Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
6η ΣΥΝΟΔΟΣ BRICS
Σήμερα και αύριο στη Φορταλέζα της Βραζιλίας

Αμεσοι στόχοι η ίδρυση αποθεματικού ταμείου και αναπτυξιακής τράπεζας

Την ίδρυση κοινού «αποθεματικού ταμείου», με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ καθώς και Οργανισμού «αναπτυξιακής τράπεζας», με κεφάλαια 50 δισ. δολ. θα ανακοινώσουν μέσα στην τρέχουσα βδομάδα, οι κυβερνήσεις της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο Συνόδου, σήμερα και αύριο, στην πόλη Φορταλέζα της Βραζιλίας. Δηλώσεις αναλυτών αφήνουν να εννοηθεί ότι τα δύο αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, στα οποία οι BRICS, το προηγούμενο διάστημα, διεκδίκησαν ανεπιτυχώς αναβάθμιση του ρόλου τους.

Η Κίνα θα χρηματοδοτήσει το αποθεματικό ταμείο, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι χώρες - μέλη για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών τους, με 41 δισ. δολάρια, η Νότια Αφρική με 5 δισ. και τα άλλα τρία κράτη με 18 δισ. δολάρια το καθένα.

Η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS θα πρέπει να εγκριθεί νομοθετικά από τις χώρες - μέλη και θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα έτος για να υλοποιηθεί. Η συμμετοχή σε αυτήν θα ανοίξει τελικά και σε χώρες εκτός των BRICS. Σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων στο εν λόγω ειδησεογραφικό πρακτορείο, η αναγγελία συμπίπτει με σχέδια για την ίδρυση μιας ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας υποδομών, με κεφάλαια επίσης 50 δισ. δολάρια, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Κίνα.

Πάντως, ενώ ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι η έδρα της «αναπτυξιακής τράπεζας» θα βρίσκεται στη Σαγκάη, χτες ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Ρομπ Ντέιβις δήλωσε ότι το Γιοχάνεσμπουργκ θα επιμείνει στη δική του υποψηφιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ