ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2007
Σελ. /24
Βραδιές θεάτρου, χορού, μουσικής

«Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Ράμα»
«Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Ράμα»
Με την «Μήδεια» του Κερουμπίνι, στα Επιδαύρια, ολοκληρώνεται σήμερα το αφιέρωμα του Ελληνικού Φεστιβάλ στην Μαρία Κάλλας. Στον ομώνυμο ρόλο η σοπράνο Αννα Κατερίνα Αντονάτσι. Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Γιάννης Κόκκος.

Το ιστορικό βερολινέζικο θέατρο «Φολκσμπίνε»Λαϊκή Σκηνή - Ρόζα Λούξεμποργκ») ανεβάζει σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το έργο «Βορράς» του Λ. Φ. Σελίν, σε σκηνοθεσία του φημισμένου σκηνοθέτη Φρανκ Κάστορφ.

Η ομάδα «Semara Ulangun» από το Μπαλί παρουσιάζει τις «Περιπέτειες του πρίγκιπα Ράμα», σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο. Το διάσημο μπαλινέζικο θέατρο με χορούς, μουσικές, κοστούμια, μάσκες και τελετουργικά δρώμενα παντρεύει την πλούσια παράδοση του Μπαλί με την καινοτομία.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σήμερα και αύριο (12 μ. και 6 μ.μ.), η γαλλική χορευτική ομάδα «Trafic de styles» θα παρουσιάσει την παράσταση «Το βάρος του ουρανού», σε καλλιτεχνική διεύθυνση - χορογραφία του Σεμπαστιέν Λεφρανσουά. Το έργο είναι εμπνευσμένο από κοινωνιολογικά κείμενα του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα Ιταλο Καλβίνο και ερμηνεύεται από τρεις χορευτές και έναν καλλιτέχνη του τσίρκου.

Οι Ευανθία Ρεμπούτσικα και Παναγιώτης Καλαντζόπουλος παρουσιάζουν σήμερα στην Τεχνόπολη, τη νέα τους δουλιά «Η ορχήστρα του δρόμου». Συμμετέχουν: Ελλη Πασπαλά, Γιώτα Νέγκα, Κωστής Μαραβέγιας.

Ηχητικά τοπία, που μας οικειώνουν ποιητικά με τη σύγχρονη ιλιγγιώδη πραγματικότητα, αλλά με το χρόνο των ονείρων, παρουσιάζει, τη Δευτέρα (Πειραιώς 260), ο Κωνσταντίνος Βήτα. Το έργο του «Αλλοιώσεις» βασίζεται σε καινούριες και παλιότερες συνθέσεις του.

Στο θέατρο «Ρεματιά» Χαλανδρίου, σήμερα (9.30 μ.μ.), το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει τον «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη, μουσική Βασίλη Σκουλά και Λουδοβίκου των Ανωγείων. Παίζουν: Νίκος Βερλέκης, Νίκος Δαδινόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Κροντήρης, κ.ά.

«Οχι παίζουμε»... στου Στρέφη

«Το αίμα που μαράθηκε»
«Το αίμα που μαράθηκε»

«Το αίμα που μαράθηκε», τιτλοφορείται το έργο του Ακη Δήμου, που παρουσιάζει (7/7 - 10/8, καθημερινά, εκτός Κυριακής -Δευτέρας, 9 μ.μ.), σε μια αυλή (Καλλιδρομίου 68, Εξάρχεια), ο θίασος «Οχι Παίζουμε». Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα «Κερένια κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου. Ανθρωποι και φαντάσματα, συγκατοικούν σ' ένα κτίριο, στο βράχο του Στρέφη. Μακριά από τα μάτια των περαστικών φτιάχνουν τους κήπους, τους γάμους, το κρεβάτι τους. Τις νύχτες το φεγγάρι τρυπώνει στο σπίτι από τις γρίλιες και τους θυμίζει πως κάποτε δε ζούσαν κρυμμένοι. Σκηνοθεσία Γιώργος Σαχίνης, κίνηση Ειρήνη Αλεξίου, σκηνικά - κοστούμια Γιάννης Σκουρλέτης, μουσική Κώστας Δαλακούρας, φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα. Παίζουν: Τζίνα Θλιβέρη, Αγγελική Λεμονή, Γεωργία Τσαγκαράκη, Γιωργής Τσαμπουράκης. (Εισιτήριο: 18 ευρώ, φοιτητικό 12. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα: 210.8068.552, 6978.014.815).

Ο ιδρυτής της «Νέας Σκηνής», πρωτοπόρος σκηνοθέτης των αρχών του 20ού αιώνα, Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, επηρεάστηκε από τα κινήματα του νατουραλισμού και συμβολισμού, αλλά και τα σύνδεσε. Βασανισμένος από κινητικά προβλήματα που του προκάλεσε ένα ατύχημα σε παιδική ηλικία και θλιμμένος από τη δολοφονία της αυτοκράτειρας Σίσσυ, που θαύμαζε, το 1908 άρχισε να εκδίδει σε συνέχειες την «Κερένια κούκλα», αλλά η εφημερίδα «Πατρίς» απαγορεύει την έκδοση από το σημείο που το έργο από ηθογραφία μεταμορφώνεται σε σκοτεινό συμβολισμό. Το έργο εκδόθηκε το 1911, λίγο μετά το θάνατό του.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960»- Νίκος Μιχιώτης
  • «Το δόκανο»- Γιάννης Παπαοικονόμου
  • «Παρακαλώ μη θίγετε το φασισμό μου»- Σταύρος Κουτράκης
  • «Σοβιετικοί μαχητές στις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης»- Κώστας Αυγητίδης
μια ΕΚΘΕΣΗ

«Πολιτεύεσθαι τους Κείους κατά πόλεις. Η διάσπαση ως μέσον πολιτικού ελέγχου», τιτλοφορείται η έκθεση που θα παρουσιάσει (16/7 - 30/9) το Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1), σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας). Στόχος της είναι να φωτίσει τις μορφές πολιτικής ένωσης των πόλεων της Κέας κατά τον 4ο και 3ο αι. π.Χ. για να απαλλαγούν από την κυριαρχία των ισχυρών της εποχής (Αθήνας, Σπάρτης, Θήβας). Τα ιστορικά αυτά γεγονότα μαρτυρούν επιγραφές που αποκάλυψαν στην Κέα αρχαιολογικές ανασκαφές, από τον 19ο αιώνα και μετά. Ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης αποτελεί το αρχείο του Κωνσταντίνου Μάνθου (1826-1890), ντόπιου ιστοριοδίφη, ο οποίος συνέβαλε στη διάσωση των επιγραφικών μνημείων της Κέας. Η έκθεση περιλαμβάνει 11 επιγραφές από τις συλλογές του Επιγραφικού Μουσείου (από τον 4ο π. Χ αι. έως και τον 1ο μ.Χ). Περιλαμβάνονται και τρία εκμαγεία από θραύσματα επιγραφών (φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας). Το αρχειακό υλικό της προέρχεται από τη Διεύθυνση Αρχείου Μνημείων και Δημοσιευμάτων του ΥΠΠΟ και την Αρχαιολογική Εταιρεία.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο θίασος «Χώρος», παρουσιάζει σήμερα και αύριο (9 μ.μ.) στο «Σχολείον» (Πειραιώς, δίπλα στην «Ιον») τον «Απόκοπο» του Μπεργαδή. Το κρητικό, έμμετρο ποίημα των αρχών του 16ου αιώνα, ερμηνεύουν ένας αφηγητής, δύο μάσκες και μουσικοί. Η γλώσσα του ποιήματος είναι η δημώδης υστεροβυζαντινή. Την υστεροβυζαντινή και μεσαιωνική μουσική επιμελήθηκε ο Κωστής Παπάζογλου και την εκτελεί το σχήμα «Κώδιξ», με χειροποίητα όργανα της ίδιας εποχής. Το έργο ανεβάζεται σε σκηνοθεσία - κίνηση Σίμου Κακάλα, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Κατρανίτσα, μουσική Κωστή Παπάζογλου - CODEX, μάσκες Τίνας Παραλή. Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Ελενα Μαυρίδου, Θεόδωρος Οικονομίδης. Μουσικοί: Δημήτρης Βίττης, Γιώργος Δούσος, Νίκος Παναγιωτίδης, Κωστής Παπάζογλου, Μαρίνη Πεϊκίδου.

Ο τίτλος του ποιήματος οφείλεται στον πρώτο στίχο: «Μιαν από κόπου νύσταξα!». Το ποίημα αυτό είναι το πρώτο νεοελληνικό κείμενο που τυπώθηκε (Βενετία 1519). Για το δημιουργό του δεν ξέρουμε τίποτα, ούτε το βαφτιστικό του όνομα.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο αφηγητής, που διηγείται ένα όνειρό του: κυνηγά μια ελαφίνα, βρίσκεται ξαφνικά σκαρφαλωμένος σ' ένα δέντρο, και από κει στον Αδη. Οι πεθαμένοι τον ρωτούν πώς βρέθηκε εκεί, και «αν θυμούνται οι ζωντανοί τους πεθαμένους». Δύσκολο ερώτημα...

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στο Σχολείον (Πειραιώς, δίπλα στην «Ιον»), στις 16, 17/7 (9 μ.μ.), η Εσπεράνθα Φερνάντεθ με φλαμένκο, η Σαββίνα Γιαννάτου (φωτ.) με ελληνικό τραγούδι και ο Αλί Ρεζά Γκορμπανί με ιρανικό διασταυρώνουν τρεις εθνικές παραδόσεις.

Στο θέατρο «Βράχων Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού, φιλοξενούνται (16/7, 9 μ.μ.), οι «Ακτιβ Μέμπερ». Το δημοφιλές γκρουπ θα παρουσιάσει τραγούδια από το νέο, δωδέκατο δίσκο του, «Σκιεράτσα», κάνοντας παράλληλα αναδρομή σε πολλά παλαιότερα, επιτυχημένα κομμάτια του.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο θέατρο «Πέτρα» (Πετρούπολη), σήμερα και αύριο (9.30 μ.μ.), η «νέα Σκηνή» παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου, σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, σκηνικά - κοστούμια Χ. Ομπολένσκι, φωνητικά σχήματα Σπ. Σακκά και κίνηση Ε. Μαλκότση. Παίζουν οι: Λ. Βογιατζής, Α. Μουτούση, Ν. Κουρής, Δ. Ημελλος, Εύη Σαουλίδου. Τη Δευτέρα στον ίδιο χώρο φιλοξενείται συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ