ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Περιοδεία Πούτιν στη Λατινική Αμερική

Σε Κούβα, Νικαράγουα, Αργεντινή και Βραζιλία βρέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρώσου Προέδρου παρέθεσε η Κριστίνα Κίρχνερ
Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρώσου Προέδρου παρέθεσε η Κριστίνα Κίρχνερ
ΑΒΑΝΑ - ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Πολυήμερη περιοδεία στη Λατινική Αμερική πραγματοποιεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην Ουκρανία δίνουν ώθηση σε ευρύτερες ανακατατάξεις και σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων και μονοπωλιακών ομίλων.

Την Παρασκευή, ο Πούτιν έφτασε στην Αβάνα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο. Συμφωνήθηκε ότι οι ρωσικές εταιρείες «Ροσνέφτ» και «Ζαρουμπεσνέφτ» θα συνεργαστούν με τη δημόσια κουβανική εταιρεία «Κουπέτ» στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων αργού πετρελαίου της Κούβας. Ακόμα, εκφράστηκε το ενδιαφέρον που έχουν ρωσικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη νέα «ειδική οικονομική ζώνη» στο λιμάνι Μαριέλ, κοντά στην Αβάνα.

Πριν δύο εβδομάδες έγινε γνωστό ότι το Ρωσικό Κοινοβούλιο παρέγραψε το 90% του κουβανικού χρέους που είχε μείνει από την εποχή της ΕΣΣΔ (συνολικό ποσό 26 δισ. ευρώ).

Ο Πούτιν συναντήθηκε και με τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Στη συνέχεια, ο Ρώσος ηγέτης πραγματοποίησε μια απρογραμμάτιστη στάση στη Νικαράγουα, όπου πρόσφατα έγινε γνωστό ότι σχεδιάζεται η διάνοιξη διώρυγας που θα συνδέει Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό και αντικειμενικά θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στη διώρυγα του Παναμά. Σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Πρόεδρος της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέρος στις πρωτοβουλίες της Ρωσίας για τη διατήρηση της ειρήνης σε όλο τον πλανήτη και στις περιοχές της».

Επιχειρηματικές συμφωνίες στην Αργεντινή

Στο Μπουένος Αϊρες, ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, υπογραμμίζοντας ότι επιδίωξη της Μόσχας είναι «η ενίσχυση των επιχειρηματικών και δημιουργικών επαφών και η προώθηση της περαιτέρω αλληλεπίδρασης στη διεθνή αρένα». Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η Ρωσία πάντα στηρίζει τη λύση της αντιπαράθεσης σχετικά με την κυριαρχία στα νησιά Φώκλαντ (που στην Αργεντινή είναι γνωστά ως «Μαλβίνας»), που σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο θα έπρεπε να βρεθεί με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «ITAR-TASS», και ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, μετά από παρέμβαση της Κίρχνερ.

Υπογράφτηκαν και συζητήθηκαν πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων: Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Ροσατόμ» θέλει να αναλάβει την κατασκευή τρίτου εργοστασίου της εταιρείας «Ατούτσα». Η ρωσική «Silovye Mashiny» θα προμηθεύσει με τουρμπίνες υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Πούντα Νέγρα. Ακόμα, υπογράφτηκαν συμφωνίες για να εκπέμπει το ρωσικό δίκτυο «Ρωσία σήμερα» στην Αργεντινή, για την έκδοση και μεταφορά καταδικασμένων σε φυλάκιση κλπ.

Σημασία έχει όμως και η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας που προωθούν οι δυο πλευρές, προς το παρόν «με προμήθεια στρατιωτικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών μεταφοράς φορτίου στην Αργεντινή για κοινή εργασία στην Ανταρκτική», όπως ανέφερε ο Πούτιν.

Τέλος, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, που ιδρύθηκε πρόσφατα από Ρωσία - Λευκορωσία - Καζακστάν, ενδιαφέρεται να ενισχύσει την οικονομική της συνεργασία με την «κοινή αγορά» της «Μερκοσούρ».

Σήμερα, ο Βλ. Πούτιν θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου των BRICS που ολοκληρώνονται αύριο στη Βραζιλία.

6η ΣΥΝΟΔΟΣ BRICS
Σήμερα και αύριο στη Φορταλέζα της Βραζιλίας

Αμεσοι στόχοι η ίδρυση αποθεματικού ταμείου και αναπτυξιακής τράπεζας

Την ίδρυση κοινού «αποθεματικού ταμείου», με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ καθώς και Οργανισμού «αναπτυξιακής τράπεζας», με κεφάλαια 50 δισ. δολ. θα ανακοινώσουν μέσα στην τρέχουσα βδομάδα, οι κυβερνήσεις της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο Συνόδου, σήμερα και αύριο, στην πόλη Φορταλέζα της Βραζιλίας. Δηλώσεις αναλυτών αφήνουν να εννοηθεί ότι τα δύο αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, στα οποία οι BRICS, το προηγούμενο διάστημα, διεκδίκησαν ανεπιτυχώς αναβάθμιση του ρόλου τους.

Η Κίνα θα χρηματοδοτήσει το αποθεματικό ταμείο, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι χώρες - μέλη για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών τους, με 41 δισ. δολάρια, η Νότια Αφρική με 5 δισ. και τα άλλα τρία κράτη με 18 δισ. δολάρια το καθένα.

Η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS θα πρέπει να εγκριθεί νομοθετικά από τις χώρες - μέλη και θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα έτος για να υλοποιηθεί. Η συμμετοχή σε αυτήν θα ανοίξει τελικά και σε χώρες εκτός των BRICS. Σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων στο εν λόγω ειδησεογραφικό πρακτορείο, η αναγγελία συμπίπτει με σχέδια για την ίδρυση μιας ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας υποδομών, με κεφάλαια επίσης 50 δισ. δολάρια, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Κίνα.

Πάντως, ενώ ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι η έδρα της «αναπτυξιακής τράπεζας» θα βρίσκεται στη Σαγκάη, χτες ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Ρομπ Ντέιβις δήλωσε ότι το Γιοχάνεσμπουργκ θα επιμείνει στη δική του υποψηφιότητα.

ΝΙΓΗΡΙΑ
«Αλ Κάιντα» και «Ισλαμικό Κράτος» στηρίζει η «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Την υποστήριξή του στους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους» που δρουν σε Συρία και Ιράκ, στην Αλ Κάιντα και τους Αφγανούς «Ταλιμπάν» εξέφρασε το Σαββατοκύριακο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός των Νιγηριανών ενόπλων ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», Αμπουμπακάρ Σεκάου σε μία προσπάθεια να φανεί ισάξιος των άλλων οργανώσεων - φαντομά που δρουν και σε άλλες νευραλγικές (για τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστές) περιοχές του πλανήτη.

Ο Σεκάου, που εμφανίστηκε περικυκλωμένους από μασκοφόρους ενόπλους της οργάνωσης, επανέλαβε την απαίτησή του για απελευθέρωση των μερικών εκατοντάδων μαχητών της «Μπόκο Χαράμ» που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των νιγηριανών φυλακών με αντάλλαγμα τις 214 μαθήτριες Λυκείου που έχουν απαχθεί από τις 14 Απρίλη. Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη των πρόσφατων αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων σε Αμπούτζα, Κάνο και Λάγκος.

Ο Νιγηριανός Πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν επανέλαβε τις «υποσχέσεις» για σύντομη απελευθέρωση των μαθητριών που κρατούνται όμηροι κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα χτες με την Πακιστανή 17χρονη μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία έγινε διεθνώς γνωστή όταν οι «Ταλιμπάν» την πυροβόλησαν στο κεφάλι, επειδή αγωνιζόταν για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στην πατρίδα της.

ΣΥΡΙΑ
Ανθρωπιστική βοήθεια σε εγκλωβισμένους αμάχους

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε ομόφωνη απόφαση κατέληξε χτες βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πάνω σε σχέδιο ψηφίσματος που καθιστά εφικτή τη διασυνοριακή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στα πεδία σφοδρών συγκρούσεων, δίχως εντούτοις, στο κείμενο αυτό να ξεκαθαρίζεται ως απαραίτητη η πρότερη άδεια της συριακής κυβέρνησης.

Διπλωματικές πηγές, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» εκτίμησαν πως η εξέλιξη θα δώσει το πράσινο φως σε υπηρεσίες του ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής να χρησιμοποιήσουν, σύντομα, οδικές αρτηρίες όχι μόνον κατά μήκος των πεδίων συγκρούσεων αλλά και αυτές που ξεκινούν από τέσσερα μεθοριακά περάσματα (δύο από την Τουρκία, ένα από το Ιράκ και ένα από την Ιορδανία). Πρόσφατα, η επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βαλερί Εϊμος, είχε δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως εάν χρησιμοποιηθούν τα παραπάνω τέσσερα μεθοριακά περάσματα θα καταστεί εφικτή η αποστολή βοήθειας σε περίπου 1.300.000 Σύρους που την έχουν άμεση ανάγκη.

Νωρίτερα, χτες, ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) κατέλαβαν και άλλες περιοχές της μεγαλύτερης ανατολικής συριακής πόλης Ντέιρ αλ Ζορ, μετά την απόσυρση ή των προσχώρηση σε αυτό άλλων ισλαμικών ομάδων (π.χ. «Μέτωπο Νούσρα», «Αχράρ αλ Σαμ»), με αποτέλεσμα πλέον να ελέγχουν σχεδόν το 98%.

Επιπλέον, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες μεταξύ μαχητών της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και Σουνιτών μισθοφόρων του ΙΚ στη μεθοριακή ορεινή περιοχή της Συρίας, Καλαμούν, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά μαχητών της Χεζμπολάχ και τουλάχιστον 16 Σουνιτών ενόπλων.

Σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» συγκρούσεις σημειώθηκαν σε μία ακόμη μεθοριακή περιοχή Συρίας - Λιβάνου, ανάμεσα στη Ρας αλ Μάρα της Συρίας και στην Αρσαλ στο βόρειο Λίβανο. Ωστόσο, οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τη Χεζμπολάχ.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκατοντάδες απολύσεις στην «Ιμπέρια»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Την πραγματοποίηση σχεδόν 1.600 απολύσεων ετοιμάζει η αεροπορική εταιρεία «Ιμπέρια», όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η διοίκηση της IAG, της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει η «Ιμπέρια» και οι «Βρετανικές Αερομεταφορές». Η εργοδοσία διευκρίνισε ότι ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου «συζητήθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επί των συλλογικών συμβάσεων με τα συνδικάτα της αεροπορικής εταιρείας» το Μάρτη, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της εργοδοσίας να μειώσει τους μισθούς και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, ώστε να ανακάμψουν τα κέρδη της.

  • Μετά από εσωκομματικές «ανοιχτές» εκλογές που έγιναν στο σοσιαλδημοκρατικό PSOE, νέος αρχηγός αναλαμβάνει ο 40χρονος Πέδρο Σάντσες. Ο προηγούμενος ηγέτης του κόμματος Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα παραιτήθηκε τον Ιούνη μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις οποίες το PSOE έχασε εννιά έδρες, σημειώνοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ