ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αγώνας δρόμου για το συνέδριο

Τη χρόνια κρίση της ΝΔ, τόσο σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο όσο και σε οργανωτικό, φέρνει στο προσκήνιο η πορεία προς το συνέδριο. Ηδη γίνεται φανερή η αδυναμία της ηγεσίας του κόμματος να παρουσιάσει κάποια «εναλλακτική πρόταση» στην κυβερνητική πολιτική, πράγμα που αποτυπώνεται στην αντιπολιτευτική τακτική της, η οποία εξαντλείται στην άσκηση «κριτικής» για ταχύτερους ρυθμούς και επίδειξη αποφασιστικότητας. Το συνέδριο δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα πράγματα, καθώς το «κυβερνητικό πρόγραμμα» θα παραμείνει ουσιαστικά το ίδιο με αυτό που είχε εγκριθεί στα περσινά συνέδρια, με ορισμένες προσθήκες και αποσαφηνίσεις σε κάποιους «νέους» τομείς (γενετική, βιοτεχνολογία, βιοηθική). Παράλληλα, οι αλλαγές στο καταστατικό θα προσδιοριστούν την τελευταία στιγμή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει υπάρξει κάποια εισήγηση από την ηγεσία που θα συζητηθεί στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Οπως ανέφερε χτες η υπεύθυνη επικοινωνίας της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου, πρώτα θα υποβάλουν τα μέλη τις προτάσεις τους και μετά η Οργανωτική Επιτροπή θα διαμορφώσει την εισήγησή της. Ενδεικτικό της αδιαφορίας των στελεχών είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση επίσημα στην Οργανωτική Επιτροπή. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται τεχνητά γύρω από την... αλλαγή του εμβλήματος της ΝΔ. Η Μ. Γιαννάκου ανέφερε χτες ότι «δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής τέτοιο θέμα επισήμως στην Οργανωτική Επιτροπή», αλλά μπορεί να το θέσει οποιοσδήποτε στο συνέδριο και εκεί να αποφασιστεί.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης έχει αναθέσει σε διαφημιστική εταιρία τη σύνθεση του νέου συμβόλου του κόμματος που θα αντικαταστήσει τον «Πυρσό». Στην ερώτηση αν θα προσκληθεί ο Δ. Αβραμόπουλος στο συνέδριο, η Μ. Γιαννάκου αν και είπε ότι το θέμα είναι υπό εξέταση, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ληφθεί υπόψη ότι «ο λαός δεν έχει απαντήσει ακόμα αν αυτό είναι κόμμα κοινοβουλευτικό». Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται η εκλογή των συνέδρων την ερχόμενη Κυριακή. Σε ανακοίνωση τής Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρεται ότι στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων των περιφερειακών οργάνων συμμετείχαν 215.611 μέλη του κόμματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Να παρέμβει το Ευρωκοινοβούλιο για τους αγνοούμενους της Κύπρου

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης, παρεμβαίνοντας προ ημερησίας διάταξης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στο θέμα των αγνοουμένων από το 1974 στην Κύπρο. Χειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους ζήτησε από την πρόεδρο του Σώματος να παρέμβει και το ΕΚ να συμβάλει, ώστε να διαλευκανθούν οι εξαφανίσεις αυτές και να δοθεί επιτέλους μια λύση στο πρωτίστως ανθρωπιστικό αυτό θέμα. Ειδικότερα στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Θα ήθελα να ενημερώσω και εσάς και το Σώμα ότι την προηγούμενη βδομάδα επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες μια αντιπροσωπεία από συγγενείς αγνοουμένων από την Κύπρο. Είχε επαφές με τις πολιτικές ομάδες και έθεσε για πολλοστή φορά το θέμα των αγνοουμένων, καθαρά από την ανθρωπιστική πλευρά, αφού 27 χρόνια μετά το 1974, υπάρχουν ακόμα αρκετές περιπτώσεις - πάνω από 1.000 - ανθρώπων που δεν έχει διευκρινιστεί η τύχη τους. Οι συγγενείς αυτών των ανθρώπων έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη στους δικούς τους. Προσπάθειες, και με τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν έχουν αποδώσει αποτέλεσμα και θα ήθελα να θέσω το θέμα τού να συμβάλει, ενδεχομένως, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση».

Κλείνει η «Εξουσία»

Το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Εξουσία» κυκλοφορεί σήμερα. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Μιχάλης Ανδρουλιδάκης ανακοίνωσε χτες την αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας και μάλιστα λίγες μέρες μετά τις αλλαγές που έγιναν στο χρώμα του χαρτιού και στην ύλη της. Ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης είπε στους εργαζόμενους ότι όλοι θα παραμείνουν στην εφημερίδα, γιατί μετά από ένα μήνα θα βγάλει νέα εφημερίδα. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα γίνουν και προσλήψεις γιατί θα βγει και Κυριακάτικο φύλλο με άλλη όμως διεύθυνση. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας υποσχέθηκε ότι δε θα γίνουν απολύσεις και το προσωπικό θα παραμείνει στην εφημερίδα. Να υπενθυμίσουμε ότι η «Εξουσία» κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1996 και απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η ΕΣΗΕΑ σήμερα στις 12 το μεσημέρι έχει καλέσει όλους τους εργαζόμενους προκειμενου να συζητηθούν και εργασιακά προβλήματα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ σε διαθεσιμότητα τέθηκε χτες ο Κ. Σπυρόπουλος, ένα από τα βασικά στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού «Tempo» του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
«Επέτειος» της ντροπής

Σήμερα συμπληρώνονται δυο χρόνια από την παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων. Εκτοτε παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: Τι, άραγε, να σημαίνει η λέξη «φιλότιμο» για την κυβέρνηση; Σημειώστε ότι το συγκεκριμένο ερώτημα τέθηκε τότε επισήμως, τέθηκε πριν δυο χρόνια στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δυο μέρες αφότου ο Οτσαλάν είχε προσαχθεί στο Ιμραλί, στο «νησί των σκύλων». Η απάντηση δόθηκε ενάμισι μήνα αργότερα. Και δόθηκε έμπρακτα, όταν η κυβέρνηση προέβη στη δεύτερη μεγάλη «ατιμία». Στην υπογραφή υπέρ της ΝΑΤΟικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας...

***

Στις 15 προς 16 Φλεβάρη του 1999, έγινε γνωστό ότι ο Οτσαλάν, εξερχόμενος από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, συνελήφθη από Τούρκους πράκτορες. Πριν πάει στην Κένυα, είχε προσγειωθεί στο Ελληνικό, εκδιωχθείς από την Ιταλία και την «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ντ' Αλέμα. Η ελληνική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση «κεντροαριστερών» κι αυτή... επιχείρησε από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η σύλληψη του Οτσαλάν να εστιάσει το πρόβλημα στο «πώς έφτασε στην Ελλάδα». Θέλησε να μετατοπίσει τη συζήτηση σε διάφορες πρακτορολογικές προσεγγίσεις με μπόλικη δόση «αντιεθνικιστικής» ρητορείας για το ρόλο του Ναξάκη και άλλων. Το πραγματικό ζήτημα, όμως, που θα αποτελεί εσαεί μια κηλίδα ντροπής για την ιστορία των κυβερνώντων, είναι όχι το πώς έφτασε ο Οτσαλάν στην Ελλάδα, αλλά πώς από την Ελλάδα έφτασε στα χέρια των Τούρκων.

***

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν. Ας σημειωθεί ότι μόλις τρεις μήνες πριν φτάσει στην Ελλάδα ο Οτσαλάν, σχεδόν τα 2/3 των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου είχαν υπογράψει υπόμνημα υπέρ της χορήγησης ασύλου στον ηγέτη του PKK. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν το 50% και πλέον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ... Αντίθετα, ο κ. Σημίτης και οι επιτελείς του έστειλαν τον Οτσαλάν στην Κένυα. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι ήθελαν να τον «προφυλάξουν» και να τον «φυγαδεύσουν». Πώς; Στέλνοντάς τον στο Ναϊρόμπι, μια πόλη πραγματικό άντρο των πρακτόρων του FBI και της CIA!

***

Ο πραγματικός ρόλος της κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν αποκαλύφθηκε περίτρανα στην «έκθεση Κωστούλα», την έκθεση, δηλαδή, του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κένυα, όπου περιγράφονταν τα γεγονότα. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι, μεταξύ άλλων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον τέως υπουργό Θ. Πάγκαλο, πρωτοστατούσε στην εκδίωξη του Οτσαλάν από την πρεσβεία, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε στη σύλληψή του. Από την «έκθεση Κωστούλα», έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές υπηρεσίας είχαν προσλάβει ακόμα και μπράβους (!) για να βγάλουν έξω τον Οτσαλάν, ότι ο «μεγάλος τραγουδιστής» (!), όπως αποκαλούνταν στις ενδοεπικοινωνίες της ΕΥΠ ο Θ. Πάγκαλος, σε συνεννόηση με τους επικεφαλής της ΕΥΠ, απαιτούσαν την εκδίωξη του Οτσαλάν από την πρεσβεία, με την εντολή: «Πετάξτε τον έξω»!

***

Ακόμα, όμως, κι αν δεν υπήρχαν τα παραπάνω στοιχεία, τα όσα δημοσίως δήλωσε τότε ο Κ. Σημίτης, θέλοντας να αποσείσει τις ευθύνες για την παράδοση του Οτσαλάν, είναι αρκετά. Ο Κ. Σημίτης, σε διάγγελμά του για την υπόθεση Οτσαλάν, μια μέρα μετά την προσαγωγή του τελευταίου στις τουρκικές φυλακές και λίγες μέρες προτού απολύσει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Θ. Πάγκαλο, Α. Παπαδόπουλο (υπουργός Εσωτερικών) και Φ. Πετσάλνικο (υπουργός Δημόσιας Τάξης), ώστε να αποτρέψει την πτώση συνολικά της κυβέρνησής του, έσπευσε να αποκαλέσει το κουρδικό κίνημα «ένοπλη ανταρσία» (!), να χαρακτηρίσει την πάλη του κουρδικού λαού «τρομοκρατία και βία» (!) και να αποκαλέσει τον αγώνα των Κούρδων «αποσχιστικό κίνημα»! Ολα αυτά - τα εξόχως αποκαλυπτικά - ειπώθηκαν, ενώ ο Οτσαλάν βρισκόταν ήδη στις τουρκικές φυλακές και ενώ στην Ελλάδα είχε ξεσπάσει σάλος... Λίγο αργότερα, υπογράφτηκε η ελληνο-τουρκική συμφωνία για συνεργασία στα θέματα της «τρομοκρατίας». Σημειωτέον ότι για την Τουρκία οι Κούρδοι αγωνιστές είναι «τρομοκράτες»...

***

Πριν δυο χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ντρόπιασε την ιστορία αυτού του τόπου. Ενήργησε όπως ο ...Αρτέμης Μάτσας (ο εξαίρετος άνθρωπος και ηθοποιός) στις παλιές κινηματογραφικές ταινίες. Οι Αμερικάνοι ήθελαν τη σύλληψη του Οτσαλάν και εκείνη έστειλε τον Οτσαλάν στο άντρο των Αμερικανών πρακτόρων. Η Αγκυρα ήθελε τη σύλληψη του Οτσαλάν και ο Οτσαλάν βρέθηκε στις τουρκικές φυλακές.

Εκτοτε οι πρωταγωνιστές εκείνης της υπόθεσης έχουν το θράσος να επανέρχονται στο θέμα, κάθε φορά που νομίζουν ότι είναι ευκαιρία να πετάξουν από πάνω τους λίγο από το άγος που τους βαραίνει. Αυτό έπραξε τις προάλλες ο Θ. Πάγκαλος, που, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση Οτσαλάν στήθηκε από τους Αμερικάνους, με μοναδικό στόχο τον ίδιο (!) και για να τον διώξουν από το υπουργείο Εξωτερικών, γιατί τους «ενοχλούσε» (σ.σ.: ο Πάγκαλος «ενοχλούσε» τους Αμερικάνους)! Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που τότε, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του (πιθανώς και τους Αμερικάνους, σύμφωνα με τα σημερινά του λεγόμενα), αποκαλούσε τους ανθρώπους του πολιτισμού «κουραμπιέδες» και «κουραδόμαγκες» (!), επειδή είχαν ξεσηκωθεί κατά της ατιμίας.

Εκτοτε, οι κύριοι της κυβέρνησης προσπαθούν να μετριάσουν το άγος, επικαλούμενοι τα όσα φέρονται να έχουν δηλώσει οι συνεργάτιδες του Οτσαλάν για τα γεγονότα της Κένυας και τα οποία αναδημοσιεύονται σε τουρκικές εφημερίδες... Είναι οι ίδιοι, που όποιος, τότε, τολμούσε να επικαλεστεί τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων για το ρόλο της κυβέρνησης στη σύλληψη του Οτσαλάν, το λιγότερο που του προσήπταν ήταν ότι είναι πράκτορας... Είναι οι ίδιοι, που τότε μιλούσαν για τις συνεργάτιδες του Οτσαλάν με τον απαξιωτικό και γεμάτο ειρωνεία τόνο, προφέροντας τις λέξεις «οι κυρίες ΡΚΚ»... Οι κύριοι της κυβέρνησης επιχείρησαν να αντιπαραβάλουν το δικό τους ρόλο, με τη στάση του Οτσαλάν στο τουρκικό «δικαστήριο». Ωρα είναι να μας πουν ότι έπραξαν ό,τι έπραξαν στην υπόθεση Οτσαλάν, γιατί δεν τον θεωρούσαν «καλό» ηγέτη των Κούρδων...

***

Η ιστορία και ο λαός του είναι που θα κρίνουν τον Οτσαλάν. Η ιστορία και ο λαός της Ελλάδας είναι οι κριτές της κυβέρνησης του κ. Σημίτη. Η ιστορία και ο ελληνικός λαός ξέρουν: Ο Οτσαλάν, από τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πέρασε στα χέρια της Τουρκίας.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εκδρομή της Επιτροπής Ειρήνης Χολαργού

Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού και φίλοι της ειρήνης πρόκειται να επισκεφτούν το ερχόμενο Σάββατο το Ναύπλιο, όπου και θα κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, και εν συνεχεία τη Νέα Κίο, όπου θα συναντηθούν με την εκεί Επιτροπή Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ