ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Οι μαχητές των Ταλιμπάν «εξεδίωξαν» τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας από το Γκολεστάν, ένα τμήμα της δυτικής επαρχίας Φαράχ του Αφγανιστάν, που συνορεύει με το Ιράν, μετά από πολυήμερες σκληρές μάχες, ανακοίνωσαν χτες τοπικοί δωσίλογοι αξιωματούχοι. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι οι μαχητές «έκαψαν το τοπικό κυβερνητικό κτίριο». Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος» (AIP) ένας στρατιώτης σκοτώθηκε. Νατοϊκοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να αξιοποιήσουν την εξέλιξη για να τονίσουν την «ανάγκη αποστολής ενισχύσεων» στην κατεχόμενη χώρα. Η πολωνική δύναμη 1.000 ανδρών επιπλέον το Φλεβάρη «δεν επαρκεί», ανέφεραν ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες.
Ετσι, ο στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, επανέλαβε χτες την «έκκληση» προς τους «συμμάχους» να αποστείλουν άλλους 2.500 άνδρες για να εμπλακούν στον πόλεμο με τους Ταλιμπάν. Αναλυτές όμως επισήμαιναν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο βδομάδες πριν υπάρξει απόφαση - το διήμερο 28-29 Σεπτέμβρη στη Σλοβενία. Στο μεταξύ, ο Ολλανδός υπουργός Αμυνας Χενκ Καμπ είπε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η χώρα του δε σχεδιάζει να στείλει επιπλέον δυνάμεις στο Αφγανιστάν.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην προσπάθειά τους να προωθήσουν την επιθετική ατζέντα τους έναντι του Ιράν, παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος Σιν ΜακΚόρμακ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανατρέποντας σχετικά την εικόνα αισιοδοξίας που καλλιεργούσαν τεχνηέντως εδώ και καιρό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι έτοιμο «να επιβάλει κυρώσεις»...
«Η πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρξουν πολύ έντονες διαβουλεύσεις για το θέμα», παραδέχτηκε ο ΜακΚόρμακ επιβεβαιώνοντας το προς το παρόν αδιέξοδο της πολιτικής της Ουάσιγκτον όσον αφορά στο Ιράν. Εντούτοις, όπως αναμενόταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αφήνουν τα υπόλοιπα μέτωπα που έχουν ανοίξει. Ετσι, σύμφωνα με τους «Financial Times», ετοιμάζονται για νέες κυρώσεις έναντι ιρανικών Τραπεζών. Ο χορός των κυρώσεων προς τα ιρανικά τραπεζικά ιδρύματα άνοιξε την προηγούμενη βδομάδα μετά τη λήψη μέτρων εναντίον της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Saderat. Ο Στούαρτ Λεβέι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών μυστικών πληροφοριών ήδη βρίσκεται καθ' οδόν προς χώρες της Ασίας και της Ευρώπης, ώστε να πείσει και άλλες χώρες να σταματήσουν τις σχέσεις με τις ιρανικές τράπεζες, καθώς «χρηματοδοτούν την τρομοκρατία»!
Πάντως, στην Ευρώπη, εκτός της Γαλλίας και της Βρετανίας που εμφανίζονται να έχουν συνταχθεί με την Ουάσιγκτον, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται πιο «μετριοπαθείς». Η ΕΕ παραμένει σταθερή στις θέσεις της και στο δρόμο του διαλόγου, όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπόρν.
Τέλος, το Ιράν ενημέρωσε διπλωμάτες της ΕΕ ότι είναι έτοιμο να συζητήσει τη διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο μεταξύ, ο Μοχαμάντ Σαϊντί, αντιπρόεδρος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε χτες πως μια συνάντηση ανάμεσα στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα και τον Ιρανό διαπραγματευτή Αλί Λαριτζανί, που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί χτες στο Παρίσι, θα διεξαχθεί «μέσα στις προσεχείς μέρες».
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.- Φωτιές στο μουσουλμανικό κόσμο δεκάδων χωρών άναψε η αναφορά του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ`, την περασμένη Τρίτη κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, περί διάδοσης της ισλαμικής πίστης με το ξίφος και την τζιχάντ (ιερό πόλεμο), επικαλούμενος απόσπασμα από επιστολή του Βυζαντινού αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου Β` σε Πέρση διανοούμενο της εποχής.
«Δείξε μου τι καινούριο έφερε ο (προφήτης) Μοχάμεντ και θα βρεις μόνον πράγματα κακά και απάνθρωπα, όπως η εντολή του για τη διάδοση της πίστης με το ξίφος», έλεγε το επίμαχο απόσπασμα από την επιστολή που επικαλέστηκε ο πάπας στη Γερμανία...
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνδιάσκεψης εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις του ηγέτη της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν «πλήρη διαστρέβλωση γεγονότων, που δείχνουν βαθιά άγνοια για το ισλάμ και την ισλαμική ιστορία».
Οι θρησκευτικές, αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες σε όλες σχεδόν τις αραβικές χώρες και χώρες με σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Τουρκία (όπου αναμένει επίσκεψη του πάπα στις 28-30 Νοέμβρη), το Πακιστάν, η Ινδία, αλλά και μουσουλμανικές κοινότητες σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαίτησαν είτε «διευκρινίσεις», είτε «απολογία», είτε ανάκληση της αναφοράς στο τζιχάντ.
Μετά τις αντιδράσεις, εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε χτες πως ο «ποντίφικας δεν είχε πρόθεση να θίξει ευαισθησίες της μουσουλμανικής πίστης»...
...με αφορμή τα δικαιώματα των κρατουμένων ως «τρομοκρατών»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Προειδοποιητικό επεισόδιο του πολέμου χαρακωμάτων, που θα εντείνεται όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών, ήταν το ράπισμα της Επιτροπής Αμυνας της αμερικανικής Γερουσίας που «αψήφησε» εκκωφαντικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, απορρίπτοντας την εισήγησή του όπου προέβλεπε τη συγκρότηση στρατοδικείων στο Γκουαντάναμο που θα δικάζουν τους υπόπτους για τρομοκρατία και υιοθετώντας τροποποίηση όπου δίνει στους φερόμενους ως «τρομοκράτες» περισσότερα νόμιμα δικαιώματα από αυτά που εισηγήθηκε ο Μπους.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι πρόκειται να ασκήσει βέτο στο εν λόγω νομοσχέδιο, που προστατεύει μερικώς και μόνο τα δικαιώματα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές, αλλά και τέσσερις μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι, με επικεφαλής τον Τζον ΜακΚέιν. Συνολικά, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 15 υπέρ και 9 κατά. Σημειώνεται ότι στις γραμμές όσων Ρεπουμπλικάνων καταψήφισαν το νομοσχέδιο Μπους βρέθηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Η νομοθεσία που προτείνει ο Μπους, ισχυρίζεται ο Πάουελ, αψηφά τη Συνθήκη της Γενεύης όσον αφορά στη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τέτοιο καθεστώς σε όσους κρατούνται για περισσότερο από 3-4 χρόνια στο Γκουαντάναμο χωρίς καν να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες για τρομοκρατία.