Πέμπτη 1 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην αναστολή της πραγματοποίησης πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς και στον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου στον πυρηνικό σταθμό του Γιονγκμπιόν συμφώνησε χτες η ΛΔ Κορέας σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την (σε πρώτη φάση) παροχή αμερικανικής επισιτιστικής βοήθειας περίπου 240.000 μετρικών τόννων τροφίμων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το σινικό πρακτορείο ειδήσεων «Ζινχουά», η ΛΔ Κορέας συμφώνησε επίσης στην αποστολή επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για να ελέγξουν τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου στον πυρηνικό σταθμό του Γιονγκμπιόν «ενώ θα συνεχίζεται ο θετικός διάλογος με τις ΗΠΑ».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ υποστήριξε πως συμφωνήθηκε και η επιβεβαιωμένη διάλυση του πυρηνικού αντιδραστήρα 5 MW στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από την Πιονγιάνγκ...

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία με τη ΛΔ Κορέας λέγοντας ωστόσο πως σημειώθηκε «σημαντική αν και περιορισμένη πρόοδος». Θετικές ήταν οι αντιδράσεις χωρών της ΝΑ Ασίας με πρώτη τη γείτονα της ΛΔ Κορέας, Νότια Κορέα, που σχολίασε πως η συμφωνία θα πρέπει να αποτελέσει βάση συνολικής και οριστικής επίλυσης του πυρηνικού ζητήματος στην Κορεατική Χερσόνησο... Η Ιαπωνία επίσης χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα για την επίλυση μακρόχρονων θεμάτων» εκφράζοντας ελπίδα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ