Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Η Τουρκία αρνήθηκε ξανά έλεγχο από την αποστολή «Irini»

Η Αγκυρα αρνήθηκε τη διενέργεια ελέγχου στο τουρκικό εμπορικό σκάφος «MV Matilde A», ενώ έπλεε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, από πλοίο της ευρωενωσιακής ναυτικής αποστολής «Irini», χωρίς την παραμικρή επίπτωση πλην της καταγραφής του γεγονότος. Η συγκεκριμένη αποστολή, δήθεν για τον έλεγχο των διακινητών και της τήρησης του «εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», είναι το πρόσχημα του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού για να έχει πάτημα στην περιοχή, όπου συνέβαλε στο να καταστραφούν χώρες και να διευρυνθούν τα καραβάνια των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών.

«Η Τουρκία την Κυριακή πάλι απέρριψε αίτημα επιθεώρησης του πλοίου "MV Matilde A" σύμφωνα με την απόφαση 2292 του 2016 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», ανέφερε η ανακοίνωση της «Irini» με ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ».

Πρόκειται για τη δωδέκατη φορά που η Τουρκία αρνείται επιθεώρηση σε εμπορικό σκάφος της για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις πιθανής μεταφοράς όπλων ή και στρατευμάτων, με επιχείρημα την υπονόμευση της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Α. Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη. Μέχρι σήμερα πάντως η Τουρκία διατηρεί χιλιάδες στρατιώτες και περίπου 7.000 Σύρους φιλότουρκους μισθοφόρους (μέσω της τουρκικής μισθοφορικής εταιρείας SADAT) κυρίως στη δυτική Λιβύη, στην υπηρεσία της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά.

Από την έναρξη της «Irini» εμφανίζεται να έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε πάνω από 1.000 «ύποπτα» πλοία.

Στενότερες οι σχέσεις Λιβύης - Κίνας

Στο μεταξύ, λιβυκά ΜΜΕ επεσήμαναν χτες τις στενότερες σχέσεις της χώρας με την Κίνα, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης σινο-αφρικανικής Συνόδου Κορυφής στο Πεκίνο υπεγράφη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης με την Κίνα, ενώ πληροφορίες της εφημερίδας «Libya Observer» ανέφεραν και αναβάθμιση των σινο-λιβυκών σχέσεων σε «στρατηγικές», μέσω της υπογραφής συμφωνίας για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε εμπόριο, επενδύσεις, εκβιομηχάνιση και εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ