ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Διαχρονικές οι ελλείψεις στη ΜΕΘ με κυβερνητικές ευθύνες

Καταπέλτης η έγγραφη απάντηση του διευθυντή της ΜΕΘ Νοσοκομείου Αγρινίου προς την 6η ΥΠΕ για την «αυξημένη θνητότητα»

Αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο που απέστειλε ο διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου προς την 6η ΥΠΕ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη λειτουργία και το ποσοστό θνητότητας στη Μονάδα. Τα όσα καταγγέλλει ο διευθυντής της ΜΕΘ δίνουν ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να στοχοποιήσει και να απειλήσει τους υγειονομικούς, παραπλανώντας τους συγγενείς των θυμάτων για τον πραγματικό υπαίτιο. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έδειχνε με το δάχτυλο ως υπαίτιους για τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δήλωση που έκανε ο Μ. Αραβανής, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ για την κατάσταση που επικρατεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, δέχθηκε προσωπικές απειλές από τον βουλευτή Αγρινίου της ΝΔ Μ. Σαλμά.

Οσα αναφέρονται στην απάντηση - καταγγελία του διευθυντή της ΜΕΘ (όπως αυτή δημοσιεύεται στο «agrinionews.gr») προς την 6η ΥΠΕ, ξεσκεπάζουν για πολλοστή φορά τον απάνθρωπο κι εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα, τον ασθενή πελάτη και τον υγειονομικό εργαζόμενο αναλώσιμο.

«Η ΜΕΘ στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα με αποτέλεσμα τώρα, σε καιρό πολέμου, να φαίνεται η "γύμνια μας" (...) Ολο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ Αγρινίου είναι συμπαγές και περήφανο για τους πολυετείς αγώνες και θυσίες για τη σωτηρία του κάθε δύσμοιρου βαρέως πάσχοντος που ή το ΕΚΑΒ ή κάθε συνάδελφος μάς έφερνε. Εμείς είμαστε μια ΜΕΘ μάχιμη, της πρώτης γραμμής, που δεν κάνουμε επιλογές ή διαλογές...».

Από το 2009, οι εργαζόμενοι ζητούν ενίσχυση της ΜΕΘ, όμως «τα προβλήματα έμειναν απαράλλακτα.

Με τον θάνατο, εδώ και 30 χρόνια, παλεύω καθημερινά σε πάρα πολλές και δύσκολες καταστάσεις (...). Πολλά πράγματα έπρεπε να γίνουν πρώιμα και όχι όψιμα (στελέχωση, μοριακός αναλυτής κ.λπ.) ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει Πνευμονολογική κλινική, λοιμωξιολόγο, λειτουργούντα μαγνητικό τομογράφο, φυσικοθεραπευτές - απογεύματα, νύχτα και αργίες και η ΜΕΘ χωρίς αναπνευστήρες high frequency δεν μπορεί να αντιμετωπίσει Covid», αναφέρει.

Στην επιστολή του περιγράφει τα χαρακτηριστικά των ασθενών που εισάγονται στη ΜΕΘ Covid του Αγρινίου, τονίζοντας πως νοσηλεύονται ασθενείς που προέρχονται από την κλινική Covid, στους οποίους είχαν εφαρμοστεί όλες οι δέουσες θεραπείες αλλά δυστυχώς ήταν σε πολύ βαριά μορφή και δεν ανταποκρίνονταν. Σε αυτούς τους ασθενείς τελικού σταδίου η μόνη και απέλπιδα προσπάθεια ήταν η διασωλήνωση και ο αερισμός θετικής πίεσης.

«Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς επιβίωσαν ελάχιστες ώρες, κάποιοι άλλοι πάλεψαν για πάνω από μήνα αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του εξαιρετικού προσωπικού της ΜΕΘ», αναφέρει και εξηγεί ότι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιβίωση του ασθενούς είναι το «timing». Αλλωστε, «η ΜΕΘ ποτέ δεν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για το καλό του ασθενούς εγκαίρως. Η κλινική Covid-19 δεν ήταν υπό τη δικαιοδοσία και συνεπώς υπό την ευθύνη της ΜΕΘ. Η πηγή τροφοδοσίας περιστατικών της ΜΕΘ ήταν η κλινική Covid. Συνεπώς, στη ΜΕΘ έφθαναν περιστατικά τελικού σταδίου», επισημαίνει, αναδεικνύοντας επιπλέον πως είναι απαραίτητη «η έγκαιρη διασωλήνωση των ασθενών πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ».

Ενώ για την κατάσταση του νοσοκομείου σημειώνει:

-- Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε over-load και burn-out.

-- Η ΜΕΘ δεν διέθετε αριθμητικά επαρκές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ενώ απομακρύνθηκαν και δύο έμπειρες νοσηλεύτριες που εστάλησαν για ενίσχυση της Παθολογικής κλινικής. Αντί να προκηρυχθεί θέση Α' (δηλαδή με εξειδίκευση στην εντατικολογία και εμπειρία) προκηρύχθηκε για Β' και αυτή η θέση καλύφθηκε επιτέλους προ μηνός.

-- Στο παλιό νοσοκομείο υπήρχαν επτά οργανικές θέσεις εντατικολόγων με έξι κλίνες ΜΕΘ, στο παρόν νοσοκομείο υπάρχουν πέντε θέσεις εντατικολόγων με δώδεκα κλίνες...

Στο ουσιαστικό ερώτημα "τι ΜΕΘ έχετε εκεί στο Αγρίνιο;" η απάντηση είναι: "Εχουμε μία ΜΕΘ που τη θυμόμαστε όποτε την έχουμε ανάγκη και από πάνω ζητάμε και τα ρέστα. Εχουμε μία ΜΕΘ που σε τίποτα δεν την υπολογίζουμε, δεν τη σεβαστήκαμε ποτέ, που δεν την εκτιμάμε"...», σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΜΕΘ.

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου: Η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη

Σημειώνεται ότι την τακτική της κυβέρνησης «να μεταθέσει τις ευθύνες στους άλλους, αποποιούμενη τις δικές της εγκληματικές παραλείψεις, με αποτέλεσμα την τραγική εξέλιξη της πανδημίας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας» αναδεικνύει και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου μετά τα τραγικά στοιχεία για το ποσοστό θνησιμότητας στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου, αλλά και συνολικά τα θέματα του κορονοϊού στην περιοχή.

Το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι «η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να γίνει το Νοσοκομείο Αγρινίου νοσοκομείο αναφοράς χωρίς να πάρει μέτρα στελέχωσής του με προσλήψεις γιατρών και ειδικευμένου προσωπικού, ενώ για 10 μήνες δεν είχαν καν μοριακό αναλυτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή της διασποράς του ιού. Και τώρα ζητάνε ευθύνες ακόμα και από το υπάρχον προσωπικό». Επομένως, «αποκλειστικά και κύρια η ευθύνη είναι της κυβέρνησης που όχι μόνο δεν πήρε μέτρα στελέχωσης αλλά ούτε έλεγξε την κατάσταση. Είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τα θύματα του κορονοϊού αλλά και άλλους ασθενείς που λόγω των ελλείψεων στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο δεν δέχονταν εγκαίρως την απαιτούμενη βοήθεια, όπως η νεαρή έγκυος από την Κατούνα».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τον λαό της περιοχής «να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, να συσπειρωθεί στα σωματεία, στους συλλόγους του και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική που κάνει τη ζωή μας κόλαση σε όλα τα επίπεδα».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Μαζική συγκέντρωση για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Αντιστέκονται στις εργολαβίες και τις ατομικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι

Από τη συγκέντρωση στο ΤΕΠ
Από τη συγκέντρωση στο ΤΕΠ
Μαζική συγκέντρωση ενάντια στις επικείμενες απολύσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο ΤΕΠ, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» (ΣΕΝΕ).

Οι εργαζόμενοι έκαναν σαφή την πρόθεσή τους να βάλουν φρένο στις εργολαβίες και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. «Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Εχουμε πολλά να κάνουμε για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, για τους επικουρικούς που απολύονται στις 31 Οκτώβρη. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μέχρι να πετύχουμε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μέχρι όλοι οι συμβασιούχοι να γίνουν αορίστου χρόνου», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Σιώρας, ενώ τη συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστών εξέφρασε η Γιάννα Σαρρή, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Καθαριστών και Καθαριστριών Αττικής.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Β. Σοφίας, με συνθήματα «Δώστε λεφτά για την Υγεία, έξω οι εργολάβοι απ' τα νοσοκομεία», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά».

Η πορεία επέστρεψε στο νοσοκομείο, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος δήλωσε πως είναι πολιτική απόφαση του υπουργείου το καθεστώς εργασίας στην καθαριότητα και, με βάση το νόμο, η διοίκηση του Ιδρύματος θα δρομολογήσει το νέο διαγωνισμό προμηθειών για επαναφορά του εργολάβου. Το γεγονός προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων καθώς ο νέος διαγωνισμός θα σημάνει εκατοντάδες απολύσεις καθαριστών - εργατών και νέα, ακόμη πιο βαριά δεσμά για τους εργαζόμενους, κάθετη επιδείνωση σε μισθούς, αλλά και όρους υγείας και ασφάλειας, μεγαλύτερη δυσλειτουργία και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα με τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία και τις συγκεντρώσεις (βλ. σελ. 9 - 11) το πρωί στο Σύνταγμα (με προσυγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος) και το απόγευμα επίσης στο Σύνταγμα (με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια), καταδικάζοντας το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που, σε συνδυασμό με το καθεστώς των εργολαβιών, θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους δουλειάς και τη ζωή της εργατικής τάξης.

Αύριο Πέμπτη θα γίνει νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την κλιμάκωση της δράσης του Σωματείου.

Με το χέρι στην τσέπη για κάθε είσοδο σε ιδιωτικό νοσοκομείο

Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και οι χρόνιοι πάσχοντες βρίσκονται με το χέρι στην τσέπη ακόμη και για τα αυτονόητα, όπως η μαζική διεξαγωγή τεστ για τη νόσο COVID-19 με την ευθύνη του κράτους. Διανύοντας το δεύτερο έτος της πανδημίας και χιλιάδες ασθενείς ή συνοδοί αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά κάθε βδομάδα τις εξετάσεις COVID-19 που απαιτούνται για την είσοδο ή νοσηλεία σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια της χώρας.

«Σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές υποχρεώνουν τους ασθενείς να καταβάλουν το κόστος για εξέταση μοριακού ελέγχου σε κάθε επίσκεψή τους για θεραπεία, προκαλώντας μία δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση και ορθώνοντας εμπόδια στην πρόσβασή τους στο υγειονομικό σύστημα.

Επιπλέον, σε πολλά ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν γίνεται αποδεκτή η προσκόμιση εξέτασης από δημόσια δομή, η οποία ούτως ή άλλως συνεπάγεται επιπρόσθετο κόστος χρόνου, αναμονής και ταλαιπωρίας.

Σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία απαιτείται μοριακός έλεγχος, ενώ σε άλλα διενεργείται μόνο ταχεία εξέταση», καταγγέλλει η Ενωση Ασθενών, φωτίζοντας μερικές ακόμη πτυχές της «πετυχημένης διαχείρισης της πανδημίας», της «σημαντικής συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα που πρέπει να επεκταθεί στο "νέο" ΕΣΥ», με μοναδικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ασθενείς καλούν το υπουργείο Υγείας να επιληφθεί του ζητήματος έστω και τώρα, «σε αντίθετη περίπτωση θα διαιωνιστεί μια κατάσταση που δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα και αγωνία στους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει την ομαλή εξέλιξη των θεραπειών τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ