Παζάρια για αναπροσαρμογές εμπορικών και άλλων οικονομικών συνεργασιών αναζωπυρώνονται, στον απόηχο των δασμών ειδικά σε χάλυβα και αλουμίνιο
2025 The Associated Press. All |
Από τη συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν και του Αμερικανού αντιπροέδρου |
Με φόντο τις κλιμακούμενες αντιδράσεις, προχτές η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε την πρώτη συνάντησή της με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, λίγες ώρες αφού η ίδια είχε κάνει λόγο για «σταθερά και αναλογικά» μέτρα με τα οποία θα απαντήσει η ΕΕ. Πάντως η επίσημη ευρωπαϊκή ανακοίνωση για τη συνάντηση ανέφερε ότι οι δύο αξιωματούχοι «επιβεβαίωσαν τη δύναμη της σχέσης ΕΕ - ΗΠΑ και τον ζωτικό της ρόλο στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο», αλλά και «συζήτησαν τη συνεργασία για τις κοινές προκλήσεις». Ακόμα, ότι η φον ντερ Λάιεν «επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ για μια δίκαιη εμπορική σχέση, ενώ και τα δύο μέρη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να δώσουν προτεραιότητα σε οικονομικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας».
Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες έφτασε χτες ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό για επίσημες επαφές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, στη συνάντηση που έγινε με την φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα «οι ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της συνεργασίας για την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας, τόνισαν την ισχυρή εμπορική και επενδυτική σχέση μεταξύ του Καναδά και της ΕΕ και συμφώνησαν στη σημασία της ανανέωσης των προσπαθειών για την προώθηση και τη διαφοροποίηση του εμπορίου».
Θυμίζουμε ότι ο Καναδάς είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χάλυβα προς τις ΗΠΑ σήμερα και ήδη γίνονται τοποθετήσεις όπως αυτή του επικεφαλής της Ενωσης Αλουμινίου της χώρας, Ζαν Σιμάρ, ότι «θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε ορισμένους όγκους (σ.σ. εξαγόμενου χάλυβα) προς την ΕΕ, όπου δεν υπάρχουν τελωνειακοί δασμοί και όπου έχουν ανάγκη το μέταλλο».
Από τη μεριά της Ιαπωνίας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιμάσα Χαγιάκι δήλωσε ότι η ιαπωνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον μετέφερε ήδη αίτημα του Τόκιο «να εξαιρεθεί η χώρα μας από αυτά τα μέτρα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «θα μελετήσει προσεκτικά το περιεχόμενο των μέτρων και τον αντίκτυπό τους στη χώρα μας και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα». Σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν χτες ότι η Ιαπωνία εξασφάλισε το 2022 δασμολογική ατέλεια για την εξαγωγή 1,25 εκατ. τόνων χάλυβα στις ΗΠΑ. Για το αλουμίνιο η Ιαπωνία το τρέχον διάστημα υπόκειται σε δασμούς 10%.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζι, επέμεινε ότι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Τραμπ «δέχτηκε να προβλεφθεί απαλλαγή» της Αυστραλίας «προς το συμφέρον των δύο χωρών μας». Πιο αβέβαιος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς, δηλώνοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε απαλλαγή» και υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Καμπέρα δεν εξετάζει αντίμετρα.
Στο μεταξύ, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετέφερε (ανώνυμα) στο «Politico» ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αντιταχθεί και σε εξαιρέσεις που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά και επί της πρώτης θητείας Τραμπ, καθώς εκτιμάται ότι έγινε κατάχρησή τους: «Στρατηγικοί ανταγωνιστές μας, όπως η Κίνα και η Ρωσία, μεταφέρουν χάλυβα μέσω του Καναδά και του Μεξικού, ενώ η Ιαπωνία στοχεύει στην αγορά των ΗΠΑ με προϊόντα χάλυβα εξειδικευμένης υψηλής αξίας. Η Νότια Κορέα εκμεταλλεύτηκε τις ποσοστώσεις απαλλαγής της από δασμούς που διαπραγματεύτηκε με την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ (2017 - 2021) για να πλημμυρίσει την αγορά των ΗΠΑ, ενώ η Βραζιλία είχε αυξήσει επιθετικά τις εξαγωγές ημιτελειωμένου χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Γερμανός υποψήφιος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στη χώρα του, είπε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να εμφανίζεται στην Ουάσιγκτον ως "νάνος", διότι τότε έτσι θα της φερθούν».
Ο δε Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN είχε εκτιμήσει ότι «ευρύτερα η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί αυτό που θέλει και αυτό που χρειάζεται», προσθέτοντας πως «όταν σκέφτομαι την κατάσταση, η πρώτη μου ερώτηση για τις ΗΠΑ είναι η εξής: Ποιο είναι το πρώτο πρόβλημά σας; Είναι η ΕΕ; Δεν νομίζω. Το πρώτο σας πρόβλημα είναι η Κίνα», για να καταλήξει: «Αν θέλετε η Ευρώπη να επενδύσει περισσότερο και να δεσμευτεί στην ασφάλεια και στην άμυνα (...) νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να μη στραφούν εναντίον της Ευρώπης, να μην την απειλούν με τελωνειακούς δασμούς».
Στη Βρετανία, αν και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ ανέφερε γενικόλογα ότι «θα ακολουθήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση» για τους νέους αμερικανικούς δασμούς, ο γενικός διευθυντής Χάλυβα της χώρας, Γκάρεθ Στέις, χαρακτήρισε τα αμερικανικά μέτρα «βαριοπούλα» που έπεσε πάνω στο ελεύθερο εμπόριο και πρόσθεσε: «Σε μια περίοδο συρρίκνωσης της ζήτησης και υψηλού κόστους, ο αυξανόμενος προστατευτισμός παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, θα καταπνίξει τις εξαγωγές μας και θα ζημιώσει κατά πάνω από 400 εκατ. λίρες τη συμβολή του χάλυβα στο ισοζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Η επίσκεψη Μόντι στην Ουάσιγκτον υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η Ινδία για τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα επιλύσει μακροπρόθεσμες προκλήσεις» τιτλοφορούταν ανάλυση στη γνωστή «δεξαμενή σκέψης» «Chatham House» ενόψει της άφιξης του Ινδού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, Ναρέντρα Μόντι, με δεδομένη την αξία που όλα τα τελευταία χρόνια οι δύο πλευρές δίνουν στη διμερή τους συνεργασία.
Δημοσιεύματα εμφάνιζαν την Ινδία έτοιμη να προτείνει αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού LNG (συνολικά υπολογίζεται ότι οι ενεργειακές εισαγωγές από ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του 2024). Η Ινδία είναι σήμερα ο 4ος μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο.
Στα θέματα που θα απασχολούσαν τις επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ περιλαμβάνονταν και σχέδια όπως το ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας «GAIL India Ltd» (GAIL.NS) να αποκτήσει μερίδιο σε ένα εργοστάσιο LNG των ΗΠΑ. Ακόμα, το Νέο Δελχί έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά και τη συμπαραγωγή οχημάτων μάχης όπως τα Stryker της «General Dynamics» (GD.N).
Ο πρώην πρέσβης της Ινδίας στην Ουάσιγκτον, Μεέρα Σανκάρ, δήλωσε ότι ο Μόντι είχε αναπτύξει μια καλή «σχέση εργασίας» με τον Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία και οι δύο τους μπορούν να βασιστούν σε τομείς σύγκλισης και να «ελαχιστοποιήσουν τους τομείς τριβής χωρίς να παραχωρήσουν βασικούς τομείς των εθνικών (τους) συμφερόντων».
Επικαλούμενοι την «απειλή χρεοκοπίας» και τη βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του ενδοαστικού ξεκαθαρίσματος, που είναι σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιλον Μασκ, που είναι επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), συνέχισαν τις πιέσεις και τις προσπάθειες για απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές κρατικών δαπανών.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε άλλο ένα διάταγμα, ζητώντας αυτήν τη φορά από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να συνεργαστούν στενά με τον Ι. Μασκ προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ μπαίνει «πλαφόν» στις προσλήψεις στο Δημόσιο, καθώς αναφέρεται ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα πρέπει να προσλαμβάνουν έναν άνθρωπο για κάθε τέσσερις που αποχωρούν. Από τον νέο «κανόνα» εξαιρούνται μόνο οι υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη διατήρηση της τάξης, τη δημόσια ασφάλεια και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Παράλληλα, με το διάταγμα αυτό δίνεται στο DOGE δικαίωμα βέτο στις νέες προσλήψεις και αναφέρεται ότι κάθε πρόσληψη θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με το τμήμα αυτό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Μασκ ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν «έλλειμμα 2 τρισ. δολαρίων» και πως αν δεν κάνουν κάτι «η χώρα οδεύει προς χρεοκοπία». Παράλληλα ο Πρόεδρος Τραμπ επανήλθε στις επικρίσεις κατά της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), κατηγορώντας τη για αναποτελεσματικότητα και πολιτική προκατάληψη. Εκτίμησε έτσι πως θα πρέπει «να κλείσει», επειδή «είναι αργή και εντελώς αναποτελεσματική».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Νέα μεγάλη πορεία, αυτήν τη φορά προς την πόλη Κραγκούγεβατς, ξεκίνησαν προχτές Σέρβοι φοιτητές, με αφετηρία, εκτός από το Βελιγράδι, και τη Νις. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται, με αιχμή την αποκάλυψη όλων των πλευρών που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία τον Νοέμβρη (όταν κατέρρευσε τμήμα της οροφής του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ) αλλά και με φόντο την όξυνση ενδοαστικών διεργασιών, με διακύβευμα και τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που έγινε προχτές στην πόλη Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν, μπροστά από τράπεζα και ενώ δημόσιοι υπάλληλοι περίμεναν στην ουρά για να πληρωθούν.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι ιρανικές αρχές αποφάσισαν χτες να κλείσουν τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες στην Τεχεράνη και σε πάνω από 20 από τις 31 επαρχίες της χώρας, για να εξοικονομήσουν Ενέργεια, λόγω του κύματος ψύχους που σαρώνει πολλές περιοχές του Ιράν. Τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη οι θερμοκρασίες υποχώρησαν στους -19 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Χαμαντάν του δυτικού Ιράν.
Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού με επικεφαλής το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO) κατέρρευσαν, ανακοίνωσε ο ηγέτης του, Χέρμπερτ Κικλ.
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει ότι ο Κικλ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, πως δεν κατάφερε να συμφωνήσει με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
«Μολονότι κάναμε υποχωρήσεις σε πολλά σημεία (...) οι συνομιλίες δυστυχώς δεν καρποφόρησαν», ανέφερε ο Κικλ, επιστρέφοντας στον Πρόεδρο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία του είχε παραδώσει στις 6 Γενάρη.
Νωρίτερα είχαν αναφερθεί διαφωνίες σχετικά με τη στάση στην ΕΕ, απέναντι στη Ρωσία και στη ρωσική Ενέργεια κ.λπ.