ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Ελλειμματική» η ιρακινή έκθεση κατά την Ουάσιγκτον

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται η δημοσιοποίηση των πρώτων συμπερασμάτων του Χανς Μπλιξ, μετά από την κατάθεση των προκαταρκτικών εκτιμήσεων όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η φάλαγγα των αυτοκινήτων των επιθεωρητών στους δρόμους της Βαγδάτης

Associated Press

Η φάλαγγα των αυτοκινήτων των επιθεωρητών στους δρόμους της Βαγδάτης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Γεμάτη κενά» είναι η έκθεση για τα ιρακινά οπλικά συστήματα, υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Την εκτίμηση αυτή φέρονται να επιβεβαίωσαν και ορισμένοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, χωρίς, όμως, να υπάρξει επίσημη αντίδραση ούτε από την Ουάσιγκτον ούτε από την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ αναμένεται η κατάθεση, εντός των επομένων ωρών, των πρώτων εκτιμήσεων και από τις υπόλοιπες χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές συνέχισαν τους ελέγχους τους και στο Λονδίνο οι αντιπρόσωποι πολλών ιρακινών οργανώσεων της αντιπολίτευσης του εξωτερικού άρχιζαν την πρώτη ενωτική τους σύνοδο υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Ελάχιστες νέες πληροφορίες περιέχει η πολυσέλιδη έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο υποστηρίζουν αξιωματούχοι της CIA που έχουν αναλάβει τη λεπτομερή εξέτασή της, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, στην έκθεση δεν υπάρχουν στοιχεία για το βιολογικό και χημικό οπλοστάσιο του Ιράκ, από το 1998 οπότε και αποχώρησαν οι επιθεωρητές, ενώ δεν εμπεριέχεται κανένα στοιχείο για το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας από το 1991 μέχρι σήμερα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στην έκθεση η ιρακινή ηγεσία δεν εξηγεί γιατί προμηθεύτηκε από χώρες της Αφρικής πλουτώνιο και απεμπλουτισμένο ουράνιο, που σε συνδυασμό με τις αγορές υψηλής τεχνολογίας που έγιναν από τη Δυτική Ευρώπη, εκλαμβάνονται ως απόπειρα κατασκευής πυρηνικής βόμβας.

Ο Ντ. Ράμσφελντ ανάμεσα στους Αμερικανούς πεζοναύτες στο Κατάρ

Associated Press

Ο Ντ. Ράμσφελντ ανάμεσα στους Αμερικανούς πεζοναύτες στο Κατάρ
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Σέλμπι, επικεφαλής της επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών, επιβεβαίωνε τις ελλείψεις. Ο Πρόεδρος Μπους, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι έχει την εντύπωση πως «ο Σαντάμ θα απογοητεύσει τη διεθνή κοινότητα, όπως συνήθως». Εντούτοις, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, αναμένει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των υπολοίπων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, (Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) πριν προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των δικών του συμπερασμάτων, την επόμενη Πέμπτη. Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει να χαρακτηριστεί η έκθεση «ρήξη» με την απόφαση 1441 του ΟΗΕ, αλλά δε θα προχωρήσει σε άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Στη Βαγδάτη, οι επιθεωρητές συνέχισαν τους ελέγχους τους και χθες, παρά την καθιερωμένη αργία της Παρασκευής για τους μουσουλμάνους. Παράλληλα, ο αρμόδιος αξιωματούχος της ιρακινής ηγεσίας για τη συνεννόηση με τον ΟΗΕ, Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν, ανακοίνωνε ότι η ιρακινή πλευρά προετοιμάζει λίστες με ονόματα επιστημόνων που πιθανώς οι επιθεωρητές να θελήσουν να συναντήσουν, παρά το γεγονός ότι δε ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ο Αμίν επανέλαβε ότι η ιρακινή έκθεση για τα οπλικά συστήματα είναι «ειλικρινής και πλήρης».

Με το ζόρι... αντιπολίτευση

Στο Λονδίνο, άρχισε, χθες, η σύνοδος 300 αντιπροσώπων από τις 6, «νόμιμες» κατά την Ουάσιγκτον, οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι και από άλλους 50 μικρότερους σχηματισμούς. Στη σύνοδο παρευρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπους για «τους ελεύθερους Ιρακινούς», Ζαλμάι Κχαλιλζάντ, που θα ασκήσει νέες πιέσεις για την κατάληξη σε ένα πλαίσιο κοινής δράσης σε μια μετά - Σαντάμ εποχή. Εντούτοις, οι διαφωνίες των οργανώσεων παραμένουν έντονες και κοινή διαπίστωση είναι ότι οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους είναι παντελώς άγνωστοι στο εσωτερικό του Ιράκ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κρίσιμες ώρες

Οπαδοί του Ου. Τσάβες πλαισιώνουν τις πετρελαϊκές εταιρίες

Associated Press

Οπαδοί του Ου. Τσάβες πλαισιώνουν τις πετρελαϊκές εταιρίες
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ -ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Για δωδέκατη μέρα συνεχίστηκε χτες η «κοινωνική και εργατική» απεργία που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση, με προφανή στόχο τη δημιουργία χάους σε όλη τη χώρα και κυρίως των προϋποθέσεων είτε για επιβολή πραξικοπήματος είτε για ξένη επέμβαση, καθώς ο στόχος για ανατροπή πολιτικού τύπου και προσφυγή σε εκλογές δεν ευδοκιμεί, παρά την αρωγή εκ μέρους των αμερικανικών αλλά και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών.

Οι κυνικές δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), Σεσάρ Γκαβίρια που έκανε έκκληση στην κυβέρνηση Τσάβες να καταστείλει, με παραδειγματικό τρόπο, τις αυθόρμητες και απολύτως ειρηνικές διαδηλώσεις των υποστηρικτών του πειράματος της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που υποσκάπτουν την κυβέρνηση, αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπό του που κρυβόταν πίσω από τη μάσκα του «ειρηνοποιού και διαμεσολαβητή». Πλέον, ο λαός της Βενεζουέλας αντιδρά και μάλιστα συνθήματα όπως «να φύγει ο Γκαβίρια» έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στις διαδηλώσεις, αλλά και τους τοίχους του Καράκας. Εξάλλου, οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ήδη ο OAS από χτες πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη Βενεζουέλα, που ίσως θα ανοίξει και το δρόμο για την επέμβαση...

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών στη Βενεζουέλα και δήλωσαν ότι «ανησυχούν βαθύτατα από την επιδείνωση της κατάστασης» στη χώρα αυτή, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ. «Τη βδομάδα που πέρασε, πυρά εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, επιθέσεις κατά τηλεοπτικών σταθμών, ραδιοσταθμών και εφημερίδων, και η αποδιοργάνωση της οικονομίας δημιούργησαν μια σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Φλέισερ και πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι η μόνη ειρηνική και πολιτική οδός που είναι βιώσιμη για την έξοδο από την κρίση είναι η διοργάνωση πρόωρων εκλογών».

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες λοκ άουτ στην πετρελαϊκή βιομηχανία συνεχίστηκαν καθώς τα διευθυντικά στελέχη της PDVSA, της εθνικής εταιρίας πετρελαίου, που παραιτήθηκαν μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης, αντικαταστάθηκαν. Ωστόσο, η ηγεσία της εταιρίας δεν αναγνωρίζει τα νεοδιορισμένα μετά από κυβερνητική απόφαση, μέλη του ΔΣ και δήλωσε πως δε θ' αναγνωρίσει ούτε και τις μελλοντικές μεταβολές στη σύνθεσή του. Στη λίμνη Μαρακαίμπο, ορισμένα δεξαμενόπλοια παραμένουν μπλοκαρισμένα, ενώ μετά από κυβερνητική παρέμβαση τερματίστηκε το αναγκαστικό αγκυροβόλιο, αφού ήταν οι καπετάνιοι που διέταξαν το πάγωμα του τάνκερ παρά τις οξύτατες αντιδράσεις του πληρώματος.

Παράλληλα, πολλοί εργάτες που θέλουν να δουλέψουν, καταγγέλλουν ότι για να μπορέσουν να εγγυηθούν τη λειτουργία του δικτύου διανομής του πετρελαίου, πρέπει να μπουν στο «θάλαμο ελέγχου» των διευθυντών, επειδή τα πάντα ελέγχονται από υπολογιστές. Αυτή τη στιγμή η PDVSA είναι στο κέντρο του κυκλώνα και ίσως η μοναδική αιχμή καθώς η «απεργία» έχει κριθεί ως αποτυχία.

Εξάλλου, το πετρέλαιο συνιστά τη μοναδική κινητήρια δύναμη όλης της οικονομίας και το μοναδικό ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει χάος και παράλυση. Τα τελευταία νέα αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου της PDVSA, αλλά και ΓΓ του ΟΠΕΚ, Αλι Ροντρίγκεζ, αναφέρουν ότι είναι πιθανόν η αλυσίδα της πετρελαϊκής παραγωγής να εξομαλυνθεί, αλλά οι δόλιες και οι υπονομευτικές κινήσεις συνεχίζονται.

Διογκώνεται το κύμα αλληλεγγύης

Σε αυτόν, όμως, τον άξονα ο βενεζουελάνικος λαός γνωρίζει και το μεγαλύτερο κύμα συμπαράστασης. Μετά την Ενωση Εργαζομένων στη βιομηχανία πετρελαίου της Κολομβίας, Ecopetrol, που όχι μόνο δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της αλλά τα μέλη της δήλωσαν έτοιμα να μεταβούν στη Βενεζουέλα, προκειμένου να καλύψουν το εργασιακό κενό, ανάλογο γράμμα συμπαράστασης αλλά και εκδήλωσης διαθεσιμότητας έκαναν χτες οι λιμενεργάτες της Κολομβίας, μέλη της Union de Marinos Mercantes y de Pesca Colombianos-Unimpescol, προκειμένου, όπως δήλωσαν, να «μπορέσει η κυβέρνησης της Βενεζουέλας να ξεπεράσει αυτές τις πολύ κρίσιμες ώρες», αλλά και η Εθνική Ενωση Εργαζομένων της Κολομβίας, USO, η οποία μάλιστα κάλεσε όλους τους εργαζομένους του κόσμου «να στηρίξουν την κυβέρνηση Τσάβες και το σύνταγμα» και καταγγέλλουν τον πρόεδρο του OAS, Σεσάρ Γκαβίρια ότι εκτελεί εντολές εκ μέρους των ΗΠΑ.

Τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους, αλλά και τη θέλησή τους να δουλέψουν εθελοντικά στην PDVSA, εξέφρασαν η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην Πετρελαιοβιομηχανία του Εκουαδόρ, FETRAPEC. Επίσης, Αργεντίνικα Εργατικά συνδικάτα (Movimiento de Trabajadores Petroleros «Oro Negro», Movimiento de Recuperacion de la Energia Nacional Orientadora «MORENO» Proyecto Emancipacion), αλλά και η κεντρική Ενωση Εργαζομένων της Χιλής, CUT, και η κεντρική συνδικαλιστική Ενωση των εργαζομένων της Ουρουγουάης, Trabajadores-Convencion Nacional de Trabajadores (PIT-CNT) η οποία μάλιστα προγραμμάτισε και διαδήλωση αλληλεγγύης.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Συναινετικές επιθεωρήσεις πυρηνικών εγκαταστάσεων...

Υποβαθμίζει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τις αμερικανικές καταγγελίες περί ιρανικών σχεδίων κατασκευής πυρηνικών όπλων

ΒΙΕΝΝΗ.--

Το Φεβρουάριο, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) θα μεταβεί στο Ιράν, προκειμένου να επιθεωρήσει δύο νέα πυρηνικά εργοστάσια που έχει αρχίσει να κατασκευάζει, με προοπτική 20ετίας.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΑΕ, Μαρκ Γκροζένσκι, μετά από έντονες αμερικανικές πιέσεις, προέβη στη δημόσια ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή είχε ενημερωθεί εγκαίρως από το Ιράν, τον Σεπτέμβριο, για τα κατασκευαστικά του σχέδια και είχε, ήδη, λάβει απόφαση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες επιθεωρήσεις στις περιοχές Αρακ και Νατάντζ, του κεντρικού Ιράν. Σύμφωνα με τον Γκροζένσκι, η Τεχεράνη δεν είχε δώσει πολλές λεπτομέρειες για τις εγκαταστάσεις, πέραν του ότι θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αλλά προσκάλεσε τη ΔΕΑΕ να ελέγξει την κατάσταση «ιδίοις όμμασι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα πρωτοήρθε στη δημοσιότητα από την αντιπολιτευτική, στην Τεχεράνη, οργάνωση Εθνικό Συμβούλιο Αντίσταση του Ιράν, που εδρεύει στο Παρίσι. Στη συνέχεια, η Ουάσιγκτον προσκόμισε στη ΔΕΑΕ δορυφορικές φωτογραφίες των εγκαταστάσεων και υποστήριξε ότι μια χώρα, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου όπως το Ιράν, με την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων δεν μπορεί παρά να αποβλέπει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Τους αμερικανικούς ισχυρισμούς διέψευσε η Τεχεράνη και απέφυγε επισταμένα να υιοθετήσει η ΔΕΑΕ. Ηδη, στο Ιράν, κατασκευάζεται εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο λιμάνι Μπουσχέρ, με τη βοήθεια Ρώσων ειδικών, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2004.

ΗΠΑ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Οικονομική προσέγγιση των Αράβων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπέρ του εκδημοκρατισμού, της προώθησης της εκπαίδευσης και της επικράτησης της ελεύθερης αγοράς στον αραβικό κόσμο τάχθηκε, χθες, σε ομιλία του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, αναγγέλλοντας ένα νέο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης των τριών αυτών αξόνων. Ο Πάουελ αναφέρθηκε εκτενώς στην «έλλειψη δημοκρατίας στις αραβικές χώρες, στην περιθωριοποίηση των γυναικών, στις μικρές ευκαιρίες εκπαίδευσης και στη μη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων», επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Ανακοίνωσε ότι η αμερικανική ηγεσία αποφάσισε να εκχωρήσει 29 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει εκπαιδευτικά προγράμματα, οικονομικές πρωτοβουλίες και δημοκρατικές διαδικασίες και συμπλήρωσε ότι, εντός των προσεχών ημερών, θα ζητηθεί από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον οικονομική ενίσχυση. Τα 29 εκατομμύρια προστίθενται στην ετήσια αμερικανική οικονομική βοήθεια προς τις αραβικές χώρες ύψους 1 δισ. δολαρίων. Ο Κόλιν Πάουελ κατέληξε, τονίζοντας ότι «η όλη πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση της αμερικανικής προσέγγισης στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής».

Οι ανακοινώσεις Πάουελ, εκτιμούν αναλυτές ότι συνδέονται άμεσα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα και καταγράφουν ραγδαία αύξηση του αντιαμερικανισμού, κυρίως, στις αραβικές μουσουλμανικές χώρες. Επιφυλακτική ήταν και η αντίδραση πολλών Αράβων διπλωματών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι πρόκειται για κίνηση που στοχεύει να ρίξει «στάχτη στα μάτια», καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πλήξουν το Ιράκ και καλύπτουν το Ισραήλ στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Ορισμένοι άλλοι, ειρωνικά, επισήμαιναν ότι είναι ακριβώς οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή που διακρίνονται για τα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ