ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σχέδια ενίσχυσης του στρατού

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής «κινητικότητας» στον Ειρηνικό Ωκεανό

Από παλιότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Φιλιππίνων και ΗΠΑ

Associated Press

Από παλιότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Φιλιππίνων και ΗΠΑ
ΜΑΝΙΛΑ.--

Σχέδια στρατολόγησης 20.000 στρατιωτών ώστε η συνολική δύναμη του στρατού να φτάσει τις 120.000 μέσα στην επόμενη τριετία, ανακοίνωσε ο στρατός των Φιλιππίνων χτες. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Εμανουέλ Μπαουτίστα είπε ότι ο στρατός αναζητά επίσης ν' αποκτήσει νέα πολεμικά πλοία, αεροσκάφη κι άλλα εφόδια.

Ο εξοπλισμός αυτός - που θα κοστίσει συνολικά πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ - ανακοινώνεται σε μια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και ειδικότερα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Η διεύρυνση (τον περασμένο Νοέμβρη) της κινεζικής ζώνης αεράμυνας πάνω από τα νησιά Ντιαογού (στα κινεζικά) / Σενκάκου (στα ιαπωνικά) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και η ανακοίνωση «ρυθμίσεων» για τ' αλιευτικά σκάφη που έκανε η Κίνα για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ που μίλησαν όλες γι' «απειλές για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής». Οι συμμαχίες και οι κόντρες μεταξύ ιμπεριαλιστών αναπτύσσονται με στόχο τον έλεγχο του τεράστιου φυσικού πλούτου της περιοχής από τα μονοπώλια που καθένας τους εκπροσωπούν και σ' αυτό το πλαίσιο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και στρατιωτική «κινητικότητα».

Τον περασμένο Δεκέμβρη, σε περιοδεία του στην περιοχή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε καλέσει από τη Μανίλα την Κίνα να μην προχωρήσει στη δημιουργία ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανάλογη μ' εκείνη που κήρυξε στα τέλη Νοέμβρη πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Τότε οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει τις Φιλιππίνες «σύμμαχο - κλειδί απέναντι στο Πεκίνο» και ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν σαράντα εκατομμύρια δολάρια στις Φιλιππίνες για να διαφυλάξουν τα εθνικά τους ύδατα από τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Επίσης, Μανίλα και Ουάσινγκτον επρόκειτο να υπογράψουν συμφωνία που θα επιτρέπει σε αμερικανικά στρατεύματα, πολεμικά αεροσκάφη και πλοία να σταθμεύουν προσωρινά στις Φιλιππίνες, όπου οι τελευταίες αμερικανικές βάσεις έκλεισαν το 1992.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες και ελιγμοί στο προσκήνιο

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υπέδειξε ότι θα μπορούσε ν' ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο που θα ενίσχυε τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος στο δικαστικό σώμα, εκτός αν οι συστάσεις του εισακουστούν» εκτιμούσε σε χτεσινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News», ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας. Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος (ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP) σε δηλώσεις του - στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία - μίλησε για την ανάγκη όλα τα κόμματα να στηρίξουν αλλαγές στο δικαστικό Σώμα μέσω συνταγματικής αναθεώρησης (κάτι ανάλογο πρότεινε και ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά την προχτεσινή συνάντηση Ερντογάν - Γκιουλ) κι επισήμανε: «Θα ήθελα η συνταγματική τροποποίηση να ενταχτεί στο πλαίσιο των αρχών των ανεπτυγμένων δημοκρατιών και των κριτηρίων της ΕΕ». «Αν όλα αυτά δε συμβούν... Φυσικά, μοιράστηκα την άποψή μου για το ν/σ με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ότι κάποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν. Θα δούμε πώς θα εξελιχτεί η διαδικασία» συμπλήρωσε.

Προχτές, ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε στην ετήσια Σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων επισημαίνοντας: «Το κλειδί για την επίλυση εσωτερικών κι εξωτερικών ζητημάτων είναι ο κοινός νους, η συλλογική σκέψη, ο διάλογος και η συναίσθηση. Είμαι της άποψης ότι θα έπρεπε να επαναθεωρήσουμε την πολιτική μας σε ζητήματα διπλωματίας και ασφάλειας, με δεδομένα τα γεγονότα στο Νότο της χώρας (σ.σ. σύνορα με Συρία) και την αντίληψη ότι απειλούμαστε από πολιτικά κέντρα γύρω μας».

Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην ίδια Σύνοδο, μίλησε για «προσπάθεια πραξικοπήματος υπό το πρόσχημα της διαφθοράς» και ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει την παράνομη οργάνωση μέσα στο δικαστικό Σώμα.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας ότι το μεγάλο κεφάλαιο παρακολουθεί ανελλιπώς τις εξελίξεις αναζητώντας τον καλύτερο εκπρόσωπο των συμφερόντων του, στελέχη της Ενωσης Τούρκων Βιομηχάνων κι Επιχειρηματιών (TUSIAD), που εξέφραζαν γνώμη για το ν/σ που προωθεί η κυβέρνηση, δήλωναν σε εφημερίδες «φόβους» ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε «κράτος - αστυνόμο».

  • Η ΕΕ θα έπρεπε να επισπεύσει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, είπε χτες ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, που επίσης έκανε παρέμβαση στη διπλωματική συνάντηση της Αγκυρας. «Η ΕΕ θα έπρεπε να είναι ενωμένη, αλλά οι χώρες μέσα στην ομάδα πρέπει να προστατεύουν τις δικές τους ταυτότητες... Δεν είμαστε οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε να είμαστε διαφορετικοί κι ενωμένοι» συμπλήρωσε.
ΙΡΑΚ
Δεκάδες νεκροί από βομβιστικές εκρήξεις

BAΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων τάραξε χτες περιοχές της Βαγδάτης, της βόρειας πόλης Μπακούμπα και κεντρικών ιρακινών πόλεων, με συνέπεια τον άδικο χαμό τουλάχιστον 73 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων.

Μόνο στη Βαγδάτη σημειώθηκαν ως χτες βράδυ τουλάχιστον εννιά βομβιστικές επιθέσεις κι εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 37 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων. Ιδιαίτερα αιματηρή αποδείχτηκε και η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι στη διάρκεια κηδείας φιλοκυβερνητικού σουνίτη σε χωριό νοτίως της βόρειας πόλης Μπακούμπα...

Οι επιθέσεις αυτές φανερώνουν πως δεν πρόκειται να πέσει ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα το θερμόμετρο της βίας στο Ιράκ, που το 2013 γνώρισε τις πιο αιματηρές επιθέσεις από το 2007, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 8.000 ανθρώπων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ολοκληρώθηκε, εν μέσω επεισοδίων, το δημοψήφισμα

ΚΑΪΡΟ.--

Μαζική ήταν και χτες, δεύτερη και τελευταία μέρα του δημοψηφίσματος για το νέο αιγυπτιακό σύνταγμα, η προσέλευση εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις κάλπες, καθώς οι περισσότεροι αψήφησαν τις απειλές βίας και το κάλεσμα σε αποχή των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Το νέο σύνταγμα περιορίζει σε διάφορα επίπεδα την ισχύ του ισλαμικού νόμου, ενώ εκφράζει τη μερίδα εκείνη της αστικής τάξης που θέλει να προχωρήσει ένας εκσυγχρονισμός του συστήματος για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καπιταλιστική κερδοφορία, με τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν το «μάρμαρο».

Και χτες, δεν έλειψαν τα επεισόδια. Στη βόρεια περιοχή Σαρκίγια, πάνω από 10 μέλη της εφορευτικής επιτροπής απομακρύνθηκαν από εκλογικά τμήματα, γιατί επιχείρησαν να πείσουν τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν το σύνταγμα. Στο Κάιρο, χτες το απόγευμα, μερικές δεκάδες ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» μπλόκαραν το μετρό διαδηλώνοντας στην πλατφόρμα του νότιου σταθμού, εμποδίζοντας την κίνηση των συρμών.

Στην Ανατολική Αλεξάνδρεια η αστυνομία διέλυσε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι και κατοίκους της περιοχής που υποστηρίζουν το σύνταγμα, όταν οι πρώτοι βγήκαν νωρίς το απόγευμα στους δρόμους τραγουδώντας συνθήματα κατά του στρατού και καλώντας τους ψηφοφόρους σε αποχή από το δημοψήφισμα.

Οι κάλπες έκλεισαν χτες βράδυ και τα πρώτα αποτελέσματα, που όπως αναμένουν όλοι θα είναι ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ του ναι, αναμένονται ως το Σάββατο.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
«Μάζεμα» των αντιθέσεων... συγγνώμη υπουργού

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν για την τύχη της «ειρηνευτικής» πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει με στόχο την επίτευξη μιας ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας ως τον Απρίλη, υποβαθμίζοντας τη σημασία των αιχμηρών δηλώσεων του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μοσέ Γιαλόν στην ισραηλινή εφημερίδα «Γιεντιότ Αχρανότ» περί του «μεσσιανισμού» από τον οποίο διακατέχεται ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να επιτρέψουμε σε μια σειρά δηλώσεων να υπονομεύσει την προσπάθεια αυτή» είπε ο Κέρι αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γιαλόν και για τις οποίες ο τελευταίος υποχρεώθηκε (έπειτα από πιέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου) να τις πάρει πίσω και να ζητήσει συγγνώμη, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Ο Γιαλόν, που ένα 24ωρο πριν έλεγε πως «το αμερικανικό σχέδιο για την ασφάλεια δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο», αναγκάστηκε στη δήλωση απολογίας να εκφράσει και την εκτίμησή του... «στις πολλαπλές προσπάθειες του Κέρι να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ