δήλωσε: «Συζητήσαμε όλα τα σημαντικά θέματα, τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας», ξεχωρίζοντας ειδική συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για «την καινοτομία, την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τον τομέα Τεχνολογίας Πληροφοριών Επικοινωνίας».

Μίλησε για «αρκετές συμφωνίες» που θα υπάρξουν και χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου το συντομότερο δυνατό».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Τα μέλη του θα χρησιμοποιούν κοινό αλφάβητο

Μέχρι τώρα Καζακστάν και Κιργιστάν χρησιμοποιούν το κυριλλικό

Από τη συνάντηση στο Μπακού
Από τη συνάντηση στο Μπακού
Στη χρήση κοινού αλφάβητου, που θα το αποτελούν 34 γράμματα, κατέληξαν εκπρόσωποι των μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (TDT - Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν) κατά τη συνεδρίαση ειδικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για το θέμα.

Η (τρίτη) σχετική συνεδρίαση της επιτροπής ολοκληρώθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, μετά από διήμερες εργασίες, με τη «συμβολή του Συνδέσμου Τουρκικής Γλώσσας», όπως μετέδωσαν και τουρκικά ΜΜΕ (TDK).

Εκπρόσωποι της «Τουρκικής Ακαδημίας» (που ίδρυσε το TDK) ανακοίνωσαν ότι «ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση των εργασιών για το κοινό σχέδιο αλφάβητου για τις τουρκικές γλώσσες, επωφελούμενοι από τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν στον τομέα αυτό και τη διετή εμπειρία της επιτροπής».

Στη διάρκεια των συζητήσεων εξετάστηκε η χρήση κοινού αλφάβητου, που θα βασίζεται στα λατινικά.

Μέχρι τώρα Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Ουζμπεκιστάν χρησιμοποιούσαν το λατινικό αλφάβητο, ενώ το Καζακστάν και το Κιργιστάν το κυριλλικό. Οι εκπρόσωποι της Ακαδημίας ανέφεραν ότι η πρόταση που υπερψηφίστηκε αφορά ένα κοινό τουρκικό αλφάβητο με 34 γράμματα, εκ των οποίων καθένα «αντιπροσωπεύει διαφορετικά φωνήματα που απαντώνται στις τουρκικές γλώσσες».

Στο μεταξύ, την προτεραιότητα που δίνει η τουρκική αστική τάξη στην αναβάθμιση του ρόλου της στην Κεντρική Ασία δείχνει και η πρώτη συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, μαζί με τους επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών από Τουρκία και Ουζμπεκιστάν, στην Τασκένδη.

Είναι η πρώτη διμερής συνάντηση με τέτοιο αντικείμενο, ενώ πηγές της τουρκικής κυβέρνησης σημείωναν στη «Χουριέτ» ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα εξεταστεί και η οικονομική συνεργασία.

ΛΙΒΥΗ
Η Τουρκία αρνήθηκε ξανά έλεγχο από την αποστολή «Irini»

Η Αγκυρα αρνήθηκε τη διενέργεια ελέγχου στο τουρκικό εμπορικό σκάφος «MV Matilde A», ενώ έπλεε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, από πλοίο της ευρωενωσιακής ναυτικής αποστολής «Irini», χωρίς την παραμικρή επίπτωση πλην της καταγραφής του γεγονότος. Η συγκεκριμένη αποστολή, δήθεν για τον έλεγχο των διακινητών και της τήρησης του «εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», είναι το πρόσχημα του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού για να έχει πάτημα στην περιοχή, όπου συνέβαλε στο να καταστραφούν χώρες και να διευρυνθούν τα καραβάνια των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών.

«Η Τουρκία την Κυριακή πάλι απέρριψε αίτημα επιθεώρησης του πλοίου "MV Matilde A" σύμφωνα με την απόφαση 2292 του 2016 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», ανέφερε η ανακοίνωση της «Irini» με ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ».

Πρόκειται για τη δωδέκατη φορά που η Τουρκία αρνείται επιθεώρηση σε εμπορικό σκάφος της για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις πιθανής μεταφοράς όπλων ή και στρατευμάτων, με επιχείρημα την υπονόμευση της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Α. Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη. Μέχρι σήμερα πάντως η Τουρκία διατηρεί χιλιάδες στρατιώτες και περίπου 7.000 Σύρους φιλότουρκους μισθοφόρους (μέσω της τουρκικής μισθοφορικής εταιρείας SADAT) κυρίως στη δυτική Λιβύη, στην υπηρεσία της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά.

Από την έναρξη της «Irini» εμφανίζεται να έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε πάνω από 1.000 «ύποπτα» πλοία.

Στενότερες οι σχέσεις Λιβύης - Κίνας

Στο μεταξύ, λιβυκά ΜΜΕ επεσήμαναν χτες τις στενότερες σχέσεις της χώρας με την Κίνα, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης σινο-αφρικανικής Συνόδου Κορυφής στο Πεκίνο υπεγράφη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης με την Κίνα, ενώ πληροφορίες της εφημερίδας «Libya Observer» ανέφεραν και αναβάθμιση των σινο-λιβυκών σχέσεων σε «στρατηγικές», μέσω της υπογραφής συμφωνίας για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε εμπόριο, επενδύσεις, εκβιομηχάνιση και εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.

ΤΥΦΩΝΑΣ «ΓΙΑΓΚΙ»
Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα

Μόνο στο Βιετνάμ χτες οι νεκροί από το φονικό πέρασμα του τυφώνα «Γιάγκι» έφταναν τους 140 και οι αγνοούμενοι ξεπερνούσαν τους 70, μετά από κατολίσθηση στην επαρχία Λάο Κάι.

Στο Ανόι ανέβηκε πολύ η στάθμη του Ερυθρού Ποταμού, με πολλούς να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πλημμύρες μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους από τον «Γιάγκι» έπληξαν επίσης περιφέρειες της Μιανμάρ, του Λάος και της Ταϊλάνδης, προκαλώντας και θύματα.

Στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης 9.000 οικογένειες είχαν παγιδευτεί από την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

ΜΜΕ έκαναν λόγο για μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι τυφώνες στην περιοχή σχηματίζονται πλέον πιο κοντά στις ακτές, ενισχύονται γρηγορότερα και παραμένουν περισσότερο πάνω από τη ξηρά, λόγω αλλαγών στο κλίμα, κάτι που κάνει επιτακτικά αναγκαίο να παίρνονται από τα κράτη έγκαιρα μέτρα πρόληψης και προστασίας των πληθυσμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ