ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Λανσάρουν ως «νέα πολιτική για την Υγεία» το βάθεμα της πολιτικής που μας έφερε ως εδώ

Προετοιμασία του εδάφους για παραπέρα ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής που μετατρέπει τη δημόσια Υγεία σε κερδοφόρο πεδίο δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, υπό το ψεύτικο μανδύα της... «νέας πολιτικής για την Υγεία», ήταν ουσιαστικά τα όσα ανέφεραν χτες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, και βουλευτές της ΝΔ.

Τα κυβερνητικά στελέχη, αφού «διαφήμισαν» ως κυβερνητικά επιτεύγματα τα μέτρα - «μπαλώματα» που πήρε η κυβέρνηση για την πανδημία, στη συνέχεια έπλεξαν το εγκώμιο των ιδιωτών, κάνοντας αναφορά στις «δωρεές» τους και στη «συμβολή» τους. Ναι μεν «είμαι θεματοφύλακας της δημόσιας Υγείας, όμως δεν πρέπει και δεν μπορεί να δρα ανταγωνιστικά η δημόσια Υγεία και η ιδιωτική πρωτοβουλία», σημείωσε στο διά ταύτα ο υπουργός, δείχνοντας ότι αρχίζουν να «ξεπαγώνουν» και επίσημα πλέον οι κυβερνητικές εξαγγελίες προ κορονοϊού για παραπέρα βάθεμα της εμπορευματοποίησης και των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στα νοσοκομεία.

Ο λαός να βάλει στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε όσον αφορά τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας στη χώρα ότι «αν κάποιος τα κατάφερε, αυτός είναι ο ίδιος ο λαός», ο οποίος ανέλαβε τη δική του ευθύνη, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις, τη σημερινή και τις προηγούμενες.

Οπως υπογράμμισε, «στο πλαίσιο της λεγόμενης "επόμενης μέρας" της πανδημίας και ενόψει ενός δευτέρου κύματος, όπως λένε οι επιστήμονες, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα πως "αλλάζουν τα πράγματα στο χώρο της Υγείας", όμως η αλήθεια είναι ότι συνεχίζεται και εντείνεται η ίδια πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, η οποία μας έφερε ως εδώ: Η πολιτική των περικοπών, των κριτηρίων "κόστους - οφέλους", της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης υπηρεσιών Υγείας. Εξάλλου πρόγευση είχαμε πάρει προ κορονοϊού, με τις εξαγγελίες για ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, την παραπέρα διείσδυση δηλαδή των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία». Οι θάνατοι στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, επισήμανε χαρακτηριστικά, «δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα αλλά το κερασάκι στην τούρτα της πολιτικής που έχει το κέρδος πάνω από όλα».

Ο Γ. Λαμπρούλης αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια πολιτική, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαφημίζει «χιλιάδες προσλήψεις», που όμως είναι με προσωρινές συμβάσεις, ενώ είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις 30.000 κενές θέσεις στο ΕΣΥ, σύμφωνα ακόμα και με τα πετσοκομμένα οργανογράμματα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι στο όνομα της «ατομικής ευθύνης» και της «αντοχής του συστήματος», στη διάρκεια της πανδημίας τα νοσοκομεία ουσιαστικά ανέστειλαν τις άλλες λειτουργίες τους και «αποκλείστηκαν εκατομμύρια ασθενών που είτε έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα είτε ήταν στη φάση να διερευνηθεί το πρόβλημά τους». Το πρόβλημα αυτό μάλιστα θα διογκωθεί, αφού το σύστημα «για αρκετό διάστημα ακόμα θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πανδημίας». Επομένως, τόνισε, «το ζήτημα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα, της ένταξής του στον κρατικό σχεδιασμό, όπως είχαμε προτείνει από την αρχή, παραμένει επίκαιρο και αναγκαίο και σήμερα».

Οσο για τη ...συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι αυτήν την είδε όλος ο λαός, όταν οι κλινικάρχες, συνολικά οι ιδιώτες «αξιοποίησαν την πανδημία ως ευκαιρία για παραπέρα κερδοφορία και υπονόμευσαν παράλληλα και το όποιο κρατικό σχέδιο έκτακτης κατάστασης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε επίσης να εξασφαλιστούν η προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία, στα πανεπιστήμια κ.λπ., να υπάρξει προμήθεια του λαού σε μέτρα προστασίας χωρίς επιβάρυνση, μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.

Και υπογράμμισε: «Αυτή η πολιτική πρέπει να μπει στο στόχαστρο των εργαζομένων, όλου του λαού και να διεκδικήσει ένα κρατικό, ενιαίο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση, αναπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες, με έμφαση στην πρόληψη, με κάλυψη αναγκών σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές».

Μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία σε νοσοκομεία

Από την ουρά έξω από το ΑΧΕΠΑ
Από την ουρά έξω από το ΑΧΕΠΑ
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης στις πύλες νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς ξεκίνησε η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Τόσο στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο όσο και στο ΑΧΕΠΑ, οι ασθενείς περίμεναν στον ήλιο για ώρες, προκειμένου καταρχήν να περάσουν τον εξωτερικό έλεγχο, όπου έδιναν τα στοιχεία τους και επιβεβαίωναν το ραντεβού για να μπορέσουν να εισέλθουν εντός του νοσοκομείου. Και στη συνέχεια, αφού περνούσαν από θερμομέτρηση, βρίσκονταν αντιμέτωποι με νέα μεγάλη αναμονή στα ιατρεία...

Επιτακτική η ανάγκη για τεστ σε όλους τους υγειονομικούς, ασθενείς και συνοδούς

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των επισφαλών κι αποσπασματικών οδηγιών του υπουργείου Υγείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων (προβλέπεται η διενέργεια τεστ κορονοϊού μόνο σε όσους ασθενείς υποβάλλονται σε ολική νάρκωση), τα γεγονότα με τη διασπορά του ιού μέσα στο Νοσοκομείο «Ελπίς» έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανάγκη για μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους σε όλους τους υγειονομικούς, ασθενείς και συνοδούς. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν προηγηθεί εξάλλου σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο «Ελπίς» πριν από μια βδομάδα εισήχθη ύποπτο κρούσμα, το πρώτο τεστ του οποίου ήταν αρνητικό. Χωρίς να γίνει επαναληπτικό τεστ (αν και η επώαση του ιού διαρκεί 14 μέρες), ο ασθενής μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε Παθολογική Κλινική. Τρεις μέρες μετά εμφάνισε συμπτώματα, με αποτέλεσμα να κάνει νέο τεστ, το οποίο βγήκε θετικό. Προχτές το βράδυ γιατρός βρέθηκε θετική, οπότε χτες το πρωί ανεστάλησαν η εφημερία του νοσοκομείου, όλα τα χειρουργεία και η Καρδιολογική Κλινική. Η επαναλειτουργία των παραπάνω εξαρτάται από τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε άλλους 25 υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν τεθεί από χτες σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες για τρίτη διαδοχική φορά παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου, επαναλαμβάνοντας το αίτημα να γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, στους ασθενείς και τους συνοδούς τους. Με αφορμή το νέο περιστατικό και το ότι δεκάδες εργαζόμενοι του νοσοκομείου τέθηκαν σε καραντίνα, ανέδειξαν επίσης το γεγονός ότι τόσους μήνες μετά την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα δεν έχει λυθεί το θέμα της αναγκαίας επίταξης χώρων για τη φιλοξενία των υγειονομικών, για την προστασία των οικογενειών τους.

Τα στοιχεία για την πανδημία στη χώρα

Ακόμα 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 10 ανήκουν σε γνωστές συρροές κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 (το 55,4% αφορά άνδρες), ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 112.042 κλινικά δείγματα.

28 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 71 έτη, εκ των οποίων οι 10 είναι γυναίκες και το 96,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων σε 155. Οι 41 είναι γυναίκες, η διάμεση ηλικία του συνόλου είναι τα 75 έτη και το 93,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί παραπέρα πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου

Την ώρα που η κυβέρνηση πλέκει υποκριτικά το εγκώμιο στους νοσηλευτές, ετοιμάζει νέο χτύπημα στα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με όσα «διαρρέονται», το υπουργείο Υγείας προωθεί διάταξη σύστασης δύο κλάδων Νοσηλευτικού Προσωπικού, συντηρώντας και διευρύνοντας τη διάσπαση του κλάδου. Ο ένας κλάδος θα περιλαμβάνει τους ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτές και ο δεύτερος κλάδος τους ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτές.

Ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συμβολική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, έξω από την έδρα της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην οδό Αριστοτέλους.

Να σημειωθεί ότι η παραπέρα πολυδιάσπαση του κλάδου προωθείται με πρόσχημα την... επίσπευση των προσλήψεων και την «αναβάθμιση» των νοσηλευτών. Στην πραγματικότητα, αθωώνοντας τη χρόνια πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, τη διεύρυνση κάθε λογής «ελαστικής» εργασιακής σχέσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενεργοποιήσει «κοινωνικό αυτοματισμό» μεταξύ νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, την ώρα που τα προβλήματά τους είναι κοινά και οξυμένα όσο ποτέ (εξαντλητικά ωράρια, χιλιάδες χαμένα ρεπό, περικοπές μισθών, διαρκής κινητικότητα, επαγγελματικές ασθένειες, εργατικά «ατυχήματα» κ.ά.).

Την ώρα που η κυβέρνηση «διαφημίζει» τις προσωρινές προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών (μόλις το 10% των κενών οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία), νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών, γιατροί, τραυματιοφορείς, όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν από κοινού τη μάχη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ