Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ολοκληρώθηκε, εν μέσω επεισοδίων, το δημοψήφισμα

ΚΑΪΡΟ.--

Μαζική ήταν και χτες, δεύτερη και τελευταία μέρα του δημοψηφίσματος για το νέο αιγυπτιακό σύνταγμα, η προσέλευση εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις κάλπες, καθώς οι περισσότεροι αψήφησαν τις απειλές βίας και το κάλεσμα σε αποχή των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Το νέο σύνταγμα περιορίζει σε διάφορα επίπεδα την ισχύ του ισλαμικού νόμου, ενώ εκφράζει τη μερίδα εκείνη της αστικής τάξης που θέλει να προχωρήσει ένας εκσυγχρονισμός του συστήματος για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καπιταλιστική κερδοφορία, με τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν το «μάρμαρο».

Και χτες, δεν έλειψαν τα επεισόδια. Στη βόρεια περιοχή Σαρκίγια, πάνω από 10 μέλη της εφορευτικής επιτροπής απομακρύνθηκαν από εκλογικά τμήματα, γιατί επιχείρησαν να πείσουν τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν το σύνταγμα. Στο Κάιρο, χτες το απόγευμα, μερικές δεκάδες ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» μπλόκαραν το μετρό διαδηλώνοντας στην πλατφόρμα του νότιου σταθμού, εμποδίζοντας την κίνηση των συρμών.

Στην Ανατολική Αλεξάνδρεια η αστυνομία διέλυσε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι και κατοίκους της περιοχής που υποστηρίζουν το σύνταγμα, όταν οι πρώτοι βγήκαν νωρίς το απόγευμα στους δρόμους τραγουδώντας συνθήματα κατά του στρατού και καλώντας τους ψηφοφόρους σε αποχή από το δημοψήφισμα.

Οι κάλπες έκλεισαν χτες βράδυ και τα πρώτα αποτελέσματα, που όπως αναμένουν όλοι θα είναι ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ του ναι, αναμένονται ως το Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ