ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η απόφαση είναι πλέον των αγροτών
  • Κυβερνητικός εμπαιγμός ολκής σε βάρος της αγροτιάς αποδείχτηκε η χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με το κυβερνητικό κλιμάκιο. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει οποιοδήποτε από τα δίκαια αιτήματα
  • Ο λόγος τώρα στους αγρότες που θα αποφασίσουν για τη συνέχεια, δήλωσε εκ μέρους της αντιπροσωπείας των αγροτών ο Βαγγ. Μπούτας
  • Συνελεύσεις σήμερα στα μπλόκα

Μια ακόμα κίνηση εμπαιγμού της κυβέρνησης κατά των αγροτών αποδείχτηκε η χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας ανάμεσα στους εκπροσώπους των εξεγερμένων αγροτών από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα με το κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο αρνήθηκε να ικανοποιήσει οποιοδήποτε από τα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αντίθετα, με δηλώσεις που έκανε εξ ονόματος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας (στην οποία συμμετείχαν και οι δύο υφυπουργοί Γεωργίας Δ. Σωτηρλής και Β. Γερανίδης,ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και η διοίκηση της ΑΤΕ) ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αναφέρθηκε, με γενικόλογες δηλώσεις του τύπου "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", στα προβλήματα των αγροτών και προσπάθησε να κρύψει την άρνησή τους να λύσουν τα προβλήματα αυτά. Ειδικότερα, επανέλαβε τα χιλιοειπωμένα περί του υποτιθέμενου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Κι αυτό ενώ, στην πραγματικότητα, και παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες για δήθεν αναδιαρθρώσεις και για έργα υποδομής κλπ., η παραγωγή συρρικνώνεται και αποδιαρθρώνεται, εξαιτίας ακριβώς της εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της μείωσης των αγροτικών επενδύσεων και της μείωσης της συνολικής χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα, της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω της ασυδοσίας των τιμών στα γεωργικά εφόδια.

Σχετικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο υπουργός περιορίστηκε να πει μόνο ότι η κυβέρνηση μελετά με επιτροπές αν και πότε και πόσο και για ποιους θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου. Τα ίδια, δηλαδή, ακριβώς που δήλωνε και πέρυσι, όπως τα ίδια δήλωνε και ο συνάδελφός του υπουργός Γεωργίας το 1994, όταν οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας είχαν αποκλείσει την Εθνική...

Κι ενώ απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε για τα άλλα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών μίλησε για... "επιτυχίες στις Βρυξέλλες" π.χ. για το βαμβάκι σχετικά με τον καθορισμό της συνυπευθυνότητας, ενώ για το βασικό πρόβλημα, αυτό των περιορισμών στην παραγωγή, δεν είπε κουβέντα. Οσο για το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή παρέπεμψε στο αίτημα προς την ΕΕ για ιδιωτική αποθεματοποίηση 30.000 τόνων (την ώρα που οι αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν με τιμές κοψοχρονιάς), ενώ για τα εσπεριδοειδή παρέπεμψε σε... αναδιαρθρώσεις που πρέπει να γίνουν για να λυθεί, τάχα, το πρόβλημα!

Τέλος, αφού διευκρίνισε πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα των αγροτών, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν περισσεύματα στον προϋπολογισμό (δεν εξήγησε πώς βρίσκουν... όταν πρόκειται για επιδοτήσεις στους μεγαλοβιομηχάνους κλπ.), έκανε λόγο για τη διαφορετική στρατηγική της κυβέρνησης (σε σχέση με αυτά που αγωνίζονται οι αγρότες) που σηματοδοτείται από την... προσαρμογή σ' ό,τι αποφασίζεται στις Βρυξέλλες και τις αναδιαρθρώσεις (για εγκατάλειψη των καλλιεργειών και μείωση της αγροτικής παραγωγής δηλαδή... ), που προωθούνται για το ξεκλήρισμα των αγροτών. Ενώ διαπίστωσε "θετικά σημεία" ακόμα και στη γνωστή "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000", που έχει στόχο το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Μ' αυτά και μ' αυτά, το κυβερνητικό κλιμάκιο επιχείρησε μια ακόμα φορά να εξαπατήσει τους αγρότες και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη πως τάχα ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων, ενώ στην πραγματικότητα, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης περιορίζεται στην πειθήνια εφαρμογή όσων αποφασίζει το διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Οι αγρότες

Μιλώντας εκ μέρους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά και των εκπροσώπων των αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα και τη Νότια Ελλάδα, ο Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση:

"Θέσαμε όλα τα προβλήματα των αγροτών της χώρας. Για μια φορά ακόμα η κυβέρνηση, μέσω του κλιμακίου, αρνήθηκε να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα, παρέπεμψε για το μακρινό μέλλον το πετρέλαιο, αποκλείοντας τους φτωχομεσαίους αγρότες με την πρόταση που έκανε.

Βεβαίως, μετά απ' αυτή την εξέλιξη θα μεταβούμε στα μπλόκα, όπου αύριο στις 10 η ώρα θα γίνει συγκέντρωση όλων των αγροτών που συμμετέχουν στον αγώνα - και αυτοί που δε συμμετέχουν είναι πάρα πολλοί που περιμένουν και θα 'ρθουν - για να αποφασίσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων. Ολα τα υπόλοιπα που κατά καιρούς δήλωνε ο κ. Τζουμάκας και η κυβέρνηση, αλλά κι αυτά που μας είπε ότι το κόστος των αιτημάτων είναι 937 δισ. είναι ψευδή, δεν έχουν καμία βάση. Είναι χρήματα τα οποία αφαιρέθηκαν απ' τους αγρότες, είναι χρήματα τα οποία δε θα καταβάλει σε καμιά περίπτωση ο κρατικός προϋπολογισμός. Και σαν νούμερα δεν είναι τόσα. Είναι πολύ λιγότερα. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση δε δέχτηκε να ικανοποιήσει κανένα αίτημα".

Για το πετρέλαιο

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το "φτηνό πετρέλαιο", ο Βαγγ. Μπούτας είπε: "Δεν ξέρουμε τι είπε ο υπουργός στη συνέντευξη, αλλά σε μας είπε ότι σκέφτονται για τρεις περιπτώσεις να δουν (θερμοκήπιο, ξηραντήρια και ανεμομείκτες), χωρίς να ανακοινώσουν ποια θα είναι η μείωση του πετρελαίου. Τους μικρούς και μεσαίους αγρότες τους βγάζουν απ' έξω απ' ό,τι καταλαβαίνετε".

Για τις δίκες

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις δίκες αγροτών, ο Βαγγ. Μπούτας απάντησε: "Απέρριψε και το αίτημα να σταματήσουν τα "αγροτοδικεία", λέγοντας ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη κτλ., τα γνωστά δηλαδή που αναμασούνε όλο αυτό το διάστημα".

Κάνουμε αγώνα πατριωτικό

"Δεν τα ξέρατε αυτά πριν έρθετε στη συνάντηση;", ρώτησε κάποιος δημοσιογράφος.

"Επειδή τα ξέραμε, γι' αυτό βγήκαμε στους δρόμους", είπε ο Βαγγ. Μπούτας. "Και στους δρόμους βγήκαμε, για να διαπραγματευτούμε. Και να πιέσουμε, για να μας λύσουν τα προβλήματα. Η κυβέρνηση μάς έδωσε αυτή την απάντηση. Αύριο θα παρθούν οι αποφάσεις από τους αγρότες και τα μπλόκα. Επειδή είστε απ' όλα τα ΜΜΕ εδώ, ερχόμενος στο δρόμο, άκουσα πολλούς σταθμούς που βρίζανε τους αγρότες από πάνω μέχρι κάτω. Και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν αν θα κλείσουν τους δρόμους. Εμείς δε βγαίνουμε στο δρόμο για να κλείσουμε το δρόμο, αλλά για να λύσουμε προβλήματα. Και τα προβλήματά μας δε βλέπουμε να προωθούνται (σ.σ. από τα ΜΜΕ) για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός της Αθήνας. Οτι ο παραγωγός πουλάει π.χ. το σιτάρι 42 δραχμές και ο εργαζόμενος παίρνει το ψωμί 400 δραχμές, πουλάει το λάδι 550 δραχμές και ο εργαζόμενος το παίρνει 2.000 δρχ., το ρύζι 70 δραχμές και ο εργαζόμενος το αγοράζει 600 δραχμές. Γι' αυτά πρέπει να ενημερώσετε τους εργαζόμενους, για να μάθουν και να ξέρουν τι αγώνα κάνουμε. Κάνουμε αγώνα πατριωτικό, γιατί θέλουμε να μείνουμε στα χωριά μας, στα χωράφια μας και να είμαστε αυτάρκεις ως χώρα. Να μην είμαστε εξαρτώμενοι...

Κοροϊδία, με πολλά λόγια...

Ολες οι δηλώσεις του Στ. Τζουμάκα

Για την ιστορία, αλλά και για να καταλάβει ο καθένας το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας, παραθέτουμε ολόκληρες τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Στέφανος Τζουμάκας: "Είχαμε μια εποικοδομητική κατά τη γνώμη μας συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών απ' την περιοχή της Θεσσαλίας" Δηλώσαμε απ' την πλευρά μας ότι θέλουμε από κοινού με τον αγροτικό κόσμο να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στη γεωργία και στην αγροτική παραγωγή και στην αγροτική οικονομία, για να πάει τη χώρα μας μπροστά. Γιατί η βάση της χώρας μας είναι αγροτική, είναι γεωργική, είναι κτηνοτροφική, είναι η αλιεία. Και εξηγήσαμε το πρόγραμμα αυτό που έχουμε, το μεταρρυθμιστικό, την πορεία του έργου μας, τα νομοσχέδια, τις αποφάσεις που παίρνουμε στο επίπεδο των εθνικών μέτρων, γιατί χρειάζεται εθνική στρατηγική η ελληνική γεωργία.

Και μάλιστα υπήρχε ενδιαφέρον για ορισμένους απ' αυτούς τους τομείς, όπως μέτρα για τους νέους αγρότες, όπως η αναμόρφωση του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ και τις γεωργικές ασφαλίσεις και άλλοι τομείς που έχουν σημαντικό ενδιαφέρον. Επίσης τονίσαμε απ' την πλευρά μας ότι όπως είχαμε αναγγείλει, μετά την κατάρτιση του μητρώου των αγροτών, που κι αυτό είναι μια κατάκτηση στον αγροτικό χώρο και το επιτελέσαμε αυτό το έργο, θα υπάρχουν ενισχύσεις εθνικές για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής ή για άλλες ενέργειες που θα κριθούν ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν με έναν ορισμένο τρόπο, δηλαδή με εθνικές ενισχύσεις".

Θα... για το πετρέλαιο

"Κάναμε αρκετή συζήτηση πάνω σ' αυτόν τον τομέα σχετικά με το πετρέλαιο. Είχαμε πει πως θα αντιμετωπίσουμε με τη σύσταση του Μητρώου των αγροτών το πετρέλαιο, την απαλλαγή δηλαδή σχετικά με το κόστος που υπάρχει σε πάρα πολλές δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα από τα καύσιμα. Ακούσαμε τις απόψεις των εκπροσώπων πάνω σ' αυτό τον τομέα, τους γνωστοποιήσαμε πως στείλαμε ανάλογο κείμενο στις οργανώσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ να μας γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους, γιατί έχουμε συγκροτήσει μαζί με τον κ. Δρυ μια επιτροπή - τα δύο υπουργεία Οικονομικών και Γεωργίας - και θα καταθέσουμε την πρότασή μας στην επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής που προεδρεύει ο κ. Παπαντωνίου, για να καταλήξουμε σε ένα οριστικό πακέτο μέτρων που θα έχει κι ένα ορισμένο κόστος και θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή".

Επιτυχία... στο βαμβάκι

"Συζητήσαμε επί μακρόν και για όλα τα άλλα θέματα, ενημέρωσα για την επιτυχία που είχαμε στη διαπραγμάτευση για τη μεταβολή των κανονισμών για το βαμβάκι, γιατί υπήρχε αρνητική έκθεση των υπηρεσιών της Κοινότητας, αλλά συμφωνήσαμε με τον Επίτροπο ότι στις 18 Φεβρουαρίου θα συνέλθει ομάδα που θα ασχοληθεί με βάση τη διαπραγμάτευση που κάναμε προχθές, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση του ποσοστού της συνυπευθυνότητας, δύο πληρωμές και δύο εκτιμήσεις, επίσης την περιφερειοποίηση στο προϊόν, ώστε να μην πληρώνουν εκείνοι οι αγρότες οι οποίοι δεν κάνουν υπερβάσεις και επίσης το να πάει η επιδότηση κατευθείαν στον παραγωγό εφόσον διασφαλίζουν την ελάχιστη τιμή στον παραγωγό".

Χωρίς πρόβλημα το λάδι...

"Συζητήσαμε και για τα προϊόντα που δημιουργήθηκε αυτή την περίοδο κάποιο ειδικό πρόβλημα. Το ελαιόλαδο, όπου τονίσαμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, ούτε έχουμε υπερπαραγωγές στην Ελλάδα, ούτε μεγάλα αποθέματα, αντίθετα υπάρχει μια σπέκουλα, υπάρχει μια τεχνητή κρίση από ορισμένους κύκλους του εμπορίου που θέλουν να ρίξουν την τιμή, να πιέσουν τον παραγωγό για να χαθεί εισόδημα και να κερδίσουν ορισμένοι που είναι κερδοσκόποι, που είναι γνωστό το φαινόμενο αυτό στις σπέκουλες και στις τεχνητές κρίσεις. Τονίσαμε ότι χρειάζεται υποστήριξη το ελαιόλαδο, γι' αυτό και θα προχωρήσουμε στην ιδιωτική αποθεματοποίηση και στην αποθεματοποίηση του άρθρου 12 του Κανονισμού και ταυτόχρονα θα υποστηρίξουμε το προϊόν όσον αφορά τη νοθεία, γιατί ξέρουμε ότι γίνεται νοθεία. Γι' αυτό πρέπει να μιλάμε για ελαιόλαδο κι όχι για λάδια. Και από την 1 Μαρτίου αρχίζει να λειτουργεί ο νόμος για τα εθνικά κλιμάκια ελέγχου των προϊόντων σε όλα τα προϊόντα που έχουν σχέση με τη μεταποίηση στον αγροτικό τομέα. Εκεί πρέπει να πούμε ότι τώρα φτιάξαμε και τη διάταξη που δε θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στη χώρα ελαιόλαδα τυποποιημένα πάνω από 5 κιλά. Γιατί η νοθεία αρχίζει όταν το λάδι κυκλοφορεί χύμα ή σε μεγάλα δοχεία ή σε άλλες εγκαταστάσεις. Χρειάζεται λοιπόν να υποστηρίξουν όλοι το ελαιόλαδο και για λόγους οικονομίας και γιατί είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη διατροφή μας και είναι γνωστά τα αποτελέσματά της".

Διαρθρωτικό πρόβλημα τα εσπεριδοειδή...

"Συζητήσαμε το θέμα των εσπεριδοειδών και φάνηκε ότι είναι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, υπήρξε ένας εφησυχασμός γιατί σε 550.000 στρέμματα το 75% της παραγωγής είναι πορτοκάλια "Μέρλιν" που πρέπει να πουληθούν μέσα σε 20 - 25 - 30 μέρες. Αυτό είναι διαρθρωτικό πρόβλημα, γιατί πάνω από δύο δεκαετίες είχε ειπωθεί συστηματικά να γίνουν αναδιαρθρώσεις, δεν έγιναν αναδιαρθρώσεις. Εχουν ευθύνες όλοι γι' αυτό, και οι παραγωγοί, και οι οργανώσεις τους και οι κυβερνήσεις. Επίσης υπήρχε η λογική της απόσυρσης, καλλιεργούσαν για να αποσύρουνε, αυτό τώρα περιορίστηκε απ' την ΕΕ και η λογική ότι μπορούμε να βρίσκουμε πάντα αγορές Ανατολικά, ενώ πρέπει να βρίσκουμε αγορές παντού".

Ολα πάνε καλά..!

"Κι αυτά συζητήθηκαν και εξηγήθηκαν, όπως και για τ' άλλα προϊόντα που πάνε καλά. Το βαμβάκι πάει πάρα πολύ καλά, έχει πολύ καλή τιμή φέτος. Κι αυτό το ξέρουν όλοι. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι και σε άλλους τομείς υπάρχει μια ισορροπία. Τι είναι το πρόβλημα, πού έχουμε τη διαφορά; Τη διαφορά την έχουμε σ' ένα θέμα στρατηγικής, αν δηλαδή θα πρέπει να ενισχύουμε το εισόδημα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή ορισμένοι παραγωγοί εκτιμούν ότι δεν τους αρκεί το εισόδημα από τις δραστηριότητές τους και θέλουν κάποια ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό δεν μπορεί να το ικανοποιήσει η κυβέρνηση, πρώτον, γιατί δεν έχει τέτοια δυνατότητα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός είναι 15 τρισεκατομμύρια και θα έχουμε εισπράξεις 10 τρισεκατομμυρίων, θα δανειστούμε ως χώρα πάνω από 5 τρισ. σε ομόλογα ή δάνεια από το εξωτερικό. Και τα αιτήματα από διάφορες πλευρές σε όλα αυτά τα θέματα που τέθηκαν και είναι γνωστά και κοστίζουν πάνω από 900 δισ. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, έτσι λοιπόν εμείς θα προχωρήσουμε στο πρόγραμμά μας. Θέλουμε από κοινού με τον αγροτικό κόσμο και τους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους να κάνουμε την αναδιάρθρωση στη γεωργία, να κάνουμε την προσαρμογή και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, όσοι με κακία και άλλες διαπιστώσεις λένε τα αντίθετα ολοένα και περισσότερο τα λένε στον αέρα. Γιατί στην Κοινότητα υπάρχουν διαπραγματεύσεις, υπάρχουν συμφέροντα και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί στην "Ατζέντα 2000" που κι αυτή βάλλεται υπάρχουν θετικά, όπως για παράδειγμα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις μέχρι το 2006. Υπάρχουν όμως αρνητικά, γι' αυτό θα διαπραγματευτούμε και θα καταψηφίσουμε εκείνες τις προτάσεις της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς που δε θα είναι σύμφωνες με τα συμφέροντα της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας κι αυτή η προσπάθεια πρέπει να αγκαλιάσει όλη την ελληνική κοινωνία".

Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους

- Υπάρχει κάτι καινούριο που συζητήσατε; Εχουν συγκεκριμένα αιτήματα, δεν ακούσαμε κάτι επί των συγκεκριμένων.

- "Εδώ υπάρχουν εκπρόσωποι ορισμένων αγροτών. Στη χώρα υπάρχουν 800.000 αγρότες, όντως υπάρχει ένα χρέος στην αγροτική τράπεζα απ' τον αγροτικό τομέα και να πούμε το εξής: Οτι το 70% των αγροτών είναι πολύ εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Και με όλες τις δοσοληψίες που έχουν με την Τράπεζα. Ενα 20% έχει ορισμένες δυσκολίες και ένα 7% - 8% δεν πατάει καν στην Τράπεζα και έχει αυτούς τους παλιούς λογαριασμούς. Ηταν εδώ ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Λάμπρου και εξήγησε ότι το χρήμα στην αγορά τη διατραπεζική έχει 11% - 12% και ασφαλώς τα επιτόκια είναι υψηλά γιατί έχουμε νομισματικές πιέσεις αυτή την περίοδο. Εμείς θέλουμε να πέσουν τα επιτόκια, αυτή είναι η γραμμή μας, για να είναι πιο φθηνό το χρήμα. Ομως αυτό το χρέος υπάρχει, για να αντιμετωπιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό χρειάζονται 390 δισ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει".

- Τελικά, πώς θα κάνετε την ανάπτυξη αν δε δώσετε τίποτα; Διότι μιλάτε για εισοδηματικές ενισχύσεις και δεν μπορείτε να κατανοήσετε ότι αυτό μπορεί να είναι και στήριξη της γεωργίας.

- "Χαίρομαι γι' αυτό που είπατε, πράγματι να δούμε αν η γεωργία στηρίζεται. Οπου υπάρχουν όρια στην παραγωγή είναι γιατί υπάρχουν ενισχύσεις".

- Συγκεκριμένα θέλουμε να μας πείτε δύο πράγματα. Εδώ οι άνθρωποι ήρθαν απ' όλη την Ελλάδα".

- "Οι ενισχύσεις που δόθηκαν φέτος στη γεωργία, τόσο από την Κοινότητα, όσο και απ' τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν 1,6 τρισ. Είναι ο πιο καλά ενισχυμένος τομέας απ' όλους τους άλλους τομείς της χώρας. Εάν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα ήταν τριτοκοσμική χώρα και οι τιμές θα ήταν τρεις φορές πιο κάτω απ' τις τιμές της Κοινότητας".

- Είπατε ότι μετά την κατάρτιση του Μητρώου θα ενισχυθούν από κρατικούς πόρους και θα πέσει το κόστος παραγωγής. Λίγο αργότερα είπατε όμως ότι "είχαμε μια διαφορά στρατηγικής και δεν μπορεί να ενισχύεται το αγροτικό εισόδημα". Δεν είναι αντιφατικά αυτά;

- "Οχι, καθόλου. Σε όλες τις χώρες της Κοινότητας υπάρχουν εθνικά μέτρα ενίσχυσης της γεωργίας, να φτιάξουμε προϋποθέσεις παραγωγής του εισοδήματος, όχι να δώσουμε στο εισόδημα. Αυτή είναι η γραμμή. Προϋποθέσεις παραγωγής του εισοδήματος. Θα δώσουμε όσα μπορούμε, για να φτιάξουμε προϋποθέσεις. Για φράγματα, για δεξαμενές, για εγκαταστάσεις. Για όλες τις δυνατότητες εγκαταστάσεων, αλλά όχι για εισόδημα. Για να παραχθεί εισόδημα".

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει...

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Η σημερινή συνάντηση αγροτών - κυβερνητικού κλιμακίου, όπου αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η κυβερνητική τακτική του "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", κάνει ακόμα πιο φανερό, ότι μόνο ένα δρόμο έχει μπροστά της η αγροτιά: Να εντείνει την πάλη της, να κάνει ακόμα πιο μαζική, σε όλη τη χώρα, την κινητοποίησή της, να σφυρηλατήσει τη γερή ενότητα των γραμμών της και να συμπαραταχτεί με την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους σε ένα ενιαίο παλλαϊκό μέτωπο κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των στηριγμάτων της.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε το κοινό αίσθημα, ότι οι αγρότες και γενικά ο λαός έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση αδιάλλακτη και βαθιά αντιλαϊκή. Επιβεβαίωσε τη σταθερή προσήλωσή της να αντιμετωπίζει την αγωνιζόμενη αγροτιά με αγροτοδικεία, συκοφαντίες, τρομοκρατικές μεθοδεύσεις, εκβιασμούς και απόπειρες εξαγοράς συνειδήσεων. Αυτό εκφράστηκε, κατ' ουσία, και με την υποκριτική ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο οποίος έδωσε και το στίγμα της κυβερνητικής στάσης στη σημερινή συνάντηση.

Οι χιλιοειπωμένες ψευδείς δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, ότι δεν υπάρχουν χρήματα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της αγροτιάς, μόνο από αφελείς μπορούν να γίνουν πιστευτές. Γιατί τώρα πια, όλοι γνωρίζουν ότι μόνο για τους βιοπαλαιστές δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχουν όμως άφθονα για τους έχοντες και κατέχοντες εκμεταλλευτές και καταπιεστές των εργαζομένων. Το ΚΚΕ θεωρεί υποκριτική τη στάση άλλων κομμάτων, που δήθεν συμπαραστέκονται στους αγρότες, αλλά δε συμφωνούν με όλες τις μορφές πάλης. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα κόμματα αυτά δε συμφωνούν με πολλά από τα κρίσιμα και δίκαια αιτήματα των αγροτών, ενώ συμφωνούν με τις "ομάδες παραγωγών", τις ποσοστώσεις κ.ά.

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Ο λαός θα απαντήσει αποφασιστικά".

Από αριστερά: Βασ. Γερακίδης, Στεφ. Τζουμάκας, Γ. Δρυς και Δ. Σωτηρλής

Από αριστερά: Βασ. Γερακίδης, Στέφ. Τζουμάκας, Γ. Δρυς και Δ. Σωτηρλής

"Βιοκαρπέτ" χθες. Τα τρακτέρ είναι πλέον χιλιάδες

"Βιοκαρπέτ", χτες. Τα τρακτέρ είναι πλέον χιλιάδες

Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι μπαίνουν καθημερινά στον αγώνα

Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι μπαίνουν στον αγώνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ