Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Οικονομική προσέγγιση των Αράβων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπέρ του εκδημοκρατισμού, της προώθησης της εκπαίδευσης και της επικράτησης της ελεύθερης αγοράς στον αραβικό κόσμο τάχθηκε, χθες, σε ομιλία του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, αναγγέλλοντας ένα νέο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης των τριών αυτών αξόνων. Ο Πάουελ αναφέρθηκε εκτενώς στην «έλλειψη δημοκρατίας στις αραβικές χώρες, στην περιθωριοποίηση των γυναικών, στις μικρές ευκαιρίες εκπαίδευσης και στη μη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων», επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Ανακοίνωσε ότι η αμερικανική ηγεσία αποφάσισε να εκχωρήσει 29 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει εκπαιδευτικά προγράμματα, οικονομικές πρωτοβουλίες και δημοκρατικές διαδικασίες και συμπλήρωσε ότι, εντός των προσεχών ημερών, θα ζητηθεί από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον οικονομική ενίσχυση. Τα 29 εκατομμύρια προστίθενται στην ετήσια αμερικανική οικονομική βοήθεια προς τις αραβικές χώρες ύψους 1 δισ. δολαρίων. Ο Κόλιν Πάουελ κατέληξε, τονίζοντας ότι «η όλη πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση της αμερικανικής προσέγγισης στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής».

Οι ανακοινώσεις Πάουελ, εκτιμούν αναλυτές ότι συνδέονται άμεσα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα και καταγράφουν ραγδαία αύξηση του αντιαμερικανισμού, κυρίως, στις αραβικές μουσουλμανικές χώρες. Επιφυλακτική ήταν και η αντίδραση πολλών Αράβων διπλωματών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι πρόκειται για κίνηση που στοχεύει να ρίξει «στάχτη στα μάτια», καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πλήξουν το Ιράκ και καλύπτουν το Ισραήλ στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Ορισμένοι άλλοι, ειρωνικά, επισήμαιναν ότι είναι ακριβώς οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή που διακρίνονται για τα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ