Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν κρίση...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η κρίση που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, με αιχμή του δόρατος τις αιτιάσεις τους για το λεγόμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της ΛΔ Κορέας, αρχίζει να υποβόσκει.

Χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, επιδίωξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Κιμ Ντάε-γιουνγκ, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι δύο χώρες βλέπουν με «ανησυχία» την προχτεσινή απόφαση της ΛΔ Κορέας να επαναλειτουργήσει πυρηνικά εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Πρόεδροι συμφώνησαν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί το παρόν καθεστώς σχέσεων με την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, αλλά και πως θα πρέπει να βρεθεί μία ειρηνική λύση στην κρίση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, αναφερόμενος στη χτεσινή επικοινωνία Μπους-Ντάε γιουνγκ. Ο Φλέισερ δε διευκρίνισε σε τι ακριβώς θα μεταβληθεί το παρόν καθεστώς σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ν. Κορέα και ΛΔ Κορέας, αρκούμενος να ενημερώσει τον Τύπο πως ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το πυρηνικό πρόγραμμα της γειτονικής του χώρας...

Πάντως, σε συνέντευξη που έδωσε ο Τζ. Μπους στο ABC και η οποία επρόκειτο να μεταδοθεί αργά το βράδυ της Παρασκευής, αρνήθηκε πως οι ΗΠΑ έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αφού, επί παραδείγματι, ασκούν διπλωματικές πιέσεις έναντι της ΛΔ Κορέας ενώ προετοιμάζουν μηχανή πολέμου κατά του Ιράκ. Η απάντηση του Μπους ήταν: «Δεν απαιτείται στρατιωτική απάντηση σε κάθε ζήτημα...»!

Η ΕΕ ανησυχεί...

Το ίδιο 24ωρο, η ΕΕ μοιάζει να πιάνεται στο δίχτυ «ανησυχίας» που επιχειρεί να δημιουργήσει η Ουάσιγκτον για την Κορεατική Χερσόνησο προκειμένου να δικαιολογήσει τα μεσοπρόθεσμα ιμπεριαλιστικά της σχέδια στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας της ΕΕ Δανίας, Περ Στιγκ Μίλερ, υποστήριξε πως το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στους «15» και στη ΛΔ Κορέας «θα εξαρτηθεί απ' την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας» που είχε υπογράψει η τελευταία το 1994 με τις ΗΠΑ (και με την ΕΕ) για αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος...

Η ΛΔ Κορέας επισημαίνει...

Η δε ΛΔ Κορέας, με αφορμή το φιάσκο κατηγοριών που επιχείρησαν να στήσουν εναντίον της οι ΗΠΑ με αφορμή το φορτίο (μεταξύ άλλων 15 πυραύλων «Σκουντ») του εμπορικού μεταγωγικού πλοίου «Σο-σαν», επισήμανε σε χτεσινή της ανακοίνωση τα ακόλουθα: «Οι κατηγορίες των ΗΠΑ είναι απροκάλυπτη στρατιωτική πρόκληση... Απέχει ελάχιστα απ' την κήρυξη πολέμου εναντίον της ΛΔ Κορέας»! «Η αναχαίτιση του πλοίου παραβιάζει το σύνηθες εμπόριο μεταξύ των χωρών», αναφέρεται σε άλλο σημείο, ενώ ακολούθως οι ΗΠΑ κατηγορούνται για «υποκλοπές» και «πειρατεία ολκής»...

Επιπλέον, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του BBC και τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες, η ΛΔ Κορέας ζήτησε χτες απ' τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που βρίσκονται στο υπό λειτουργία πυρηνικό σταθμό, να απομακρύνουν τις σφραγίδες ασφαλείας και τις κάμερες παρακολούθησης.

Οι επιθεωρητές της «ΙΑΕΑ»...

Μάλιστα, ο προεδρεύων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, μιλώντας χτες στο CNN ζήτησε απ' τη ΛΔ Κορέας να ανακαλέσει την απόφασή της για αποσφράγισμα και απομάκρυνση κάμερας παρακολούθησης στους πυρηνικούς σταθμούς. Πρότεινε η επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού να γίνει σύμφωνα με τις δικλείδες ασφαλείας της «ΙΑΕΑ». Διευκρίνισε πως επισήμως τουλάχιστον δε ζητήθηκε η αποχώρηση των επιθεωρητών της ομάδας που βρίσκονται στη ΛΔ Κορέας. Ο ελ Μπαραντέι άφησε το «καλύτερο» για το τέλος: Οπως είπε, σε περίπτωση που η ΛΔ Κορέας εφαρμόσει στην πράξη την απόφασή της για «αθέτηση» της συμφωνίας του '94 , τότε θα φέρει την υπόθεση μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα (2012-03-01 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις περί πυρηνικών και προεκλογικές αντιπαραθέσεις... (2004-09-14 00:00:00.0)
«Μόνη επιλογή» η ενίσχυση της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης... (2003-09-09 00:00:00.0)
«Αναλυτές» της CIA και αντιφάσεις με στόχο την ένταση... (2003-02-01 00:00:00.0)
Κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα... (2003-01-17 00:00:00.0)
Πρόσκληση διαλόγου με «ουρά»... (2003-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ